Savumuikut
- Annosmäärä4 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
- Kananmunaton
Ainekset
600 g | muikkuja tai |
1 rkl | karkeaa merisuolaa tai |
1 tl | sokeria tai |
Dippikastike | |
---|---|
1 prk (200 g) | tai |
1 rkl | sitruunanmehua tai |
1 rkl | ruohosipulia hienonnettuna tai |
1 rkl | tilliä hienonnettuna tai |
2 tl | sinappia tai |
2 tl | soijakastiketta tai |
2 tl | tai |
1/2 rkl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 482 kJ / 115 kcal |
Rasva | 5,1 g |
josta tyydyttynyttä | 1,9 g |
Hiilihydraatit | 3 g |
josta sokereita | 2,9 g |
Proteiini | 13,9 g |
Suola | 2 g |
Valmistus
Perkaa muikut. Ota muikku käteen vatsapuoli ylöspäin. Puhkaise (napsauta) muikut peukalo-etusormi otteella muikun pään alapuolelta ja samalla saat vetäistyä sisälmykset eli suolet pois. Poista halutessasi myös kalojen päät. Huuhdo muikut kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Voit käyttää myös valmiiksi perattuja muikkuja.
Laita muikut muovipussiin. Lisää suola ja sokeri. Sulje pussi ja kääntele muikkuja niin, että suola ja sokeri jakaantuvat tasaisesti. Laita muikut pussissa jääkaappiin suolaantumaan noin tunniksi.
Lämmitä savustin kuumaksi. Asettele leppälastut tai muut savustuspurut savustimen pohjalle.
Pyyhi kaloista enin suola ja asettele ne savustimen ritilöille tasaisesti.
Kypsennä muikkuja kalojen koosta ja savustimen kuumuudesta riippuen 10–20 minuuttia. Muikut ovat kypsiä, kun ne ovat kullankeltaisia, mutta eiv ät vielä kuivan koppuraisia.
Sekoita kastikkeen ainekset. Halutessasi voit soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoa muikut uusien perunoiden kanssa. Savumuikut sopivat myös ruisleivän kylkeen tai dipailtavaksi illanistujaisissa.
Monilla mökki- ja kesäpaikkakunnilla on kesäisin kalatiskissä tarjolla tuoreita muikkuja. Usein muikkuja saa kalatiskiltä myös valmiiksi perattuna. Kokeneilla savustajilla on itse kullakin omat parhaat konstinsa savustettavien kalojen suolaamiseen. Kalat voidaan suolata myös vasta savustamisen jälkeen vesi-suolaliuoksessa. Mielipiteitä myös savustupurujen laadusta on monia. Jotkut vannovat omenapuulastujen nimeen, jotkut leppälastujen ja pyökkilastuille on myös kannattajansa. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2021. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- Plussa-etu −11 %Pirkka suomalainen laktoositon kermaviili 200gPlussa-kortillaEtuhinta 2,20/4 kpl2,75/kgIlman Plussa-korttia 0,62/kpl (3,10/kg)
- Pirkka suomalainen ruohosipuli ruukussaHinta 1,49/kpl
- Pirkka suomalainen tilli ruukussaHinta 1,49/kpl
- Pirkka sinappi tulinen 125gHinta 1,09/kpl8,72/kg
- Pirkka japanilainen soijakastike 150mlHinta 1,99/kpl13,27/l
- Pirkka Välimeren yrttiseos 9g mausteseosHinta 0,79/kpl87,78/kpl
- Pirkka juokseva hunaja 350gHinta 3,69/kpl10,54/kg
- Jozo karkea merisuola 500gHinta 2,49/kpl4,98/kg
- Foodin Guerande Merisuola karkea 300gHinta 2,09/kpl6,97/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,59/kpl1,59/kg
- K-Menu sokeri 1 kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Juustoportti kermaviili 10% 200g laktoositonHinta 0,99/kpl4,95/kg
- Juustoportti pehmeä kermaviili 10% 350g laktoositonHinta 1,65/kpl4,71/kg
- Sitruuna luomuHinta n. 1,69/kpl9,95/kg
- Sitruuna kgHinta n. 0,45/kpl2,39/kg
- Järvikylä ruohosipuli ruukku Suomi 1lkHinta 1,69/kpl
- Pirkka tilli 50gHinta 2,19/kpl43,80/kg
- Pirkka sinappi mieto 125gHinta 1,09/kpl8,72/kg
- Kotisinappi Väkevä sinappi 300gHinta 2,89/kpl9,63/kg
- Pirkka kiinalainen soijakastike 150mlHinta 1,49/kpl9,93/l
- Pirkka japanilainen soijakastike 150ml suolaa vähennettyHinta 2,69/kpl17,93/l
- Pirkka provencale 9g yrttiseosHinta 0,59/kpl65,56/kg
- Meira Yrttiseos Välimeren 9gHinta 0,95/kpl105,56/kg
- Pirkka juokseva hunaja 500gHinta 4,69/kpl9,38/kg
- Pirkka Reilun kaupan juokseva hunaja 350gHinta 5,09/kpl14,54/kg
Voisit pitää myös näistä
- alle 30 min3,5(10 arviota)
- 30 - 60 min3,8(89 arviota)
- 30 - 60 min3,7(33 arviota)
- 30 - 60 min3,5(37 arviota)
- yli 60 min3,2(46 arviota)
- alle 30 min3,9(39 arviota)
- yli 60 min3,6(12 arviota)
- yli 60 min4,2(11 arviota)
Arvostele resepti
- HAK2 kuukautta sittenEihän tuo suolan määrä millään riitä.
- Liikaa suolaa1 vuosi sitten1rkl karkeaa merisuolaa on liikaa, tuli järkyttävän suolaista, vaikka pyyhin ylimääräiset suolat pois. Savustin kahdessa erässä ja jälkimmäiset huuhtelin vedellä, ei auttanut edelleen liian suolaista.
- SKKK1 vuosi sitten"Kypsennä muikkuja kalojen koosta ja savustimen kuumuudesta riippuen 10-20 minuuttia." Ohje ei juuri mitään opasta. Pitäisi olla ihan oikeat lämpötilat asteina ja selkeämmin kertoa koon vaikutuksesta. Voisi tietysti vain opastaa, että "maustetaan maun mukaan ja paistetaan niinkuin hyvä tulee".