Kuivahtiko leipä? Katso vinkit kuivan leivän käyttöön ruoanlaitossa!

Kuivahtiko leipä? Katso vinkit kuivan leivän käyttöön ruoanlaitossa!

Päivitetty 12.8.2022

Milloin viimeksi olet poiminut leipähyllystä punalaputetun aleleivän tai unohtanut leivänkannikan kuivahtamaan paperipussiin? Ei hätää, niistä syntyy vielä vaikka mitä!

Vanhaksi mennyt leipä on suurimpia aiheita ruokahävikkiin. Parasta ennen -päiväystä lähestyvät aletuotteet ja kaapin perälle unohtuneet raaka-aineet ovat kuitenkin kelpo ruokaa, kunhan ne käyttää pian ostamisen jälkeen. Kauppalaskukin voi pienentyä huomattavasti, kun hävikin määrä vähenee.

Miten kuivahtanutta leipää kannattaa käyttää?

Leipämuru-lehtikaalipastassa kuivahtanut maalaisleipä kuullotetaan valkosipuliöljyssä rapeaksi muruksi lehtikaalipastan päälle. Annos viimeistellään mozzarellan puolikkaalla. Maalaisleivästä saat pastan sattumien lisäksi rapeat krutongit keiton tai salaatin joukkoon, kun leikkaat leivät paloiksi, lisäät leipäkuutioiden päälle oliiviöljyä ja yrttejä ja työnnät ne hetkeksi uuniin paahtumaan.

Ihanaa on myös italialainen panzanella-salaatti, jossa leivänpalat imevät mehukkaiden tomaattien mehut sisuksiinsa. Aina toimii myös isoäitien niksi: anna leivän kuivahtaa kunnolla korpuksi ja jauha korppujauhoksi. Ruisleipäkorppujauhoista saat kaikista maistuvimman ja rapeimman kuorrutuksen silakkapihveille.

Punalaputettua pullaa saa suosia sitäkin, nimittäin mistään muusta ei synny yhtä mehevää ja maistuvaa vanukasta kuin hieman kuivahtaneesta pullasta - rikkaista ritareista puhumattakaan.

3 syytä tykästyä kuivahtaneeseen leipään

1. Tomaattikeitto

Hiivaleipäviipaleet pehmentävät ja paksuntavat tomaattikeiton italialaiseen tyyliin. Kikka toimii myös muissa sosekeitoissa.

2. Pesto

Korvaa pinjansiemenet pestossa vaihteeksi kuivahtaneella leivällä. Paahda leivänmuruja ensin paistinpannussa pari minuuttia.

3. Lämppärit

Lämpimiin leipiin sopii hyvin eilinen leipä, koska kuumennettaessa leipä ikään kuin nuorenee. Myös mehevät täytteet auttavat.

mita tehda kuivahtaneesta leivasta 680 Kuvassa: Ranskalainen tomaattikeitto ja lämpimät mozzarella-leivät