Tuoreita persikoita kokonaisena ja halkaistuna puisella leikkuulaudalla.

Persikka on maukas kuin makeinen

Julkaistu 26.4.2024

Persikka on ihanan makea ja mehukas hedelmä, joka sopii oivallisesti jälkiruokiin ja välipaloihin ihan sellaisenaan. Persikkaa käytetään paljon myös leivonnassa, salaateissa sekä monenlaisessa ruoanlaitossa.

Onko persikka terveellistä?

Persikasta löytyy erityisesti C- ja A-vitamiineja, lisäksi persikassa on muita terveellisiä kivennäis- ja hivenaineita, kuten kaliumia, kalsiumia ja fosforia.

Mistä tietää, milloin persikka on kypsä?

Kypsän persikan tunnistat siitä, että sen tyviosa on hieman pehmoinen. Kypsä persikka on sopivan kiinteä, eikä liian kova tai liian pehmeä. Kypsästä persikasta lähtee myös ihanan makea tuoksu. Persikkaa kannattaa käsitellä varovasti, sillä se kolhiintuu kypsänä helposti.

Tarvitseeko persikkaa kuoria?

Persikkaa ei tarvitse kuoria, vaan huolellinen pesu vedellä riittää. Jos kuitenkin haluat kuoria persikan, sen kuori irtoaa helpoiten, kun hedelmän kastaa noin puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja sen jälkeen laittaa persikan kylmään veteen.

Kannattaako säilykepersikoita syödä?

Säilykepersikat ovat hyvä vaihtoehto tuoreille persikoille erityisesti persikan sesonkiajan ulkopuolella, kun tuoreita persikoita ei ole saatavilla! Valitse erityisesti mehussa olevia säilykepersikoita leivontaan tai ruoanlaittoon.

Mitä persikasta voi tehdä?

Makea persikka sopii mainiosti erityisesti jälkiruokiin sekä leivonnaisiin, persikkaa varsinkin yhdistetään rahkaisiin herkkuihin tuomaan makeutta. Mutta persikoiden makeus toimii hyvin myös suolaisissa ruoissa ja erityisesti broileriruoissa persikkaa käytetään tuomaan hieman makeutta. Myös salaatteihin persikka sopii mainiosti tasapainottamaan esimerkiksi salaattijuustojen suolaisuutta.

Löydä lisää reseptejä ja vinkkejä hedelmien käyttöön