Kaiken maailman pizzat

Kaiken maailman pizzat

Päivitetty 15.12.2021

Perinteisellä italialaisella pizzalla on paikkansa, mutta erilaisia paikallisia muunnelmia riittää ympäri maailman. Tutustu maailman pizzoihin ja vietä erilainen pizzaperjantai!

Flammkuchen

Flammkuchen eli liekkipiirakka on Ranskan Alsacesta lähtöisin oleva pizzamainen leivonnainen. Vehnäpohjaa ei kuitenkaan kohoteta, ja perinteisesti flammkuchen täytetään ranskankermalla, savustetulla sianlihalla ja varhaissipulilla.

Sieni-parmesaaniflammkuchen kuvitus Kuvassa: Sieni-parmesaaniflammkuchen

Lahmacun

Lahmacun on turkkilainen ohutleipä, joka päällystetään mausteisella jauhelihalla, sipulilla, valkosipulilla ja tomaatilla.

Pide

Toinen Turkin lahja pizzaa rakastaville ihmisille on pide, joka eroaa lahmacunista muodoltaan ja taikinaltaan. Pidessä on paksumpi hiivalla kohotettu pohja ja se muotoillaan veneen malliseksi. Täytteeksi voi tulla esimerkiksi juustoa, jauhelihaa, tomaattia, persiljaa, munia tai sipulia. Kokeile turkkilaista juusto-pinaattipidea.

Turkkilainen juusto-pinaattipide eli pizzaleipä kuvitus Kuvassa: Turkkilainen juusto-pinaattipide eli pizzaleipä

Zapiekanka

Puolassa suosittu katuruoka zapiekanka on ikään kuin pizzan ja lämpimän voileivän risteytys. Klassinen zapiekanka valmistetaan pitkittäin halkaistusta patongista, jonka päälle laitetaan sieniä ja juustoa. Kuuman leivän päälle pursotetaan reilusti ketsuppia.

Tortillapizza

Tex mexistä tuttu tortillalettu taipuu myös pizzapohjaksi. Kauppojen hyllyiltä löytyy myös nimenomaan pizzaksi tarkoitettuja tavallista paksumpia tortilloita. Kokeile vaikka tonnikalatäytteistä tortillapizzaa

Kuvassa: Tortillapizza

Naan-pizza

Intialaisen naan-leivänkin päälle voi valmistaa pizzan! Täytteet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta yksi suosituimmista täytteistä on intialaisella tandoorikastikkeella maustettu kana.

Coca

Espanjassa suosittu leivonnainen coca voi olla suolainen tai makea. Rannikolla suolainen hiivalla kohotettu taikinapohja saa päälleen yleensä vihanneksia ja kalaa, sisämaassa taas hedelmiä, pähkinöitä, lihaa ja juustoa.

Langos

Unkarissa syödään pizzaa muistuttavaa pikaruokaa, langosta. Pohjataikina uppopaistetaan rasvassa ja täytetään esimerkiksi juustolla, valkosipulilla ja ketsupilla.

Sfiha

Sfiha on libanonilaisten pizza, joka muistuttaa turkkilaista pideä. Yleensä lampaan jauhelihalla täytetyt sfihat ovat suosittua katuruokaa myös Brasiliassa.

Ruispizza

Kotimaan vastine Italian vehnäiselle pizzapohjalle on tietenkin ruisleipä. Ruispalat levitetään pellille vieri viereen ja päällystetään perinteisillä pizzatäytteillä. Kokeile Suomi-pizzapohjana myös perinteistä ohutta rieskaa!

Pikapizzat kuvitus Kuvassa: Pikapizzat