Aleksanterinleivokset – näin onnistut!
Päivitetty 14.12.2021Aleksanterinleivos on vaaleanpunainen klassikko, joka on saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Suosittu perinneherkku valmistetaan murotaikinalevyistä, vadelmahillosta ja sokerikuorrutteesta. Koko komeus viimeistellään näyttävällä koristelukuviolla.
Konditoriaklassikko Aleksanterinleivos valmistetaan kahdesta murotaikinalevystä, joiden päälle ja väliin laitetaan vadelmahilloa. Lopuksi leivos kuorrutetaan sokerikuorrutteella, jonka pintaan tehdään cocktailtikulla näyttävä kaakaomarmorointi. Kuorruttaminen on helppoa, kun varaat kaikki tarvikkeet valmiiksi ja toimit rivakasti. Lopputulos on takuulla hieno!
Näin onnistut:
- Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot muruseokseksi käsin kulhossa tai monitoimikoneella. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina muovi kelmuun ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi.
- Kauli taikina noin 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi (34 cm × 25 cm) leivinpaperiarkkien välissä. Pistele haarukalla.
- Paista levy leivinpaperin päällä pellillä 175-asteisen uunin keskiosassa 15–17 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä 5 minuuttia. Leikkaa kahteen tasakokoiseen palaan.
- Irrota jäähtyneet pohjalevyt leivinpaperista ohuella teräslastalla. Levitä yhden levyn pinnalle 1 dl hilloa ja päällimmäiseksi tulevan levyn pinnalle ohuempi kerros, noin 1/4 dl hilloa. Nosta se toisen levyn päälle lastan avulla.
- Anna hillon kuivahtaa huoneenlämmössä mielellään seuraavaan päivään, mutta vähintään 3 tuntia.
- Varaa kuorruttamista varten tarvikkeet valmiiksi: teräslasta, cocktailtikku ja pieni pursotuspussi pieniaukkoisella tyllalla.
- Sekoita ensin vaaleanpunaisen kuorrutteen ainekset. Lisää vettä hiljalleen, kunnes kuorrutus on paksua, mutta levitettävää. Valmista kaakaokuorrutus samoin. Laita kaakaokuorrutus pursotinpussiin.
- Levitä vaaleanpunainen kuorrutus lastalla leivonnaisen pinnalle reunoja myöten. Pursota kaakaokuorrutuksesta 12 raitaa kuorrutuksen pinnalle. Tee marmorikuviointi vetämällä cocktailtikulla raitojen läpi. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin 3 tuntia.
- Siisti levyn reunat suoriksi veitsellä. Leikkaa leivokset noin 4 cm x 8 cm:n paloiksi. Pyyhi veitsi puhtaaksi jokaisen leikkauskerran jälkeen.
- Säilytä leivokset huoneenlämmössä ilmavassa astiassa tai leivoslaatikossa.