
Mitä tähteistä?
Julkaistu 28.6.2024Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Selätä ruokahävikki miettimällä viikon ruoat etukäteen ja hyödyntämällä tähteet.
Ennakkosuunnittelu vähentää ruokahävikkiä
Voit vähentää ylimääräistä ympäristön kuormitusta jätteiden määrän pienentämisellä. Tässä auttaa ostosten suunnitteleminen huolellisesti ja jätteiden tarkka lajittelu. Mieti jo ennen ostosten tekoa, mitä ruokia aiot tehdä viikon aikana. Tähän loistava apukäsi on K-Ruoka-sovellus, jossa on tuhansia reseptejä ja elektroninen ostoslista, joiden avulla suunnittelu on entistä helpompaa. Ostoslistassa näkee jopa arvioidun hinnan ostoksille!
Muista ottaa huomioon jo jääkaapista löytyvä ruoka. Hyödynnä tässä reseptihakua, jolla voit etsiä reseptejä raaka-aineen mukaan ja hyödyntää tähteet näppärästi.
Puurosta jälkkäriä tai sämpylöitä
Puuroa valmistetaan monessa perheessä aamusta toiseen ja joskus puuroa voi jäädä yli. Ylijäämäpuuro sopii kuitenkin moneen ja puuronjämät kannattaakin hyödyntää vaikkapa leipomiseen. Voit käyttää myös eri puuroja kaurapuurosta aina mannapuuroon.
Perunoista on moneen hävikkiruokaan
Keititkö liikaa perunoita? Ruoan määrä tulee joskus arvioitua väärin, mutta näppärä kokki loihtii tähteistäkin uusia herkkuja. Keitetyt perunat voi lohkoa ja paistaa pannulla, tai valmista niistä vaikkapa pyttipannun tai salaatin. Perunasose puolestaan sopii rieskoihin ja sosekeittoihin.
Paista munakas
Munakas on helppo ja herkullinen ruoka, johon uppoaa helposti esimerkiksi edellispäivän ruoantähteet tai jääkaapissa pyörivä juuston kannikka. Kun seuraavan kerran kaipaat nopeaa lounasta, kokkaa hävikkimunakas tai munakas uunissa.
Leivästä rapsakoita krutonkeja
Vaikka leipä olisi jo vähän kuivahtanutta, siitä on vielä paljon iloa keittiössä. Tee tähteistä esimeriksi krutonkeja, korppujauhoja tai rapeita tikkuja.
Krutongit: Caesarsalaattiin ja moniin keittoihin. Voit valmistaa krutonkeja joko vaaleasta tai tummasta leivästä. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Hienonna yksi valko- sipulinkynsi ja kiehauta se öljyssä kuumalla pannulla. Lisää valkosipuliöljyyn leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi tai mausta esimerkiksi sitruunankuorella ja yrteillä. Tarjoa keittojen tai salaattien kanssa.
Ruistikut: Napostelupalaksi tai dippikasvisten ja keiton kaveriksi. Leikkaa leipäpalat tikuiksi, voitele tikut öljyllä ja mausta suolalla ja esimerkiksi yrttiseoksella ja valkosipulilla. Paista tikkuja uunin ylätasolla 225 asteessa noin 8 minuuttia.
Korppujauhot: Jauha kuivuneet leipäpalat yleiskoneella muruiksi tai raasta raastimella. Jos käytät tuoretta leipää, paahda sitä ensin 150-asteisessa uunissa, kunnes leipä on rapeaa ja kullanruskeaa. Voit tehdä korppujauhoja niin tummasta kuin vaaleasta leivästä.
Suuruste: Hieman kuivahtanut leipä sopii keittojen ja kastikkeiden suurustamiseen. Muutamalla murennetulla vaalealla leipäviipaleella saostat esimerkiksi tomaatti-, valkosipuli- tai juustokeiton. Tyypillisiä leivällä saostettuja kastikeita ovat espanjalainen romescokastike ja Kanariansaarilta peräisin oleva mojokastike.
Rapea leipämuruseos: Voit hyödyntää pussin pohjalle jääneet leipäsilput. Murut sopivat mainiosti esimerkiksi keittojen päälle. Paista niitä pannulla voissa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita. Tarjoile esimerkiksi sipulikeiton päällä tai lisää pannulla paistettu valkosipulinen leipämuru lehtikaalipastaan.
Ammattikokin 3 x vinkkiä hyviin hävikkimunakkaisiin
Munakas on oikea arjen pelastaja! Linnea näyttää, miten helposti valmistetaan kolme erilaista hävikkimunakasta. Munakkaaseen voi hyödyntää jääkaappiin jääneet perunat, spagetit ja kasvikset. Helppo ja herkullinen munakas on niin monipuolinen, että sitä voi syödä vaikka päivittäin!