Arki
Liikkujaa lämmittää pata tai keitto

Liikkujaa lämmittää pata tai keitto

Aurinkoiset pakkaspäivät kutsuvat ulkoilemaan, ja mikä maistuisikaan paremmin sen jälkeen kuin lämmin keitto tai höyryävä pata.

Voit valmistaa padat ja keitot uuniin hautumaan ennen uloslähtöä tai lämmittää ne juuri ennen tarjoilua. Ne ovat mainio tarjottava suuremmallekin porukalle vaikka laskiaismäen tai lenkin jälkeen. Varaa keittoa pääruoaksi 3–5 desiä ruokailijaa kohden. Tarjoa seuraksi tuoretta täysjyväleipää.

Mainio osa kuntoilijan ruokavaliota

Keitot ovat yleensä helppotekoisia ja varsin nopeasti valmistuvia. Keveytensä ansiosta keitot sopivat myös kunnon kohottajan ja laihduttajan ruokavalioon. Keitoista on helppo tehdä ravitsemuksellisesti monipuolisia käyttämällä raaka-aineina runsaasti kasviksia ja vähärasvaista lihaa, kalaa tai broileria.

Kasviksista valmistetut sosekeitot maistuvat monille. Niiden makua on helppo vaihdella eri kasviksilla tai maustamalla ne ruokakermoilla tai sulate- ja tuorejuustoilla. Paahdetut kasvikset antavat myös keittoon hienon säväyksen. Kokeile vaikka maukasta paahdettua juuressosekeittoa.

Hitaasti hauduttaen

Herne-, kaali- ja borssikeitot ovat usein pitkään haudutettavia keittoja, joita kannattaa tehdä kerralla isompi määrä. Ylimääräisen keiton voit pakastaa tai lämmittää seuraavana päivänä – monien mielestä keitot vain paranevat uudelleen lämmitettäessä. Nopeamman borssikeiton voit valmistaa pakastekasvissuikaleista ja etikkapunajuurista.

Myös pitkään haudutettu lihapata hurmaa kaikki. Pataruokiin sopivat kaikki lihat: nauta, porsas, lammas, riista ja broileri. Sopivia ruhonosia ovat lapa, etuselkä, potka, kassler, kylki- ja rintapalat. Myös potkista saa mehevän Osso bucon.

Kerää alta reseptit liikkujan keveisiin keittoihin ja uuniruokiin, mukana myös kasvissyöjien suosikit.