Mitä tähteistä?

Mitä tähteistä?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Selätä ruokahävikki miettimällä viikon ruoat etukäteen ja hyödyntämällä tähteet.

Ennakkosuunnittelu vähentää ruokahävikkiä

Voit vähentää ylimääräistä ympäristön kuormitusta jätteiden määrän pienentämisellä. Tässä auttaa ostosten suunnitteleminen huolellisesti ja jätteiden tarkka lajittelu. Mieti jo ennen ostosten tekoa, mitä ruokia aiot tehdä viikon aikana. Tähän loistava apukäsi on K-Ruoka-sovellus, jossa on tuhansia reseptejä ja elektroninen ostoslista, joiden avulla suunnittelu on entistä helpompaa. Ostoslistassa näkee jopa arvioidun hinnan ostoksille!

Muista ottaa huomioon jo jääkaapista löytyvä ruoka. Hyödynnä tässä reseptihakua, jolla voit etsiä reseptejä raaka-aineen mukaan ja hyödyntää tähteet näppärästi.

Keitä esimerkiksi kanakastikkeen kanssa reilusti riisiä, jotta sitä riittää seuraavana päivänä herkulliseen paistettuun riisiin. Kun teet reilun kokoisen kalamurekkeen, on seuraavankin päivän ateria viittä vaille valmis. Kokeile esimerkiksi pinaattista kalamureketta, ja käytä siitä ylijäävä osa seuraavana päivänä kalamurekehampurilaisiin.

Paistettu riisi (680x300) Kuvassa: Paistettu riisi

Perunoista on moneen hävikkiruokaan

Keititkö liikaa perunoita? Ruoan määrä tulee joskus arvioitua väärin, mutta näppärä kokki loihtii tähteistäkin uusia herkkuja. Keitetyt perunat voi lohkoa ja paistaa pannulla, tai valmista niistä:

Perunasose puolestaan sopii rieskoihin ja sosekeittoihin, kuten purjo-perunasosekeittoon. Perunasoseesta voi tehdä myös liha-perunasoselaatikon.

Nizzansalaatti 2019 (680x300) Kuvassa: Nizzansalaatti

Puurosta jälkkäriä tai sämpylöitä

Puuroa valmistetaan monessa perheessä aamusta toiseen ja joskus puuroa voi jäädä yli. Ylijäämäpuuro sopii kuitenkin moneen ja puuronjämät kannattaakin hyödyntää vaikkapa leipomiseen. Voit käyttää myös eri puuroja kaurapuurosta aina mannapuuroon.

  • Tee jäljelle jääneestä manna- ja riisipuurosta Ahvenanmaan pannukakkua. Mausta pannari kardemummalla.
  • Sekoita manna- tai riisipuuron joukkoon vaahdotettua vaniljakastiketta tai turkkilaista jogurttia, sokeria, omenapaloja tai marjoja. Tarjoa jälkiruokana.
  • Kaurapuuron voit lisätä sämpylätaikinaan.
  • Voit myös lämmittää kaurapuuron ja maustaa sen tummalla kaakaojauheella ja sokerilla, jolloin saat suklaakaurapuuroa.

Ahvenanmaan pannukakku (680x300) Kuvassa: Ahvenanmaan pannukakku

Leivästä rapsakoita krutonkeja

Vaikka leipä olisi jo vähän kuivahtanutta, siitä on vielä paljon iloa keittiössä. Tee tähteistä esimeriksi krutonkeja, korppujauhoja tai rapeita tikkuja.

  • Krutongit: Caesarsalaattiin ja moniin keittoihin. Voit valmistaa krutonkeja joko vaaleasta tai tummasta leivästä. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Hienonna yksi valko- sipulinkynsi ja kiehauta se öljyssä kuumalla pannulla. Lisää valkosipuliöljyyn leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi tai mausta esimerkiksi sitruunankuorella ja yrteillä. Tarjoa keittojen tai salaattien kanssa.
  • Ruistikut: Napostelupalaksi tai dippikasvisten ja keiton kaveriksi. Leikkaa leipäpalat tikuiksi, voitele tikut öljyllä ja mausta suolalla ja esimerkiksi yrttiseoksella ja valkosipulilla. Paista tikkuja uunin ylätasolla 225 asteessa noin 8 minuuttia.
  • Korppujauhot: Jauha kuivuneet leipäpalat yleiskoneella muruiksi tai raasta raastimella. Jos käytät tuoretta leipää, paahda sitä ensin 150-asteisessa uunissa, kunnes leipä on rapeaa ja kullanruskeaa. Voit tehdä korppujauhoja niin tummasta kuin vaaleasta leivästä.
  • Suuruste: Hieman kuivahtanut leipä sopii keittojen ja kastikkeiden suurustamiseen. Muutamalla murennetulla vaalealla leipäviipaleella saostat esimerkiksi tomaatti-, valkosipuli- tai juustokeiton. Tyypillisiä leivällä saostettuja kastikeita ovat espanjalainen romescokastike ja Kanariansaarilta peräisin oleva mojokastike.
  • Lämpimät voileivät: Koko perheen suosikki. Lämppäreihin saa helposti käytettyä niin kuivahtaneet leivät kuin kaappiin jääneet hieman nuutuneet kasvikset.
  • Italialainen leipäsalaatti eli panzanella: Kuutioi ja marinoi kuivahtanut leipä ja lisää joukkoon kasviksia, oliiveja sekä kapriksia.
  • Rapea leipämuruseos: Voit hyödyntää pussin pohjalle jääneet leipäsilput. Murut sopivat mainiosti esimerkiksi keittojen päälle. Paista niitä pannulla voissa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita. Tarjoile esimerkiksi sipulikeiton päällä tai lisää pannulla paistettu valkosipulinen leipämuru lehtikaalipastaan.

Paista munakas

Munakas on helppo ja herkullinen ruoka, johon uppoaa helposti esimerkiksi edellispäivän ruoantähteet tai jääkaapissa pyörivä juuston kannikka. Kun seuraavan kerran kaipaat nopeaa lounasta, kokkaa hävikkimunakas tai munakas uunissa.

Katso myös alla olevalta videolta ammattikokin kolme vinkkiä hyviin hävikkimunakkaisiin!