Oliiviöljy - välimerenruokien sulostuttaja

Oliiviöljy - välimerenruokien sulostuttaja

Julkaistu 9.3.2018

Oliiviöljy on yksi Välimeren ruokavalion kulmakivistä. Oliiviöljyillä on omat laatuluokkansa, johon vaikuttavat rasvahappopitoisuus ja puristusmenetelmät.

Laadukas oliiviöljy on maultaan täyteläistä ja hienostunutta, joten se soveltuu sellaisenaan kastikkeeksi tai leivän kanssa dipattavaksi. Oliiviöljy jähmettyy jääkaappilämpötilassa, parhaiten öljy säilyy valolta suojattuna kuivakaapissa.

Oliiviöljyjä on valtavasti erilaisia

K-Ruokakauppojen valikoimissa niitä on noin 50 erilaista. Kaupan hyllyiltä löytyy neitsytoliiviöljyjä, oliiviöljyjä ja maustettuja oliiviöljyjä. Neitsytoliiviöljyt jaetaan vielä kahteen ryhmään öljyhappopitoisuuden mukaan: kylmäpuristettu extra-neitsytoliiviöljy sekä neitsytoliiviöljy. Erilaisten oliiviöljyjen osuus koko öljyhyllystä on yli 40 prosenttia. Maustamattomat tavalliset- ja neitsytoliiviöljyt tuovat merkittävän osan myynnistä, mutta myös maustetut öljyt ovat viime aikoina kasvattaneet osuuttaan. Sinne on tullut viimeisen vuoden aikana uutena mm. Pirkka Parhaat maustetut extra-neitsytoliiviöljyt. Maustetuista öljyistä suosituimpia ovat sitruuna ja basilika.

Valitse oliiviöljy käyttötarkoituksen mukaan

Perusoliiviöljy kestää parhaiten paistamista ja kuumia lämpötiloja, ja on edullisempaa, kun käytetään isompia määriä. Valitse kaupassa pullo, jossa ei ole mainintaa neitsytoliiviöljystä.

Salaatin päälle sopivat laadukkaat ekstraneitsytoliiviöljyt tai maustetut oliiviöljyt, joilla voi tuoda makua salaattiin. Kokeile vaikka kreikkalaista tai italialaista neitsytoliiviöljyä tai basilikalla maustettua öljyä. Sitruunalla maustettu Pirkka Parhaat ekstraneitsytoliiviöljy on erinomainen valinta grillimarinadiin.

Oliiviöljyn suhteen ihmisillä on monia makuja, toiset tykkäävät vahvemmasta ja toiset miedommasta – kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia öljyjä. Yksi niistä on tryffelillä maustettu Pirkka Parhaat ekstraneitsytoliiviöljy.

Hyväksi sinulle!

Oliiviöljy sisältää Omega 6 -rasvahappoja sekä hieman Omega 3 -rasvahappoja. Siinä on myös luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta ja se kuuluukin ihan syystä sydänystävälliseen Välimeren ruokavalioon.

Öljyjä kannattaa vaihdella ja käyttää monipuolisesti juuri niiden erilaisten hyvien ominaisuuksiensa ansiosta. Muistathan siis muutkin öljyt! >>