Ruiskuorrutettu joulukinkku
- Annosmäärä annosta
- Valmistusaikayli 60 min
Jaloviinalla maustettu kermakastike antaa uutta potkua perinteiselle joulukinkulle.
Ainekset
annosta
1 kpl (6–8 kg) | Pirkka tuoresuolattu juhlakinkku tai |
Kuorrutus | |
---|---|
1 dl | Pirkka sinappia tai |
2 | kananmunan keltuaista tai |
(1 1/2 rkl jaloviinaa) tai | |
50 g | tai |
Kastike | |
1 rkl | voita tai |
1 rkl | vehnäjauhoja tai |
1 prk (2 dl) | tai |
2 dl | vettä tai |
1/2 rkl | balsamiviinietikkaa tai |
2–3 rkl | jaloviinaa tai |
ripaus | suolaa tai |
Valmistus
yli 60 min
Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla uuniin laitettaessa noin 10 astetta. (Pakastettu juhlakinkku sulaa noin 2 vuorokautta kylmässä.) Testaa paistomittarin toimivuus ennen käyttöä upottamalla sen kärki kiehuvaan veteen. Lämpötilan tulee nousta 100 asteeseen. Huuhtele kinkku nopeasti kylmällä vedellä ja pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.
Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Kaada uunipannulle vettä, jotta pannulle valuva lihasneste ei pala ja kinkku pysyy mehevänä.
Kypsennä kinkkua 125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari osoittaa 75–80 astetta. Aikaa kuluu 60–80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sekoita sinappi ja keltuaiset (sekä jaloviina) keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle karkeaksi rouheeksi murskattuja hapankorppuja. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.
Valmista kastike kinkulle: Ruskista vehnäjauhot voissa, samalla hyvin sekoittaen. Lisää ruokakerma joukkoon vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vesi, etikka, jaloviina ja ripaus suolaa. Tarkista maku ja tarjoa lämpimänä kinkun kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta