Maidoton ruokavalio

Maidoton ruokavalio

Julkaistu 20.4.2018

Tavallinen maito ei sovi kaikille, mutta ei hätää. K-ruokakauppojen hyllystä löydät runsaasti vähälaktoosisia, laktoosittomia ja myös täysin maidottomia tuotteita.K-ruoka.fi puolestaan tarjoaa lukuisia maidottomat reseptit. Valmista vaikkapa maidoton smoothie tai maidottomat banaaniletut.

Älä sekoita maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia keskenään

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat täysin eri asioita. Maidolle allerginen ei voi käyttää maitotuotteita laisinkaan, sillä hän on allerginen maidon proteiinille. Laktoosi-intolerantikon elimistöllä taas on ongelmia pilkkoa maidossa luontaisesti olevaa sokeria, eli laktoosia. Laktoosi-intolerantikon ohutsuolessa ei synny laktoosia hajottavaa entsyymiä. Laktoosi ei imeydy ohutsuolessa hajoamattomana, mikä aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja. Toiset sietävät laktoosia paremmin kuin toiset, joten tästä riippuen nautitaan joko vähälaktoosisia tai täysin laktoosittomia tuotteita.

Laktoosi-intolerantikon tuotteet

Nykypäivänä lähes kaikista maitotuotteista löytyy paljon vähälaktoosisia ja laktoosittomia vaihtoehtoja. Maitoja, jogurtteja, kermoja, rahkoja, tuorejuustoja ja muita maitotuotteita on saatavilla joka makuun sopivasti. Tiesitkö, että kypsytetyt juustot, kuten kermajuustot ja emmental ovat luonnostaan laktoosittomia! Lue miten onnistuu laktoositon leivonta ja ruoanlaitto.

Suomessa elintarvikeviranomaiset ovat antaneet ohjeeksi, että tuotetta saa kutsua vähälaktoosiseksi, kun laktoosia on alle 1g/100g. Laktoosittomaksi tuotetta voi kutsua, kun laktoosia on alle 0,01g/100g. Tavallisessa maidossa on laktoosia noin 4,9g/100g.

Vähälaktoosiselle maidolle on ominaista hieman makea maku. Vähälaktoosinen maito maistuu makealle, koska siinä maistuu maidon glukoosi. Vähälaktoosisuus saadaan aikaan lisäämällä entsyymiä, joka pilkkoo laktoosin yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi.

Laktoosittomat maitotuotteet valmistetaan siten, että osa maidon laktoosista poistetaan ensin suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla, kuten vähälaktoosisten tuotteiden valmistuksessa. Laktoosittomassa maitojuomassa on tavalliselle maidolle ominainen raikas maku ilman makeutta. Se sopii sellaisenaan juotavaksi, ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Maitoallergikon tuotteet

Maitoallergikon ruokavaliosta maitotuotteet ovat kokonaan poissuljettuja, sillä henkilö on allerginen maidon proteiinille. Maitotuotteet voi korvata ruoanvalmistuksessa soijasta, kaurasta, riisistä ja vaikkapa pähkinöistä tai manteleista valmistetuilla tuotteilla. Useimmiten ne sopivat käytettäviksi maitotuotteiden tapaan. Valmista niistä vaikkapa maidottomat letut, maidottomat mokkapalat tai maidoton mansikkapirtelö.

Keittoihin ja kastikkeisiin saat täyteläistä kermaisuutta esimerkiksi kookosmaidolla tai kaurakermalla. Maidottomat levitteet ja leivontamargariinit korvaavat mainiosti voin. Maidottomalla vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella kruunaat jälkiruokaherkun. Kasvipohjaisella vaahtoutuvalla valmisteella kuorrutat vaikka kakun. Muista myös Pirkka-sarjan Luomu soijajuoma!

Käy kurkkaamassa millaisia maidottomia tuotteita lähimmästä K-ruokakaupastasi löytyy. Jos tiedossasi on hyvä maidoton tuote, etkä löydä sitä hyllystämme, niin toivo sitä kauppiaaltasi valikoimiin. Haluamme tarjota parasta palvelua ja täyttää sinun tarpeesi!

Jos joudut välttämään maitotuotteita, muistathan huolehtia kalsiumin saannista. Lue lisää täältä.

Laktoosittomia Pirkka-tuotteita