Lammaspaisti Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Lammaspaisti

  • Annosmäärä12 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Pääsiäisen perinteinen lammaspaisti valmistuu meheväksi paistopussissa. Maukas kastike lampaalle syntyy paistin paistoliemestä.
  • Kananmunaton

Ainekset

12 annosta
n. 2–3 kg:n
 
luullinen tai luuttomaksi leikattu lampaanpaisti
tai
6–8
 
Pirkka valkosipulinkynttä
tai

Marinadi

2 rkl
 
tai
1 rkl
 
öljyä
tai
1 rkl
 
kuivattua minttua
tai
1 rkl
 
kuivattua rosmariinia
tai
1 tl
 
pippurisekoitusta
tai
(1 rkl
 
soijakastiketta)
tai

Kastike

3–4 dl
 
paistolientä
tai
1 1/2 rkl
 
vehnäjauhoja
tai
tilkka
 
kylmää vettä
tai
2 rkl
 
minttuhyytelöä
tai
1 tl
 
basilikaa
tai
ripaus
 
suolaa
tai
1 dl
 
tai

Lisäksi

1
 
Pirkka paistopussi
tai

Ravintosisältö

Energia
833 kJ / 199 kcal
Rasva
13,5 g
josta tyydyttynyttä
6,2 g
Hiilihydraatit
2,1 g
josta sokereita
1,4 g
Proteiini
17,4 g
Suola
0,3 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Marinadi

Anna pakastetun lampaanpaistin sulaa jääkaapissa pari vuorokautta. Poista muovipakkaus. Tee paistiin pieniä viiltoja ja työnnä niihin kuoritut, halkaistut valkosipulinkynnet. Sekoita mausteseoksen ainekset ja sivele seosta joka puolelle paistia. Sido paisti tarvittaessa. Pane paisti paistopussiin ja nosta uunivuokaan. Anna marinoitua kylmässä yön yli.

Paistaminen

Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Leikkaa paistopussin kulmaan pieni höyryaukko. Työnnä lihalämpömittari pussin läpi paistin paksuimpaan kohtaan.

Kypsennä 150–175 asteisessa uunissa. Kun mittari näyttää 70 astetta, paisti on mehevä, sisältä punertava. Täysin kypsää se on mittarin näyttäessä 75 astetta. Varaa kypsennysaikaa n. 1 1/2 tuntia kiloa kohti.

Kastike

Valuta paistoliemi pussista kattilaan. Siivilöi liemi, jäähdytä ja kuori pinnasta hyytynyt rasvakerros pois. Kuumenna 3–4 dl paistolientä ja suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta minttuhyytelöllä basilikalla ja suolalla. Lisää kerma ja kuumenna. Tarjoa lisäksi valkosipuliperunoita ja minttuhyytelöä.