Lehtikaali on oikea voimavihannes – nappaa vinkit kotikeittiöön
Julkaistu 25.4.2024Lehtikaali on maistuva ja monipuolinen vihannes. Monet tuntevat lehtikaalin vihreän version, mutta siitä on olemassa myös sinipunainen lajike. Tutustu mahtavaan voimavihannekseen ja laita lehtikaalisipsit uuniin!
Mitä vitamiineja lehtikaali sisältää?
Voimakkaanmakuisessa lehtikaalissa on C-vitamiinia. Lisäksi se on karoteenin, kalsiumin, valkuaisaineiden ja raudan lähde.
Voiko lehtikaalin pakastaa?
Tuliko lehtikaalia ostettua liikaa? Onneksi voit pakastaa lehtikaalin helposti! Revi ensin isoimmat lehtiruodit pois ja suikaloi lehdet pienemmiksi paloiksi pakasterasiaan.
Jos kasvatat lehtikaalia itse, voit jättää sadon korjaamatta ja jättää lehtikaalit jopa lumen alle, mistä sitä voi korjata tarvittaessa. Jos lehtikaalin antaa jäätyä ennen korjaamista, sen maku muuttuu miedommaksi ja makeammaksi. Se johtuu siitä, että lehtikaalin hiilihydraatit alkavat pilkkoutua sokereiksi, ja se saa täyteläisemmän maun.
Miten lehtikaalia käytetään?
Lehtikaalista käytetään sen tummanvihreät, kiharareunaiset ja hyvin koristeelliset lehdet. Lehtikaali sopii silputtuna hyvin salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin, ja siitä voi valmistaa myös vaikkapa pestoa, dippiä tai smoothieta. Ennen kuin lehtikaalen lehtiosan voi lisätä lämpimään ruokaan, sen lehtiruoti tulee pilkkoa ja esikypsentää.
Voiko lehtikaalia syödä sellaisenaan?
Voit syödä lehtikaalia myös raakana! Poista ensin lehtiruoti ja hiero lehtikaaliin hieman suolaa ja etikkaa. Lehtikaali pehmenee nopeasti ja pääset eroon lehtikaalin säikeisestä ja puisevasta koostumuksesta.
Mitä tehdä lehtikaalista?
Trendikkäät lehtikaalisipsit ovat terveellisempi ja kevyempi vaihtoehto rasvaisille perunalastuille. Sipsit maistuvat sekä ihan sellaisenaan naposteltavana kuin pääruoan lisäkkeenä. Lehtikaalista voi tehd ä sipsien lisäksi erilaisia salaatteja, pastaa ja maukasta piirakkaa.