Levitteen valintaopas

Levitteen valintaopas

Julkaistu 9.4.2018

Ihmiskeho tarvitsee rasvaa toimiakseen ja levitehyllyssä on mistä valita. Rasvan laadulla ja määrällä on kuitenkin merkitystä, myös pannulla.

Tankkausta ei ole välttämätöntä saada juuri levitteestä, mutta usein se on helppoa ja järkevää.

– Elimistö tarvitsee pehmeää rasvaa, mutta olemme vähän huonoja käyttämään sitä sisältäviä öljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Siksi monelle levite on hyvä valinta, laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen sanoo. 

Kiinnitä huomiota näihin:

1. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan arkikäyttöön kannattaa valita levite, jonka rasvakoostumuksesta korkeintaan kolmasosa on kolesteroliarvoja nostavia kovia eli tyydyttyneitä rasvoja.

2. Kannattaa myös varmistaa, että levitteessä on reilusti rasvaa. Orreveteläinen suosittelee leipälevitteeksi rasvaa, jonka paketin kyljessä luvataan, **että seos sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa. **

3. Myös suolan määrällä on väliä, sillä runsas suolan käyttö rasittaa sydäntä ja verisuonia. Kohtuumäärä suolaa on yksi gramma sadasta.

4. Paistamiseen sopii levite, jossa on rasvaa vähintään 60 prosenttia. Kevyemmät seokset sisältävät niin paljon vettä ja vähän rasvaa, että rasva voi räiskiä pannulla ja ruoka palaa kiinni. Leivän päälle käy kevyempikin vaihtoehto. Ja jos arkipäivän levite on vähärasvaisempi, voi juhlapäivinä satsata kunnon voihin.

Toisaalta Orreveteläinen huomauttaa, että sokkotesteissä perinteinen voi ei aina pärjää, vaan parhaan makuiseksi valitaankin kasvisrasvalevite. 

Levitteet

Vegaanille

Pirkka margariini

Pirkka margariini 60% vegaaninen

Suolaa karttavalle

Keiju+ DHA margariini 60%
Valio Oivariini (HYLA)

Keiju+ DHA margariini 60%, Valio Oivariini HYLA

Kolesterolia karttavalle

K-menu margariini 60%
Valio Better rahkariini (HYLA)
Becel Pro Activ Gourmet 60%

K-menu margariini 60%, Valio Better rahkariini HYLA, Becel Pro Activ Gourmet 60%

Paistamiseen

Pirkka meijerivoi
Flora & Voi

Pirkka meijerivoi, Flora & Voi