
Raikkaan hedelmäinen aprikoosi
Päivitetty 20.3.2025Aprikoosi on raikkaan makea ja mehukas hedelmä, joka kerätään valtavasta yhdeksän metriä korkeasta puusta. Se sopii niin sellaisenaan kuin kuivattunakin monenlaiseen ruoanlaittoon ja herkutteluun: pääruokiin, jälkiruokiin, salaatteihin ja leivontaan.
Aprikoosit näyttävät hieman pieniltä persikoilta, mutta ovat hieman happamampia kuin persikat. Jos persikat tuntuvat liian sotkuisilta syötäväksi, kokeile aprikooseja! Ne ovat usein persikoita "kuivempia", eikä hedelmämehua valu ympäriinsä.
Milloin aprikoosi on kypsä?
Kypsä aprikoosi on pehmeä ja mehukas, kun taas raaka aprikoosi on kova ja mauton. Voit testata aprikoosin kypsyyden painamalla kevyesti hedelmän pintaa sormella. Jos hedelmä antaa kevyesti painetta vastaan, se on kypsä. Jos se tuntuu kovalta, se on raaka.
Miten aprikooseja kannattaa säilyttää?
Jos haluat säilyttää aprikoosit tuoreena, voit pitää niitä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan. Jos haluat säilyttää hedelmät pidempään, voit laittaa ne jääkaappiin. Kypsät aprikoosit säilyvät jääkaapissa noin viikon ajan. Jos aprikoosit ovat vielä raakoja, voit jättää ne huoneenlämpöön kypsymään muutamaksi päiväksi ennen jääkaappiin laittamista.
Miten aprikooseja voi kuivattaa itse?
Kuivatut aprikoosit ovat suosittuja välipaloja ja leivonnaisten aineksia. Voit kuivata aprikoosit itse kotona uunissa tai kuivurissa. Aloita poistamalla aprikooseista kivet ja leikkaamalla ne kahtia. Laita aprikoosit leikkuupinta ylöspäin uunipellille tai kuivurin ritilälle. Kuivata aprikooseja uunissa matalassa lämpötilassa noin 12 tuntia tai kuivurissa valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Kuivatut aprikoosit säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä noin kuukauden ajan. Voit myös säilyttää niitä jääkaapissa tai pakastimessa pidempään.
Mitä tehdä aprikoosista?
Aprikoosi on perinteinen kuivahedelmä - kuivattuja aprikooseja söisikin mielellään vaikka pussin kerralla! Aprikoosi on herkullista myös tuoreeltaan joko sellaisenaan tai vaikkapa raikkaana lisänä salaatissa tai rahkan joukossa. Aprikoosin voi myös paistaa tai tehdä vaikkapa hilloksi.