Mitä on seitan?

Mitä on seitan?

Julkaistu 30.1.2019

Proteiinipitoinen seitan kasvattaa suosiotaan etenkin kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa. Mutta mistä seitan tehdään ja miten sitä käytetään?

Seitanin valmistus

Seitan on lihaa muistuttava kasviproteiini, joka valmistetaan vehnägluteenista. Seitanin valmistukseen tarvitaan valmiiden gluteenijauhojen lisäksi kikhernejauhoja, mausteita, öljyä sekä vettä.

Jauhoista, nesteestä ja pannulla kuullotetuista mausteista muotoillaan pallo jota vaivataan hetki, minkä jälkeen se muotoillaan paksuhkoksi pötköksi, kääritään folioon ja paistetaan uunissa kypsäksi. Itse tehty seitan on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja sen voi tarjota kylmänä tai lämpimänä. Seitania voi myös pakastaa.

Katso itse tehdyn seitanin ohje

Seitanin käyttö

Seitanin tiivis rakenne muistuttaa lihaa, joten sitä käytetään usein vaihtoehtona lihalle. Seitanista valmistetaan useita elintarvikkeita, kuten suosittuja Vöner-viipaleita, erilaisia nakkeja, makkaroita ja leikkeleitä sekä valmiita seitanpaisteja.

Seitania voi paistaa, marinoida, grillata, leivittää (esim. seitanpaisti joulukinkun vaihtoehtona) tai käyttää vaikkapa erilaisissa pataruoissa. Seitan sopii mainiosti myös pizzaan, hampurilaisiin, kebabeihin ja pita-leipiin.

Katso Vöner-pitaresepti

Seitanin ravintoarvot

Seitan sisältää runsaasti proteiinia. Esimerkiksi Vöner-viipaleissa on 32.1 g proteiinia ja Wheatyn Chorizo-seitanmakkarassa 36.0 g proteiinia per 100 grammaa tuotetta.