Mitä tehdä jouluruokien tähteistä?

Mitä tehdä jouluruokien tähteistä?

Päivitetty 9.11.2023

Miten hyödyntää joululaatikoiden tähteet ja ylijäänyt kinkku? Vältä jouluruokien hävikki ja jalosta ne uuteen muotoon! Joulupöydän herkkuja ei kannata joulupäivän jälkeen heittää roskiin, vaan luoda niistä joulun välipäiville maukkaita uusia aterioita. Poimi parhaimmat vinkit joulun ruokahävikin välttämiseen!

Ylimääräistä kinkkua?

Kun joulupöydän kunkku ei uppoa enää sellaisenaan, tee siitä aasialaishenkistä karamellisoitua possua. Revi kinkku suikaleiksi, paista pannulla ja tarjoa sopivan chilisen maustekastikkeen ja riisin kanssa.

Jos kinkku jäi puolestaan kokonaan paistamatta, leikkaa se paloiksi ja hauduta pitkään matalassa lämmössä karjalanpaistin tapaan. Lue lisää vinkkejä, miten hyödyntää joulunkinkun tähteet!

Muita tapoja käyttää kinkkua:

Joulun kinkkupasta 2023 (680x300) Kuvassa: Joulun kinkkupasta

Jäikö joululaatikkoja yli?

Jos jouluna syödään paljon eri joululaatikoita, niitä jää helposti joulupyhien jälkeen yli. Kaikenlaiset juuressoseet uppoavat hyvin leipä- ja rieskataikinoihin, eivätkä joululaatikot tee tässä poikkeusta! Leivo porkkanalaatikosta porkkanalaatikkosämpylöitä tai lanttulaatikosta herkullisia karjalanpiirakoita tai perunarieskan tapaisia lantturieskoja. Voit myös tehdä herkulliset porkkanalaatikkopihvit!

Laatikot sopivat näihinkin:

Lanttulaatikkorieska (680x300) Kuvassa: Lanttulaatikkorieska

Riisipuuroa liian iso satsi?

Joissakin perheissä riisipuuroa keitetään aattoaamuna tarkoituksellisesti jättisatsi, jotta ylimääräisestä voidaan leipoa jouluaamuna karjalanpiirakoita. Yön yli asettunut riisipuuro toimiikin piirakoissa loistavasti ja valmiin puuron ansiosta ne myös valmistuvat sukkelasti.

Riisipuuron jämät voit hyödyntää myös Ahvenanmaan pannukakkutaikinaan tai sekoittaa appelsiinien ja kerman kanssa herkulliseksi klassikkojälkiruoaksi, appelsiiniriisiksi. Italialaisesta keittiöstä tutut ylijääneestä risotosta valmistettavat arancinit onnistuvat myös riisipuurosta!

Lisää reseptivinkkejä:

Riisipuuroarancinit 2023 (680x300) Kuvassa: Riisipuuroarancinit

Rosollia jää aina!

Jos rosollin juureksia jäi syömättä, keitä niistä borssikeiton kaltainen soppa tai pyöräytä niistä sauvasekoittimella sosekeitto. Lisää päälle nokare smetanaa, jos sellaista sattuu pyörimään jääkaapissa. Lihapataan saa myös helposti lisättyä rosollin ylijääneet ainekset ja samalla sekaan voi heittää kinkun jämät!

Punajuuri-lihapata (680x300) Kuvassa: Punajuuri-lihapata

Kyllästyttävätkö konvehdit?

Jos suklaita on pyhien jälkeen valtaisa vuori, leivo niistä uudenvuodenjuhliin mutakakku. Sekaan sujahtavat myös ylimääräiset piparit.

Jos taas kaipaat raikkaampaa suklaista tarjottavaa, sulata suklaat varovasti kattilassa, lisää kermaa ja tarjoa näin valmistunut suklaafondue hedelmäpalojen kanssa.

Lisää reseptivinkkejä:

Kinuski-joulukonvehtibrownie 2023 (680x300) Kuvassa: Kinuski-joulukonvehtibrownie