Kuivaaminen – uusvanha säilöntätapa

Kuivaaminen – uusvanha säilöntätapa

Päivitetty 4.3.2022

Perinteinen säilöntätapa, kuivaaminen kerää suosiota pakastamisen rinnalla. Säästät tilaa pakastimesta, kun kuivaat osan sadosta. 

Maut säilyvät ja tilaa säästyy

Kaikkia marjoja voi kuivata, mutta parhaiten kuivuvat vähän vettä ja sokeria sisältävät marjat, esimerkiksi mustikka. Hedelmistä omena on paras kuivattava. Myös sienille, kuten korvasieni, suppilovahvero, herkkutatti, mustatorvisieni ja lampaankääpä, kuivaaminen sopii mainiosti.

Kuivaaminen säilyttää hyvin marjojen, sienten ja hedelmien maun. Tämän lisäksi useimmat ravintoaineet säilyvät. Mitä miedommassa lämmössä kuivaus tehdään, sitä paremmin säilyvät myös vitamiinit.

Pakkaseen jää enemmän tilaa, sillä kuivatut ruoka-aineet säilyvät huoneenlämmössä. Tilaa säilyy myös hyllyssä. Esimerkiksi litra mustikoita on kuivattuna noin 2dl.

Kuivaa miten tykkäät

Parhaan tuloksen saat kasvikuivurilla. Jos keittiöstäsi ei tällä hetkellä löydy kasvikuivuria, onnistut myös kuivaamalla uunissa tai sisätiloissa. Parhaimmillaan kasvit kuivuvat 1-3 päivässä.

Uunissa kuivatessasi tarvitset kiertoilmauunin, sillä muuten ilmanvaihto ei ole tarpeeksi tehokasta. Uunin lämpötilan ei tulisi nousta yli 50 asteen. Aseta uuniritilöille leivinpaperi ja kasvit sen päälle. Voit pitää uunin luukun raollaan kuivaamisen ajan.

Kuivata voi myös ilman uunia tai kuivuria. Tämä edellyttää, että sisätiloissa on lämmintä, puhdasta, kuivaa ja ilmanvaihto on hyvä. Hyviä paikkoja kuivata sisätiloissa ovat esimerkiksi leivinuunin päällys, lämpöpattereiden yläpuolella tai jää- ja pakastinkaappien päällä.