Kevyt ja terveellinen parsakaali sopii moneen
Julkaistu 23.4.2024Parsakaali eli broccoli on monipuolinen ja terveellinen vihannes, jonka voi helposti syödä kokonaan. Sen kukinto on kuitenkin kaikista suosituin herkku! Parsakaali sopii upeasti erilaisiin wokkeihin, gratiineihin, piiraisiin ja keittoihin.
Miten parsakaali säilyy parhaiten?
Parsakaali säilyy parhaiten +2 - +6 asteessa jääkaapissa. Liian lämpimässä säilytetyn parsakaalin nuput aukeavat jo parissa vuorokaudessa. Parsakaali kannattaa säilyttää pakattuna, sillä se estää parsakaalta nahistumasta. Parsakaali on herkkä etyleenille, joten pidä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä.
Voiko parsakaalia syödä raakana?
Parsakaalin voi syödä raakana ja raakana syötynä siinä säilyykin parhaiten kaikki keholle hyvät ravintoaineet. Vatsa pystyy kuitenkin käsittelemään paremmin kypsennettyä parsakaalia ja joillekin raaka parsakaali voi aiheuttaa vatsavaivoja. Raaka parsakaali kannattaa pestä puhtaaksi juoksevan veden alla ennen syömistä.
Voiko parsakaalin varren ja lehdet syödä?
Älä heitä parsakaalin vartta pois, sillä sitä voi käyttää ruoanlaittoon kuten kukinto-osiakin! Parsakaalin varressa on lisäksi paljon enemmän kuitua kuin sen kukinnoissa. Paista parsakaalin varsi uunissa tai pannulla, tai voit halutessasi höyryttää sen. Parsakaalia valmistaessa kannattaa huomioida, että varren kypsentäminen vie hieman enemmän aikaa kuin kukintojen kypsentäminen.
Myös parsakaalin lehdet soveltuvat yhtä lailla syötäviksi ja ne sisältävät enemmän beetakaroteenia kuin parsakaalin kukinnot tai varsi. Parsakaalin lehdet voi paahtaa uunissa, paistaa pannulla tai höyryttää.
Mitä tehdä parsakaalista?
Parsakaali on todella monipuolinen vihannes, josta valmistuvat niin keitot, wokit, gratiinit, piirakat, salaatit kuin pastatkin. Lisäksi parsakaali sopii loistavasti aterian lisukkeeksi höyrytettynä tai paahdettuna. Tutustu 10 eri tapaan käyttää parsakaalia!