Itämeren ruokavalio
Päivitetty 17.7.2018Itämeren ruokavaliossa hyödynnetään Pohjoisen luonnonantimia sesonkien mukaisesti. Pääroolissa ovat kotimaiset raaka-aineet ja lähiruoka, joista loihditaan pöytään puhdasta kotiruokaa.
Itämeren ruokavaliossa ei karsita mitään ravintoaineita pois vaan tarkoituksena on saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita sopivassa suhteessa. Ruokavalio koostuu hiilihydraateista, kuiduista, proteiinista ja pehmeästä rasvasta. Ruokavaliossa ei suosita runsasta punaisen lihan, kovan rasvan, sokerin ja alkoholin käyttöä.
Itämeren ruokavalion noudattaminen on meille suomalaisille mieluisaa, sillä ruoka koostuu päaäsiassa kotimaisista raaka-aineista ja lähiruoasta - kerrankin ruokavalio, joka ei mene heti pieleen!
Itämeren ruokavalion pääraaka-aineita ovat mm. kotimaiset:
- Hedelmät
- Marjat
- Juurekset
- Sienet
- Viljat
- Kalat
- Vähärasvaiset ja rasvattomat maitovalmisteet
- Rypsiöljy
Itämeren ruokavalion on sanottu laskevan tulehdusarvoja, mikä taas ehkäisee sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen syntyä. Itämeren ruokavalio myös alentaa riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin.
Poimi alta sopivia reseptejä itämeren ruokavalioon!