Runebergin tähtipulla
- Annosmäärä16 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kasvis (lakto-ovo)
Ainekset
1 dl | maitoa tai |
25 g | hiivaa tai |
1/2 dl | sokeria tai |
1/2 tl | suolaa tai |
2 | kananmunaa tai |
n. 6 dl | puolikarkeaa vehnäjauhoa tai |
150 g | huoneenlämpöistä Pirkka Voita tai |
Lisäksi | |
---|---|
1 prk (280 g) | tai |
1 (á 150 g) | mantelimassaa tai |
1/2 dl | fariinisokeria tai |
1/2 dl | Pirkka mantelirouhetta tai |
1 tl | piparkakkumaustetta tai |
Ravintosisältö
Energia | 1 392 kJ / 332 kcal |
Rasva | 14,4 g |
josta tyydyttynyttä | 6,8 g |
Hiilihydraatit | 42,6 g |
josta sokereita | 20,2 g |
Proteiini | 6,9 g |
Suola | 0,5 g |
Valmistus
Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja munat. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Alusta sekaan pehmeä voi ja loput jauhot. Anna taikinan levähtää muutama minuutti.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan ja kauli alkukokoon. Toista tämä työvaihe kolmeen kertaa. Anna taikinan levätä kaulimisen jälkeen 10 minuuttia liinalla peitettynä.
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja jaa nämä palat edelleen neljään osaan. Näin saat yhteensä 8 palaa. Pyöritä palat palloiksi. Tee ensin toinen tähtibriossi. Peitä neljä palloa ja jätä sivuun.
Kauli esiin jätetyt neljä taikinapalloa ohuiksi ympyröiksi, joiden halkaisija on noin 13 cm.
Pane paloiteltu mantelimassa, fariinisokeri, mantelirouhe ja piparkakkumauste monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi muruksi.
Nosta yksi pyöreä levy leivinpaperille uunipellille. Levitä palan päälle ohuelti vadelmamarmeladia. Ripottele levyn pintaan muruseosta ja nosta toinen pyöreä pala muruseoksen päälle. Levitä taas marmeladia ja täytettä. Tee seuraavakin kerros samaan tapaan, kunnes viimeinen taikinapala on laitettu päälle. (Kerroksia on neljä ja täytettä on kolmessa välissä). Toimi samoin toisen tähtibriossin kanssa.
Aseta päällimmäisen ympyrän keskelle pienehkö lasi (Ø noin 4–8 cm) keskustan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kpl, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille puolille, jotta saat jaettua taikinan tasaisesti.
Ota kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kieritä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteille, vähintään kolme kierrosta.
Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Anna tähtipullan kohota pellin päällä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.
Voitele munalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia kypsäksi.
Koristele jäähtynyt pulla sokerikuorrutteella ja nokareella vadelmamarmeladia.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,99/kpl1,99/kg
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
- Pirkka paistonkestävä vadelmamarmeladi 280gHinta 2,69/kpl9,61/kg
- Sallinen mantelimassa 150gHinta 2,90/kpl19,33/kg
- Dansukker Luomu fariinisokeri 500gHinta 2,95/kpl5,90/kg
- Dr. Oetker Mantelirouhe kuorittu 50gHinta 1,89/kpl37,80/kg
- Arla Suomi kevytmaito 2dl ESLHinta 0,59/kpl2,95/l
- Valio kevytmaito 5 dlHinta 1,25/kpl2,50/l
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- K-Menu sokeri 1 kgHinta 1,29/kpl1,29/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 gHinta 1,49/kpl4,28/kg
- Plussa-etu −11 %Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gPlussa-kortillaEtuhinta 3,00/2 kpl3,68/kgIlman Plussa-korttia 1,69/kpl (4,14/kg)
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,55/kpl1,78/kg
- Pirkka suomalainen voi 500gHinta 3,79/kpl7,58/kg
- Arla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinenHinta 3,49/kpl6,98/kg
- Saarioinen Vadelmamarmeladi 230gHinta 2,69/kpl11,70/kg
- Dr Oetker mantelimassa 200gHinta 4,39/kpl21,95/kg
- Dansukker fariinisokeri 500gHinta 1,89/kpl3,78/kg
- Meira Mantelirouhe 80g pussiHinta 2,65/kpl33,13/kg
- Sallinen Mantelirouhe 100gHinta 1,99/kpl19,90/kg
- Pirkka piparkakkumauste 24g mausteseosHinta 0,95/kpl39,58/kg
- Meira Piparkakkumauste 24g pussiHinta 1,15/kpl47,92/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,5(4 arviota)
- yli 60 min3,9(225 arviota)
- yli 60 min4,4(115 arviota)
- yli 60 min4,5(120 arviota)
- yli 60 min4,3(131 arviota)
- yli 60 min4,5(19 arviota)
- yli 60 min4,3(40 arviota)
- yli 60 min4,0(798 arviota)
Arvostele resepti
- sirli8 kuukautta sittenOnko tosiaan niin, että taikinaan tulee vain 1dl maitoa?
- johan5 vuotta sittenaika villi
- Leipuri6 vuotta sittenOhjeella tehty, ainoastaan piparkakkumaustetta laitoin 0,5 tl. ja erinomaisen hienoja ja hyviä tähtipullia kaksin kappalein.
- Huomasin tehdessä6 vuotta sittenMuottilasin mittaa ei ole korjattu reseptiin. Se siis on 3 -4 cm, ei 4 -8 cm. Videolla puhutaan tavallisesta pullataikinasta - ei ole.
- Raija6 vuotta sittenJauhomäärä liian pieni, ei voi kaulita...
- Sirpa6 vuotta sittenTarkistin ohjeen K-keittiöstä ja tein äsken annetulla ohjeella, eli 1 dl maitoa ja 25 g hiivaa ja onnistuin erinomaisesti, tuli mehevä ja muheva. Suosittelen kokeilemaan. Itse laittaisin vähemmän piparkakkumaustetta, ehkä 0,5 tl riittäisi.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenKiitos kaikille kommenteista! Runebergin tähtipulla -reseptiin tulee maitoa ohjeen mukaisesti 1 dl. Taikina on briossityyppinen, joten nesteen määrä on pienempi kuin perinteisessä pullataikinassa. Pullia muotoiltaessa lasin halkaisijan tulisi olla 3-4 cm. Tämä tieto on lisätty reseptiin.
- Herkkuleipuri6 vuotta sittenHei! Minä tein juuri ja laitoin 1 l maitoa ja 50 g hiivaa. Tuli todella hienon näköinen.
- Sirpa6 vuotta sittenOnko joku tehnyt? Onnistuiko. Paljkonko laitoit maitoa, vain 1 desinkö?!!?
- Ansu6 vuotta sittenIhmettelin myös tuota maidon määrää, 1 dl ? Samoin ihmettelin kun kaulitaan levyiksi joiden halkaisija on noin 13 cm ja lopuksi keskelle laitetaan lasi, halkaisija noin 10 cm - kieritettäviä sakaroita jää vain 1,5 cm verran ?
- Joselii6 vuotta sittenTarkoitatteko 1litra maitoa? Ja tuleeko tästä kaksi tähtipullaa?
- Kotileipuri6 vuotta sittenVoiko tuo 1dl maitoa pitää paikkaansa??