Tammikuun vegaanihaaste – reseptit koko kuukaudelle!
Päivitetty 29.11.2024Vegaanihaaste tammikuussa on luonteva hetki tehdä pieniä ja suuria muutoksia elämässä. Lähde mukaan vuonna 2025 jo 12. kertaa järjestettävään vegaanihaasteeseen! Tavoitteena on syödä kuukauden ajan ruokaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Nappaa reseptit talteen ja ota haaste vastaan!
Viikko 1
Keskiviikko 1.1. Tammikuun vegaanihaaste aloitetaan vahvasti ihanalla kvinoasalaatilla paahdetuilla kasviksilla. Tämä sopii erityisen hyvin mukaan otettavaksi lounaaksi ja saa pirteän lisän granaattiomenasta.
Torstai 2.1. Vegewokki on helppo ja nopea arkiruoka, jonka voi tarjoilla vaikkapa riisin kanssa. Vegewokin päätähtinä toimivat herkulliset soijasuikaleet ja makeat sugar snaps -salaattiherneet.
Perjantai 3.1. Paistettu riisi tofulla valmistuu helposti ylijääneestä riisistä. Heitä sekaan kasviksia ja soijakastikkeesta, maapähkinävoista sekä inkivääristä valmistettu marinadi!
Lauantai 4.1. Ihanan värikäs tofu-tacopelti on kätevää kasvisruokaa yhden pellin tekniikalla! Mausta uunissa paahdetut tofut sekä kasvikset maukkaalla tacomaustekastikkeella.
Sunnuntai 5.1. Nyhtökaurakäristys saa makua tummasta oluesta ja sopii täydellisesti kylmään talvipäivään. Valmistus kestää alle puoli tuntia!
Viikko 2
Maanantai 6.1. Kasviscurry lämmittää ihanasti kylmänä päivänä. Kasviscurry valmistuu kukkakaalista, linsseistä ja maapähkinävoista ja vie kielen mennessään.
Tiistai 7.1. Ohrarieskat ja lehtikaalihummus ovat maistuva pari ilta- tai välipalaksi.
Keskiviikko 8.1. Kvinoa-kasvispelti on mahtava arkiruoka: se on simppeli valmistaa, se on ihanan värikäs ja lisäksi se on sopivan täyttävä ateriaksi.
Torstai 9.1. Vegaaninen kanakastike sopii skeptisemmällekin sekasyöjälle, sillä reseptin soijasuikaleet muistuttavat todella paljon broileria.
Perjantai 10.1. Vegemakkarakeitto valmistuu perinteisen makkarakeiton tapaan vain muutamasta raaka-aineesta: vegemakkaroista, tuoreista keittojuureksista ja mausteista.
Lauantai 11.1. Täytetyt bataatit sopivat mainiosti viikonlopun aterialle. Täytä uunissa pehmeiksi paahdetut bataatit ruokaisalla kikherne- ja linssitäytteellä. Viimeistele bataatit täyteläisellä tahinikastikkeella.
Sunnuntai 12.1. Paneroidut punajuuripihvit sopivat naposteltavaksi tai kunnon ateriaksi esimerkiksi muusin kanssa tarjottuna.
Viikko 3
Maanantai 13.1. Mustapapu-bataattivuoka on ruokaisa laatikkoruoka, joka valmistuu paahdetusta bataatista, mustapavuisa, pinaatista ja maukkaasta tomaattikastikkeesta.
Tiistai 14.1. Suomi-kulho tuo väriläiskän talven keskelle. Kylläisyyden tunteen antavat ohra ja hernelevite.
Keskiviikko 15.1. Porkkana-linssikeitto on samettisen sileä sosekeitto, johon saa lisättyä tulista potkua lisäämällä joukkoon rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä.
Torstai 16.1. Vegaaninen pyttipannu maustetaan mausteisella pestolla ja tuoreella basilikalla.
Perjantai 17.1. Herkkusienibolognese saa makuunsa syvyyttä kuivatuista sienistä ja uunikypsennyksestä.
Lauantai 18.1. Vegejauhispyörykät kannattaa maustaa kunnolla omaan makuun sopiviksi. Koostumus on mukavan pehmeä ja mehukas.
Sunnuntai 19.1. Vegaaniset hodarit ovat täydellinen viikonlopun herkkuruoka! Vegenakkeja ja vegaanista majoneesia löytyy K-kaupoista jokaisen makuun.
Viikko 4
Maanantai 20.1. Falafelpelti on mainio arkiruoka, sillä se valmistuu yhden pellin taktiikalla! Tarjoa falafelpyöryköiden ja kasvisten kanssa ketsupilla maustettua kastiketta.
Tiistai 21.1. Vegaaninen uunibolognese kypsyy näppärästi itsekseen uunissa, kun spagetti on keitetty. Vegejauhis takaa täyttävän aterian ja yrttinen tomaattikastike antaa ihanasti makua ruoalle.
Keskiviikko 22.1. Kesäkurpitsapaistos haudutetaan padassa liedellä ja sinne uppoaa kaksi kokonaista ruukkua tuoreita yrttejä.
Torstai 23.1. Potkua arkeen antavat chilinuudelit. Rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä maustaa tofun uskomattoman herkulliseksi ja kookosmaito antaa täyteläisen maun nuudelien liemelle. Tämä ruoka valmistuu jopa alle vartissa!
Perjantai 24.1. Gruusialainen kaalipata on täyttävä arkiruoka, jossa maistuvat kaalin lisäksi tomaatit, suolakurkut ja mausteet.
Lauantai 25.1. Vegaaninen pizza on mahtava viikonloppuruoka, johon saa lisättyä täytteet ihan oman maun mukaan. Lisää täytteeseen arrabiatapestoa tuomaan makua!
Sunnuntai 26.1. Vegaaniset letut saavat täytteekseen muun muassa tomaattista nyhtökauraa ja minttuista kaurafraiche-kastiketta.
Viikko 5
Maanantai 27.1. Teriyakitofu vie makumatkalle Japaniin ja annoksen viimeistelee basilika-limeöljy. Tarjoa kevyesti paahdettujen kasvisten tai riisin kanssa.
Tiistai 28.1. Vegaanisen kanapastan juju ovat soijapalat ja kaurakerma, makua tuovat purjo ja paprika sekä tuore basilika.
Keskiviikko 29.1. Vegejauhis-linssikeitto on lämmittävä ja tuhti tomaattinen keitto, joka vie taatusti nälän.
Torstai 30.1. Vegemakkarapelti on nopeasti valmis arkiruoka, jossa perunat ja vegemakkarat lisätään pellille ja uuniin. Peltiruoan kylkeen tehdään nopeasti valmis kurkkusalaatti.
Perjantai 31.1. Valkoviinissä haudutetut selleripihvit ovat juhlallinen päätös vegaanihaasteelle! Tarjoa selleripihvit yrttimarinoitujen linssien ja tuoreiden yrttien kanssa.