Tammikuun vegaanihaaste – reseptit koko kuukaudelle!

Tammikuun vegaanihaaste – reseptit koko kuukaudelle!

Päivitetty 4.12.2023

Monille uuden vuoden alku on luonteva hetki tehdä pieniä ja suuria muutoksia elämässä. Lähde mukaan vuonna 2024 jo 11. kertaa järjestettävään tammikuun vegaanihaasteeseen! Tavoitteena on syödä kuukauden ajan ruokaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Nappaa reseptit talteen ja ota haaste vastaan!

Tuttuja makuja vegaanisesti

Jos omaan repertuaariin ei juurikaan kuulu vegaanisia reseptejä, ei hätää! Saat tästä artikkelista lukuisia vinkkejä ja valmiita reseptejä tammikuun jokaiselle päivälle. Alkuun kannattaa kokeilla muokata omat lempiruokansa vegaaniseksi. Esimerkiksi makaronilaatikosta, nakkikastikkeesta ja kanapastasta saa vegaanista vaihtamalla lihan härkäpapumuruun, vegenakkeihin tai erilaisiin soijasuikaleisiin. Maito ja kerma vaihtuvat kaura- tai soijapohjaiseen, eikä kananmunaa tarvita. Pirkka-, Pirkka Parhaat ja K-Menu-sarjoista löydät kattavan valikoiman 100 % kasviperäisiä tuotteita.

Viikko 1

  • Kvinoasalaatti paahdetuilla kasviksilla sopii erityisen hyvin mukaan otettavaksi lounaaksi ja saa pirteän lisän granaattiomenasta.
  • Vegewokki on helppo ja nopea arkiruoka, jonka voi tarjoilla vaikkapa riisin kanssa. Vegewokin päätähtinä toimivat herkulliset soijasuikaleet ja makeat sugar snaps -salaattiherneet.
  • Paistettu riisi tofulla valmistuu helposti ylijääneestä riisistä. Heitä sekaan kasviksia ja soijakastikkeesta, maapähkinävoista sekä inkivääristä valmistettu marinadi!

Vegewokki (680x300) Kuvassa: Vegewokki

  • Helppo papupata sisältää sekä kidney- että mustapapuja ja maistuu riisin kanssa.
  • Nyhtökaurakäristys saa makua tummasta oluesta ja sopii täydellisesti kylmään talvipäivään. Valmistus kestää alle puoli tuntia!
  • Vegaaniset hodarit ovat täydellinen viikonlopun herkkuruoka! Vegenakkeja ja vegaanista majoneesia löytyy K-ruokakaupoista jokaisen makuun.
  • Ohrarieskat ja lehtikaalihummus ovat maistuva pari ilta- tai välipalaksi.

Vegaaniset hodarit680x300 Kuvassa: Vegaaniset hodarit

Viikko 2

  • Kvinoa-kasvispelti on mahtava arkiruoka: se on simppeli valmistaa, se on ihanan värikäs ja lisäksi se on sopivan täyttävä ateriaksi.
  • Vegaaninen kanakastike sopii erityisesti skeptisemmällekin sekasyöjälle, sillä reseptin soijasuikaleet muistuttavat todella paljon broileria.
  • Vegemakkarakeitto valmistuu perinteisen makkarakeiton tapaan vain muutamasta raaka-aineesta: vegemakkaroista, tuoreista keittojuureksista ja mausteista.
  • Suomi-kulho tuo väriläiskän talven keskelle. Kylläisyyden tunteen antavat ohra ja hernelevite.

Kvinoa-kasvispelti 2023 (680x300) Kuvassa: Kvinoa-kasvispelti

Savutofutahna kuvitus Kuvassa: Paahdetut bataattiviipaleet ja savutofutahna

Viikko 3

  • Porkkana-linssikeitto on samettisen sileä sosekeitto, johon saa lisättyä tulista potkua lisäämällä joukkoon rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä.
  • Vegaaninen pyttipannu maustetaan mausteisella pestolla ja tuoreella basilikalla.
  • Herkkusienibolognese saa makuunsa syvyyttä kuivatuista sienistä ja uunikypsennyksestä.

Porkkana-linssikeitto 2023 (680x300) Kuvassa: Porkkana-linssikeitto

  • Vegejauhispyörykät kannattaa maustaa kunnolla omaan makuun sopiviksi. Koostumus on mukavan pehmeä ja mehukas.
  • Linssicurry on lempeän mausteinen kasvisruoka, joka saa täyteläisen makunsa kookoskermasta ja potkunsa chilistä.
  • Vegaaninen pizza on mahtava viikonloppuruoka, johon saa lisättyä täytteet ihan oman maun mukaan. Lisää täytteeseen arrabiatapestoa tuomaan makua!
  • Mustapapufudge hämää kriittistäkin herkkujen syöjää. Ei uskoisi, että tässä täyteläisessä jälkiruoassa pääraaka-aine on pavut!

linssicurry-680x300 Kuvassa: Linssicurry

Viikko 4

  • Vegaanisen kanapastan juju ovat soijapalat ja kaurakerma, makua tuovat purjo ja paprika sekä tuore basilika.
  • Kesäkurpitsapaistos haudutetaan padassa liedellä ja sinne uppoaa kaksi kokonaista ruukkua tuoreita yrttejä.
  • Gruusialainen kaalipata on täyttävä arkiruoka, jossa maistuvat kaalin lisäksi tomaatit, suolakurkut ja mausteet.

Gruusialainen kaalipata (680x300) Kuvassa: Gruusialainen kaalipata

  • Falafelpelti on mainio arkiruoka, sillä se valmistuu yhden pellin taktiikalla! Tarjoa falafelpyöryköiden ja kasvisten kanssa ketsupilla maustettua kastiketta.
  • Vegaaniset letut saavat täytteekseen muun muassa tomaattista nyhtökauraa ja minttuista kaurafraiche-kastiketta.
  • Teriyakitofu vie makumatkalle Japaniin ja annoksen viimeistelee basilika-limeöljy. Tarjoa kevyesti paahdettujen kasvisten tai riisin kanssa.
  • Granaattiomena-suklaakakku hurmaa kahvipöydässä kenet tahansa makean suklaan ja kirpeän granaattiomenan liitolla.

Falafelpelti (680x300) Kuvassa: Falafelpelti

Viikko 5

  • Vegejauhis-linssikeitto on lämmittävä ja tuhti tomaattinen keitto, joka vie taatusti nälän.
  • Vegemakkarapelti on nopeasti valmis arkiruoka, jossa perunat ja vegemakkarat lisätään pellille ja uuniin. Peltiruoan kylkeen tehdään nopeasti valmis kurkkusalaatti.
  • Yrttinen uunitofu on juhlallinen päätös vegaanihaasteelle! Raikas yrttiöljy, kermainen avokadotahna, vihreät pavut ja kasvikset muodostavat juhlavan kokonaisuuden.

vegemakkarapelti kuvitus Kuvassa: Vegemakkarapelti

Raaka-aineet tammikuun vegaanihaasteeseen kätevästi myös verkkokaupasta!