Kolmen vaiheen helppo ja rapea vohvelitaikina
Julkaistu 10.4.2018Tässä pieni kokkausopas rapeiden vohveleiden saloihin. Lue vinkit klassisen vohvelitaikinan valmistukseen sekä taikinan tuunaukseen.
3 vaihetta - näin syntyy vohvelitaikina
- Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää maito.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää muna-maitoseokseen parissa erässä. Lisää suola ja rasva.
- Anna taikinan turvota huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Lisää vichy ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kun taikina on valmis, kuumenna vohvelirauta ja sipaise rasvaa molemmille levyille. Kaada levylle taikinaa ohut kerros; sopivan määrän löydät kokeilemalla. Sulje kansi ja paista muutama minuutti. Vohveli on valmis, kun pinta on kullanruskea ja vohveli irtoaa helposti raudasta. Sopivan paistoajan löydät kokeilemalla. Lisää levyille rasvaa tarvittaessa ennen seuraavan vohvelin paistamista.
Näin tuunaat makean vohvelitaikinan
- Saat suklaisia vohveleita, kun käytät vohvelitaikinassa jauhoina 3 ½ dl vehnäjauhoja ja ½ dl kaakaojauhetta.
- Ripaus kardemummaa tai kanelia ja vaniljasokeria antaa vohveleille makua.
- Mausta vohvelitaikina appelsiinin-, sitruunan- tai limetinkuoriraasteella.
- Korvaa pieni määrä taikinan jauhoista pähkinä- tai mantelijauheella. Voit lisätä taikinaan myös pähkinä- tai mantelirouhetta. Myös mantelimaito antaa vohveleille makua.
- Vaihda koko nestemäärä tai osa nesteestä kookosmaidoksi. Voit lisätä taikinaan myös kookoshiutaleita.
Vaihtelua vohvelitaikinaan
Vaihtoehtoja maidolle Vohvelitaikinan nesteenä on useimmiten maito. Jos haluat maidottomia vohveleita tai muuten vaihtelua taikinan makuun, kokeile tavallisen maidon sijasta esimerkiksi soija-, kaura- tai manteli maitoa.
Lisää makua Hapanmaitotuotteet, kuten kermaviili tai ranskankerma, antavat taikinalle lisämakua. Korvaa halutessasi 1,5 dl taikinan nesteestä samalla määrällä hapanmaitotuotetta. Jos haluat täyteläiset herkkuvohvelit, lisää perustaikinaan lopuksi 2 dl kermaa vaahdotettuna.
Lisää kuohkeutta Korvaa osa nesteestä kuplavedellä tai lisää munat niin, että erottelet keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan sellaisenaan ja valkuaiset vaahdoksi vatkattuna.
Lisää kuituja
Saat ruokaisampia vohveleita, kun korvaat osan (enintään puolet) vehnäjauhoista hiivaleipä-, ohra-, graham- tai ruisjauhoilla tai erilaisilla hiutaleilla. Taikinaan voi lisätä myös hieman leseitä.
Lisää väriä ja rakennetta Voit rikastaa perusohjeen taikinaa lisäämällä siihen 1 dl juustoraastetta, 150–200 g pinaattia tai nokkosta ryöpättynä ja hienonnettuna tai pakastettuna, 2–3 dl kasvis- tai juuresraastetta, 3–6 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna tai siemeniä
Lue myös Pro-vinkit vohvelipaistoon
- Malta turvottaa taikina hyvin ennen kuin ryhdyt paistamaan vohveleita.
- Aloita vohveleiden paistaminen mieluummin liian pienellä kuin suurella määrällä taikinaa. Jos taikinaa on liikaa, ylimääräinen osa pursuu reunojen yli. Muista, että vohvelitaikinassa on leivinjauhetta, joka saa vohvelin kohoamaan paistamisen aikana.
- Paista vohveleita riittävän pitkään, jotta niistä tulee kauniin värisiä ja rapeita.
- Käytä paistamiseen mieluiten voita, joka antaa pintaan kauniin värin.
- Tarjoa vohvelit heti paistamisen jälkeen, sillä ne menettävät rapeutensa nopeasti. Jos vohvelit pääsevät pehmenemään, saat ne jälleen rapeiksi lämmittämällä ne pellill ä uunissa.