Sisusta viihtyisä mökki

Sisusta viihtyisä mökki

Päivitetty 12.3.2021

Mökin sisustamisessa tyylejä on monia, mutta yksi on yhteistä - mökille mennään viihtymään! Kokosimme listan vinkeistä, mitä kaikkea mökin sisustamisessa ja varustelussa kannattaa ottaa huomioon.

Mökki on suomalaisten suosikkipaikka rentoutumiseen niin perheen kuin ystävienkin kanssa. Mökkikauden avaus on kevään kohokohta ja mökille suunnataankin usein heti kun aurinko alkaa paistaa ja säät vain suinkin sallivat.

Siivoa mökki kesäkuntoon

Talven jälkeen mökille tultaessa ensimmäisenä odottaa yleensä mökin sisä- ja ulkotilojen tarkistaminen sekä mökin siivous. Eläinten papanat siivotaan mökistä huolellisesti käyttäen desinfioivaa pesuainetta ja samalla heitetään pois ruoat joilla pikku vieraat ovat herkutelleet. Mahdollisimman ympäristöystävälliset tuotteet ovat luonnon helmassa hyvä valinta. Saunan siivoamisen jälkeen ensimmäiset löylyt palkitsevat ruhtinaallisesti.

Katso lisää vinkkejä:

Mökin sisustamisen ABC

Mökin sisustus voi heijastella kodin sisustusta tai olla jotain aivan muuta - mökillä itsensä toteuttaminen on enemmän kuin sallittua. Mieti, millaista tunnelmaa kaipaat vapaa-ajan asunnolle ja onko mökkityylisi kenties modernin pelkistetty, rönsyilevä ja värikäs vai rustiikkinen ja luonnonläheinen?

Mökki on monelle paikka jonne viedään kotoa esimerkiksi käytettyjä kodintekstiilejä ja muita tavaroita, mutta muista että ehjät ja kauniit asiat luovat viihtyisyyttä kuluneita ja nuhjuisia paremmin. Aika ajoin kannattaa tarkastella kriittisesti missä kunnossa mökin tavarat ovat ja uusia ne, jotka ovat jo nähneet parhaat päivänsä. Huonekalujen ilme piristyy helposti uudella maalilla.

Pienessä mökissä yhteen tilaan pitää mahtua monia toimintoja ruoanlaitosta oleskeluun ja nukkumiseen. Vuodesohva tai sängyksi muuntuva runkopatja ovat hyviä valintoja mökille, lisäksi erilaiset ilmapatjat tai kokoontaitettavat varapatjat ovat käteviä silloin, kun porukkaa on enemmän.

Muutenkin mökille kannattaa valita erilaisia kokoontaitettavia ja pinoutuvia tuoleja sekä pöytiä ja monikäyttöisiä säilytyspenkkejä. Säilytyskalusteina hyviä ovat esimerkiksi seinähyllyt, jotka eivät vie kallisarvoista lattiatilaa.

Usein mökin keskipiste on ruokapöytä, jonka ääressä tapahtuu monenlaista. Vaikka reilun kokoinen, rouhea pirttipöytä ehkä olisikin mieluisin vaihtoehto mökille, käytännössä pienet tilat vaativat usein kompromisseja. Mitoita pöytä sen mukaan kuinka monta henkeä mökillä yleensä viettää aikaa ja mieti, olisiko kapea, pyöreä tai jatkettava pöytä hyvä vaihtoehto mökin ruokapöydäksi.

Kun mökin peruskalustus on toimiva, sisustuksen ilmettä voi helposti ja edullisesti uudistaa erilaisilla tekstiileillä kuten verhoilla, tyynyillä, vuodevaatteilla, matoilla ja vilteillä. K-Citymarketin Hemtex 24h -malliston tuotteet sopivat monenlaiseen sisustukseen, niin kotiin kuin mökillekin.

Katso lisää vinkkejä:

Toimiva ja viihtyisä mökkikeittiö

Mökillä rentoutumiseen kuuluu erottamattomasti myös hyvä ruoka, joka valmistetaan tietysti grillissä, nuotiolla tai muurikkapannulla. Mökkikeittiön varustelu on usein pelkistetympi kuin kotona mutta se harvoin haittaa ruoanlaittoa - mökkiruoka onkin helppoa, yksinkertaista ja vaivatonta! Herkulliset kesäiset maut kuten uudet perunat, makkarat, salaatit, letut ja mansikat ovat mökkimenun kulmakiviä.

Ruokalistan ja ostosten suunnittelu ennakkoon kannattaa mökillekin mentäessä - kätevä K-Ruoka-sovellus on siinä mainio apu. Osan ruoista voi valmistella jo kotona ja ruoka kannattaa kuljettaa perille kylmälaukussa. Yli 3 miljoonan suomalaisen ulottuvilla oleva K-Ruoka-verkkokauppa on oma kauppasi myös mökkilomalla - poimi ennakkoon tilaamasi ruoat mukaan vaikka kaupan noutopisteestä.

Ruoanlaittoa varten mökillä kannattaa olla muutama kattila, paistinpannu sekä monikäyttöinen uunivuoka, jossa voi vaikka pyöräyttää pannukakun jälkiruoaksi. Grillin valinta kannattaa tehdä huolella omien tarpeiden mukaan, ja monilta mökeiltä grillejä löytyy useampikin. Sopivat keittiötyövälineet niin kotiin kuin mökillekin löydät K-Citymarketin kodin osastolta.

Katso lisää vinkkejä:

Muista myös..

Mökkeilyyn kuuluu paljon muutakin mukavaa puutarhanhoidosta järveen pulahtamiseen, lue vinkit myös seuraaviin: