Tuoreita kiivejä puisella leikkuulaudalla. Edustalla on puoliksi leikattu kiivi. K-Ruoka raaka-aine.

Kiivi on pieni vitamiinipommi, jonka voit nauttia kuorilla tai ilman

Julkaistu 18.10.2024

Kirkkaan vihreä kiivi on parhaimmillaan alkuvuodesta. Lisää kiivi arkihedelmiesi joukkoon ja saat siitä runsaasti C- ja K-vitamiinia! Tiesitkö, että vaikka kiivi onkin todella raikas ja mehukas, se ei kuitenkaan ole sitrushedelmä? Kiivi kasvaa kuumilla alueilla ja sitä tuodaan Suomeen muun muassa Uudesta-Seelannista.

Mistä tietää että kiivi on kypsä?

Kypsä kiivi on hieman pehmeä, kun sitä painaa kevyesti. Kovaa, raakaa kiiviä ei kannata syödä. Raaka kiivi kypsyy huoneenlämmössä 3–5 päivässä. Voit nopeuttaa kypsymistä laittamalla kiivin samaan paperipussiin omenan tai banaanin kanssa.

Miten kiivi kuoritaan?

Leikkaa kiivin molemmista päistä palat pois ja työnnä ruokalusikka kuoren ja hedelmälihan väliin. Pyöräytä lusikalla koko kiivin ympäri ja saat kuoren kerralla pois. Kuorimisen jälkeen voit paloitella ja nauttia kiivin haluamallasi tavalla.

Myös kiivin kuoren voi syödä, jos sen pesee ensin huolellisesti. Kiivin kuorineen syöminen helpottaa hedelmän herkuttelua, mutta monelle kuoren karvaisuus saattaa kuitenkin vaatia totuttelua.

Kuuluuko kiivi säilyttää jääkaapissa?

Kun säilytät kiiviä jääkaapissa, se säilyy hyvänä jopa useita viikkoja.

Mitä tehdä kiivistä?

Kiivin maku muistuttaa hieman kirpeää mansikkaa tai melonia, joten se sopii täydellisesti makeisiin välipaloihin. Erilaiset jälkiruoat saavat pirteää makua kiivistä, erityisesti itse tehdyt jäätelöt ja sorbetit sekä raikkaat hedelmäsalaatit maistuvat mainiolta kiivin kanssa. Kiiviä käytetään myös paljon koristamaan kakkuja ja jälkiruokia!

Nappaa kiivit näppärästi verkkokaupasta

Lisää kivoja kiivireseptejä ja vinkkejä hedelmien käyttöön