Tuoreita mansikoita ja mustikoita muovirasioissa, joita valmistellaan pakastukseen.

Kesän maun voi säilöä – näin pakastat marjat

Julkaistu 17.5.2024

Vaikka kesä loppuu jossain vaiheessa, sen maut säilyvät! Säilö kesän maukkaat marjat pakastimeen K-Ruoan vinkeillä.

Pakastaminen säilyttää vitamiinit parhaiten

Pakastaminen on ravintoaineiden säilymisen kannalta paras tapa marjojen säilömiseen. Marjat säilyvät pakastettuna hyvin, joten voit nauttia pakastettuja kotimaisia marjoja puurossasi seuraavaan satokauteen asti. Pakasta tuoreet marjat mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.

Soseena vai kokonaisina?

Voit pakastaa marjat kokonaisina, viipaleina, soseena, survoksena, hillona, nektarina tai mehuna. Kovapintaiset ja pienet marjat on helppo pakastaa kokonaisina, pehmeät marjat puolestaan on parempi pakastaa viipaleina tai survoksena. Valmiiksi pakastetusta marjaseoksesta on helppo pyöräyttää raikas marjasmoothie.

Pussiin vai rasiaan?

Kovapintaiset ja pienet marjat kuten puolukka, karpalo, tyrnimarja ja mustikka on helppo sujauttaa pakastepussiin sellaisenaan. Pehmeät marjat, kuten mansikka, vadelma ja lakka säilyvät parhaiten rasioissa. Marjasoseet voi pakastaa pakastepussissa, jolloin ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa.

Kokonaiset marjat aamupuuroa varten voi sujauttaa vaikkapa pieniin pakastepusseihin, joista on helppo napata tarvittava määrä marjoja puuron päälle tai evääksi.

Sokeria vai ei?

Sokeri auttaa marjoja säilyttämään maun, värin, rakenteen sekä vitamiinit pakkasessa. Ilman sokeria pakastetut marjat maistuvat usein yllättävän happamilta, sillä ne menettävät osan luontaisesta sokeristaan pakastuksen aikana. Jotkut marjat, kuten puolukka, karpalo, tyrnimarja ja mustikka pärjäävät ilman sokeria. Varsinkin pehmeät marjat, kuten mansikat, puolestaan kaipaavat noin ½-1 dl sokeria litraa kohden.

Marjojen sulatus

C-vitamiinin säilymisen kannalta marjojen nopea sulattaminen on tärkeää. Mitä nopeammin marjat sulattaa, sitä vähemmän C-vitamiinia ehtii tuhoutua.

Sulamista kannattaa nopeuttaa upottamalla pakasterasia tai -pussi muovipussin sisällä lämpimään veteen. Mikroaaltouuni on nopein tapa sulattaa marjat. Muista kuitenkin käyttää sulatustehoa, jotta marjat eivät turhaan kuumene liikaa.

Hanki pakastustarvikkeet näppärästi verkkokaupasta

Reseptit marjaleivonnaisiin ja vinkkejä monipuoliseen leivontaan