Välimeren maiden ruokia

Välimeren maiden ruokia

Päivitetty 22.11.2017

Välimeren maiden ruokakulttuureita yhdistävät raaka-aineiden tuoreus ja huolella valmistetut ateriat. Runsaasti käytetyt vihannekset, kasvikset ja juurekset antavat ruoille makua ja väriä.

Välimeren keittiö tulvii tuoksuja ja makuja

Makuja täydennetään yrteillä, pippureilla ja oliiviöljylorauksella jos toisellakin. Oliiviöljy kuuluu lähes jokaiseen ruokaan ja ruokapöytään. Auringon kypsyttämiä hedelmiä syödään jälkiruokina ja välipaloina.

Illallinen ja viikonlopun päivälliset nautitaan yhdessä perheen, suvun ja ystävien kanssa. Ruokapöydässä viihdytään pitkään ja hartaasti ja palanpainikkeeksi kohotetaan tietenkin lasillinen viiniä. Ei ihme, että välimerellinen keittiö onkin yksi maailman terveellisimmistä.

Poimintoja Välimeren pöydistä

Oliiviöljy kuuluu kaikkien Välimeren maiden keittiöihin. Yli 80 prosenttia maailman oliiviviljelmistä sijaitsee Välimeren maissa. Ensimmäisestä kylmäpuristuksesta saatu neitsytöljy on parasta ja kalleinta. Se sopii erityisen hyvin salaatinkastikkeisiin, marinadeihin ja pastakastikkeisiin. Keltaisempi jalostetusta oliiviöljystä ja neitsyt-oliiviöljystä koostuva oliiviöljy sopii hyvin jokapäiväiseen ruoanlaittoon ja paistamiseen.

Tapakset ovat valikoima espanjalaisia kylmiä tai lämpimiä pieniä alkupaloja. Espanjaksi tapa tarkoittaa kantta. Tarinan mukaan tapakset saivat alkunsa, kun baarinpitäjät asettivat kinkkuviipaleen lasin päälle kanneksi suojaamaan juomaa kärpäsiltä. Italiassa alkupaloja nimitetään antipastoiksi ja Kreikassa ja Turkissa mezeiksi.

Kaprikset ovat kaprispensaan pieniä, oliivinvihreitä avautumattomia kukkanuppuja. Kiloon pienikokoisia kapriksia mahtuu noin 8000 nuppua. Varrelliset viinirypäleen kokoiset kaprikset ovat kaprispensaan marjoja. Kaprikset poimitaan käsin ja säilötään suolaan tai etikkaliemeen.

Munakoiso on perunan ja tomaatin sukulainen, joka on hyvin vesipitoinen kasvis. Nykyään viljeltävät lajikkeet eivät ole enää kitkerän makuisia, jolloin itkettämistä ei välttämättä tarvita, mutta toki suolaaminen poistaa nestettä ja samalla maustaa. Tarjoa munakoiso aina kypsennettynä. Munakoiso on kreikkalaisen vuokaruoan musakan pääraaka-aine, ja sitä käytetään myös ranskalaiseen kasvispataan eli ratatouilleen.

Mascarpone on italialainen runsasrasvainen, pehmeä tuorejuusto. Se on tiramisun pääraaka-aine. Tiramisussa on kerroksittain kahvi-marsalaseoksella kostutettua kakkupohjaa ja mascarpone-kermaseosta ja koristeena kaakaorouhetta tai -jauhetta. Valkoisen muunnelman tästä kakusta löydät viereiseltä sivulta.

Saltimbocca alla romana eli vasikanleikkeet roomalaiseen tapaan. Italiaksi sana saltare tarkoittaa hypätä ja bocca on suu eli ”hypätä suuhun” tai ”hyppiä suussa”. Nimi tulee siitä, että ruoka on niin herkullista, että sillä on kiire mahaan. Ohuet lihaviipaleet maustetaan tuoreella salvialla ja päälle pannaan viipale ilmakuivattua kinkkua. Lihat paistetaan voissa ja haudutetaan valkoviinissä.