Runebergin tähtipulla
Briossitaikinasta valmistetussa runebergin tähtipullassa yhdistyvät runebergintorttu ja laskiaispulla.
16 annostayli 60 min
Ainekset
16 annosta
- 1dlmaitoa
- 25ghiivaa
- 1/2dlsokeria
- 1/2tlsuolaa
- 2kananmunaa
- n. 6dlpuolikarkeaa vehnäjauhoa
- 150ghuoneenlämpöistä Pirkka Voita
Lisäksi
- 1prk(280 g)Pirkka vadelmamarmeladia (paistonkestävä)
- 1(á 150 g)mantelimassaa
- 1/2dlfariinisokeria
- 1/2dlPirkka mantelirouhetta
- 1tlpiparkakkumaustetta
Valmistus
yli 60 min- Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja munat. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Alusta sekaan pehmeä voi ja loput jauhot. Anna taikinan levähtää muutama minuutti.
- Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan ja kauli alkukokoon. Toista tämä työvaihe kolmeen kertaa. Anna taikinan levätä kaulimisen jälkeen 10 minuuttia liinalla peitettynä.
- Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja jaa nämä palat edelleen neljään osaan. Näin saat yhteensä 8 palaa. Pyöritä palat palloiksi. Tee ensin toinen tähtibriossi. Peitä neljä palloa ja jätä sivuun.
- Kauli esiin jätetyt neljä taikinapalloa ohuiksi ympyröiksi, joiden halkaisija on noin 13 cm.
- Pane paloiteltu mantelimassa, fariinisokeri, mantelirouhe ja piparkakkumauste monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi muruksi.
- Nosta yksi pyöreä levy leivinpaperille uunipellille. Levitä palan päälle ohuelti vadelmamarmeladia. Ripottele levyn pintaan muruseosta ja nosta toinen pyöreä pala muruseoksen päälle. Levitä taas marmeladia ja täytettä. Tee seuraavakin kerros samaan tapaan, kunnes viimeinen taikinapala on laitettu päälle. (Kerroksia on neljä ja täytettä on kolmessa välissä). Toimi samoin toisen tähtibriossin kanssa.
- Aseta päällimmäisen ympyrän keskelle pienehkö lasi (Ø noin 4-8 cm) keskustan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kpl, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille puolille, jotta saat jaettua taikinan tasaisesti.
- Ota kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kieritä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteille, vähintään kolme kierrosta.
- Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Anna tähtipullan kohota pellin päällä liinalla peitettynä 20-30 minuuttia.
- Voitele munalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia kypsäksi.
- Koristele jäähtynyt pulla sokerikuorrutteella ja nokareella vadelmamarmeladia.
Katso video
Kategoriat
Teemat Leivonta ja jälkiruoat Sesongit Erityisruokavaliot
Kommentoi
aika villi
Ohjeella tehty, ainoastaan piparkakkumaustetta laitoin 0,5 tl. ja erinomaisen hienoja ja hyviä tähtipullia kaksin kappalein.
Muottilasin mittaa ei ole korjattu reseptiin. Se siis on 3 -4 cm, ei 4 -8 cm. Videolla puhutaan tavallisesta pullataikinasta - ei ole.
Jauhomäärä liian pieni, ei voi kaulita...
Tarkistin ohjeen K-keittiöstä ja tein äsken annetulla ohjeella, eli 1 dl maitoa ja 25 g hiivaa ja onnistuin erinomaisesti, tuli mehevä ja muheva. Suosittelen kokeilemaan. Itse laittaisin vähemmän piparkakkumaustetta, ehkä 0,5 tl riittäisi.
Kiitos kaikille kommenteista! Runebergin tähtipulla -reseptiin tulee maitoa ohjeen mukaisesti 1 dl. Taikina on briossityyppinen, joten nesteen määrä on pienempi kuin perinteisessä pullataikinassa. Pullia muotoiltaessa lasin halkaisijan tulisi olla 3-4 cm. Tämä tieto on lisätty reseptiin.
Hei! Minä tein juuri ja laitoin 1 l maitoa ja 50 g hiivaa. Tuli todella hienon näköinen.
Onko joku tehnyt? Onnistuiko. Paljkonko laitoit maitoa, vain 1 desinkö?!!?
Ihmettelin myös tuota maidon määrää, 1 dl ? Samoin ihmettelin kun kaulitaan levyiksi joiden halkaisija on noin 13 cm ja lopuksi keskelle laitetaan lasi, halkaisija noin 10 cm - kieritettäviä sakaroita jää vain 1,5 cm verran ?
Tarkoitatteko 1litra maitoa? Ja tuleeko tästä kaksi tähtipullaa?
Voiko tuo 1dl maitoa pitää paikkaansa??