Tammikuun vegaanihaaste – reseptit koko kuukaudelle!
Monille uuden vuoden alku on luonteva hetki tehdä pieniä ja suuria muutoksia elämässä. Lähde mukaan vuonna 2023 jo kymmenettä kertaa järjestettävään tammikuun vegaanihaasteeseen! Tavoitteena on syödä kuukauden ajan ruokaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Nappaa reseptit talteen ja ota haaste vastaan!
Tuttuja makuja vegaanisesti
Jos omaan repertuaariin ei juurikaan kuulu vegaanisia reseptejä, ei hätää. Saat tästä artikkelista lukuisia vinkkejä ja valmiita reseptejä tammikuun jokaiselle päivälle. Alkuun kannattaa kokeilla muokata omat lempiruokansa vegaaniseksi. Esimerkiksi makaronilaatikosta, nakkikastikkeesta ja kanapastasta saa vegaanista vaihtamalla lihan härkäpapumuruun, vegenakkeihin tai erilaisiin soijasuikaleisiin. Maito ja kerma vaihtuvat kaura- tai soijapohjaiseen eikä kananmunaa tarvita. Pirkka-, Pirkka Parhaat ja K-Menu-sarjoista löydät kattavan valikoiman 100 % kasviperäisiä tuotteita.
Vuoden ensimmäisen sunnuntain voi viettää herkutellen kukkakaaliwingsejä tai falafelpeltiä ja jälkiruoaksi kannattaa tarjota chia-kookosvanukasta.
Kuvassa: Falafelpelti
Viikko 1
- Vegejauhis-linssikeitto on lämmittävä ja tuhti tomaattinen keitto, joka vie taatusti nälän.
- Vegewokki on helppo ja nopea arkiruoka, jonka voi tarjoilla vaikkapa riisin kanssa. Vegewokin päätähtinä toimivat herkulliset soijasuikaleet ja makeat sugar snaps -salaattiherneet.
- Paistettu riisi tofulla valmistuu helposti ylijääneestä riisistä. Heitä sekaan kasviksia ja soijakastikkeesta, maapähkinävoista sekä inkivääristä valmistettu marinadi!
Kuvassa: Vegewokki
- Helppo papupata sisältää sekä kidney- että mustapapuja ja maistuu riisin kanssa.
- Nyhtökaurakäristys saa makua tummasta oluesta ja sopii täydellisesti kylmään talvipäivään. Valmistus kestää alle puoli tuntia!
- Vegaaniset hodarit ovat täydellinen viikonlopun herkkuruoka! Vegenakkeja ja vegaanista majoneesia löytyy K-ruokakaupoista jokaisen makuun.
- Ohrarieskat ja lehtikaalihummus ovat maistuva pari ilta- tai välipalaksi.
Kuvassa: Vegaaniset hodarit
Viikko 2
- Kvinoasalaatti paahdetuilla kasviksilla sopii erityisen hyvin mukaan otettavaksi lounaaksi ja saa pirteän lisän granaattiomenasta.
- Vegaaninen kanakastike sopii erityisesti skeptisemmällekin sekasyöjälle, sillä reseptin soijasuikaleet muistuttavat todella paljon broileria.
- Vegemakkarakeitto valmistuu perinteisen makkarakeiton tapaan vain muutamasta raaka-aineesta: vegemakkaroista, tuoreista keittojuureksista ja mausteista.
- Suomi-kulho tuo väriläiskän talven keskelle. Kylläisyyden tunteen antavat ohra ja hernelevite.
Kuvassa: Vegemakkarakeitto
- Paneroidut punajuuripihvit sopivat naposteltavaksi tai kunnon ateriaksi esimerkiksi muusin kanssa tarjottuna.
- Biscoff-juustokakku todistaa, että vegaaninen leivonta onnistuu ja on vähintään yhtä herkullista kuin perinteisiä aineksia käytettäessä.
- Paahdetut bataattiviipaleet ja savutofutahna sopivat illanvieton tai juhlien pieneksi makupalaksi.
Kuvassa: Paahdetut bataattiviipaleet ja savutofutahna
Viikko 3
- Maapähkinävoi-porkkanakeitosta ei makua puutu, kiitos chilin, limen ja maapähkinävoin.
- Vegaaninen pyttipannu maustetaan mausteisella pestolla ja tuoreella basilikalla.
- Herkkusienibolognese saa makuunsa syvyyttä kuivatuista sienistä ja uunikypsennyksestä.
Kuvassa: Maapähkinävoi-porkkanakeitto
- Vegejauhispyörykät kannattaa maustaa kunnolla omaan makuun sopiviksi. Koostumus on mukavan pehmeä ja mehukas.
- Linssicurry on lempeän mausteinen kasvisruoka, joka saa täyteläisen makunsa kookoskermasta ja potkunsa chilistä.
- Vegaaniset tacot tuovat tämän hetken hittiruoan kaikkien nautittavaksi. Vaihtele kasviksia oman mielen ja jääkaapin sisällön mukaisiksi.
- Mustapapufudge hämää kriittistäkin herkkujen syöjää. Ei uskoisi että tässä täyteläisessä jälkiruoassa pääraaka-aine on pavut.
Kuvassa: Linssicurry
Viikko 4
- Vegaanisen kanapastan juju ovat soijapalat ja kaurakerma, makua tuovat purjo ja paprika sekä tuore basilika.
- Kesäkurpitsapaistos haudutetaan padassa liedellä ja sinne uppoaa kaksi kokonaista ruukkua tuoreita yrttejä.
- Vegaanisen kaalilaatikon salaisuus on kaurakerma ja tietysti pitkä haudutus.
Kuvassa: Vegaaninen kanapasta
- Nyhtökauramakaronilaatikko on mahtava arkiruoka, jossa maistuu vahva arrabiata-pesto.
- Vegaaniset letut saavat täytteekseen mm. tomaattista nyhtökauraa ja minttuista kaurafraiche-kastiketta.
- Teriyakitofu vie makumatkalle Japaniin ja annoksen viimeistelee basilika-limeöljy. Tarjoa kevyesti paahdettujen kasvisten tai riisin kanssa.
- Granaattiomena-suklaakakku hurmaa kahvipöydässä kenet tahansa makean suklaan ja kirpeän granaattiomenan liitolla.
- Yrttinen uunitofu on juhlallinen päätös vegaanihaasteelle! Raikas yrttiöljy, kermainen avokadotahna, vihreät pavut ja kasvikset muodostavat juhlavan kokonaisuuden.
Kuvassa: Granaattiomea-suklaakakku