K-ruokakauppojen hävikinhallinta kaupan arjessa
- Yli 90% K-ruokakaupoista tekee yhteistyötä hyväntekeväisyystoimijan kanssa ja lahjoittaa sitä kautta ruokaa sitä tarvitseville.
- Kauppojen tuotteiden tilausjärjestelmä on tarkasti menekin mukaan säädetty, jotta ruokaa saaadaan tilattua juuri oikea määrä.
- Tuotteet laitetaan alennukseen päiväyksen lähestyessä, jotta niitä saataisisiin myytyä paremmin.
- Kaupan kylmäketjusta pidetään tarkasti huolta, jotta tuotteet eivät pilaannu ennen aikojaan.
Näin voit kuluttajana hallita ruokahävikkiä K-ruokakaupassa
- Hyödynnä parasta ennen tuotteet aina mikäli mahdollista. Kaukaisin päiväystuote saattaa houkuutta tuoreudellaan, mutta jos tiedät , että tuotteelle tulee käyttöä heti, osta mieluummin lähin päiväystuote.
- Liha ja kala kannattaa ostaa palvelutiskiltä. Näin saat juuri tarvittavan määrän. Palvelutiski on erityisesti hyvä vaihtoehto sinkkutalouksille!
- Suuri osa kaupan hävikistä tulee, kun tuore- tai pakastetuotteita jätetään lojumaan väärille hyllyille ja tuotteet pilaantuvat. Viethän tuotteen aina takaisin paikalleen - pieni vaiva, mutta suuri teko!
- Nappaa täältä Kuluttajaliiton 25 lisävinkkiä ruokahävikinhallintaan kauppareissulla.
K- Ruoka.fi ja K-Ruoka-sovellus apuna ruokahävikin hallinnassa
- K-Ruoka-sovellus auttaa ruokaostosten suunnittelussa. Suunnittelemalla ruokaostoksesi vältyt heräteostoksilta, jotka päätyvät suuremmalla todennäköisyydellä roskiin.
- K-Ruoka.fi tarjoaa reseptejä, joissa voi hyödyntää ruoan tähteitä. Käytä esimerkiksi edellisen päivän bolognese -kastikkeen jämät viidellä eri tavalla tai loihdi ylimääräisestä riisistä paistettua riisiä tofun kera! Ylikypsyneestä banaanista saa herkullisia jälkiruokia.
- Kurkkaa myös Kuluttajaliiton 26 vinkkiä ruokahävikin hallintaan!
Psst! Tiesitkö, että osa K-ruokakaupoista tekee yhteistyötä ResQ:n kanssa ja myy hävikkiin menevää ruokaa myös heidän sovelluksensa kautta? Lue lisää täältä!