Laktoosittomat ja vähälaktoosiset tuotteet ruoanvalmistuksessa

Laktoosittomat ja vähälaktoosiset tuotteet ruoanvalmistuksessa

Julkaistu 24.4.2018

Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maitotuotteet toimivat ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kuten tavallisetkin maitotuotteet, joten voit huoletta vaihtaa tuotteet laktoosittomiin.

Laktoositon ruoanvalmistus- ja leivonta on nykyään entistä helpompaa, sillä laktoosittomien maitotuotteiden valikoima on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Lähes kaikista maitotuotteista löytyy korvaava tuote vähälaktoosisena tai laktoosittomana. Vähälaktoosisia tuotteita voivat syödä useimmat laktoosi-intolerantikot, ja täysin laktoosittomat tuotteet sopivat herkimmillekin laktoosi-intolerantikoille. 

Laktoositon ja vähälaktoosinen ruoanvalmistus

Ruoanvalmistuksessa voit suoraan korvata maidon, ruokakerman ja kerman vähälaktoosisella tai laktoosittomalla vaihtoehdolla. Esimerkiksi riisipuuron voi keittää laktoosittomasta maitojuomasta tai vähälaktoosisesta maidosta. Laktoositon maitojuoma käyttäytyy uunissa ja liedellä kuten tavallinen maito. Vähälaktoosinen maito muuttuu pitkään keitettäessä hieman punertavaksi, mutta haitta on vain esteettinen. Riisit kannattaa ensin keittää vedessä lähes kypsiksi ja lisätä vähälaktoosinen maito vasta loppuvaiheessa.

Uuniruokia valmistettaessa kannattaa huomioida, että vähälaktoosisesta maidosta valmistetun ruoan pinta tummuu pilkotun laktoosin vuoksi nopeammin kuin tavallisesta maidosta valmistettua. Tämän vuoksi uunin lämpötilaa kannattaa hieman laskea. Uunissa kypsennettävän ruoan voi myös peittää kannella tai foliolla, jolloin ruoan pinta ei tummu liikaa.

Laktoositon ja vähälaktoosinen leivonta

Leivonnassa täytekakkujen täytteeseen ja kuorruttamiseen voi käyttää vaahtoutuvaa vähälaktoosista tai laktoositonta vispi- tai kuohukermaa. Myös kermaviiliä, ranskankermaa, smetanaa ja maitorahkaa on saatavilla sekä vähälaktoosisena että laktoosittomana. Kauppojen valikoimista löytyy myös maustamatonta jogurttia sekä piimää vähälaktoosisina ja laktoosittomina. Näitä voi käyttää erilaisiin taikinoihin, piirakoihin ja esimerkiksi hyydytettäviin juustokakkuihin. Muistathan huolehtia, että käytät leivonnassa myös laktoositonta margariinia tai voita.

Leivonnassa ei aina tarvitse käyttää maitoa. Voit korvata taikinan maidon myös esimerkiksi vedellä tai mehulla. Vähälaktoosinen maito tai laktoositon maitojuoma käyvät mainiosti maidon korvikkeeksi. Täytekakun kostutuksessa voit käyttää maidon sijaan kahvia, mehua, limonadia tai esimerkiksi sitruunamehun ja veden sekoitusta.

Myös juustoista löytyy paljon laktoosittomia ja vähälaktoosisia vaihtoehtoja. Tuorejuustoa, raejuustoa, sulatejuustoa ja esimerkiksi salaattijuustoa on saatavilla vähälaktoosisina ja täysin laktoosittomina. Suolaisia leivonnaisia valmistettaessa kannattaa muistaa, että pitkään kypsytetyt juustot, kuten emmental, ovat laktoosittomia luonnostaan, joten ne sopivat hyvin laktoosittomiin suolaisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

3 vinkkiä ruoanvalmistukseenMaito_maistuu

1. Laktoosittomat maitotuotteet käyttäytyvät kuten tavallisetkin maitotuotteet, joten voit huoletta korvata ne laktoosittomilla vaihtoehdoilla.

2. Muista tarkistaa, että ruoan kaikki raaka-aineet ovat laktoosittomia (esimerkiksi lihajalosteet, rasva, juusto, puolivalmisteet).

3. Jos käytät ruoanlaitossa vähälaktoosista maitoa, ruoka tulisi kypsentää hieman tavallista alhaisemmassa lämpötilassa. Pitkään uunissa kypsennettävien ruokien pinta ruskistuu voimakkaasti pilkotun laktoosin vuoksi. Vuoka kannattaa suojata kannella tai foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa.

Tiesitkö, että Pirkka-sarjasta löydät laajan valikoiman laktoosi-intolerantikoille soveltuvia tuotteita niin ruoanlaittoon, leivontaan kuin välipalaksi. Tutustu laktoosittomiin ja vähälaktoosisiin tuotteisiin täällä.