Näin valmistat uppomunan täydellisesti

Näin valmistat uppomunan täydellisesti

Päivitetty 25.1.2024

Oletko uppomunaa valmistaessasi munannut? Onnistuneen uppomunan edellytys on mahdollisimman tuore kananmuna. Älä siis uppoa epätoivoon, vaan nappaa talteen vinkkimme uppomunan valmistukseen!

1. Kiehauta

Riko tuore, huoneenlämpöinen kananmuna pieneen kulhoon tai kahvikuppiin. Kuumenna 2 l vettä poreilevaksi paksupohjaisessa kattilassa ja kaada joukkoon 1 dl väkiviinaetikkaa. Älä lisää veteen suolaa, sillä se rikkoo valkuaisen rakenteen.

Uppomunan valmistus vaihe 1

2. Sekoita

Pyöräytä vettä kauhalla tai lusikalla, jotta saat aikaan tasaisen pyörteen. keitinveden pyörre auttaa kananmunaa pysymään tiiviisti koossa ja etikka edistää munan hyytymistä.

Uppomunan valmistus vaihe 2

3. Kaada ja keitä

Kaada kananmuna varovasti, mutta nopeasti veteen pyörteen keskelle. Kypsennä yksi uppomuna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 3½-4 minuuttia. Jos haluat munasta kiinteämmän, jatka kypsennystä 1-2 minuuttia.

Uppomunan valmistus vaihe 3

4. Nosta

Nosta kananmuna reikäkauhan avulla talouspaperin päälle. Mausta uppomuna vasta tässä vaiheessa suolalla. Tarjoa uppomuna heti, sillä muna jatkaa kypsymistään.

Uppomunan valmistus vaihe 4

Muita tapoja valmistaa uppomuna

Kauhassa

Kiehauta vesi ja lisää väkiviinaetikka. Voitele kauha öljyllä ja riko muna kauhaan. Upota muna varovasti kauhalla kiehuvaan veteen niin, että kananmuna jää juuri ja juuri pinnan alle. Keitä noin 4 minuuttia.

Kelmussa

Riko muna pieneen öljytyllä kelmulla vuoratulla kulhoon. Tee kelmusta nyytti ja solmi se. Nosta nyytti kulhosta ja upota se kiehuvaan veteen. Keitä noin 4 minuuttia, nosta kattilasta ja poista kelmu.

Siivilässä

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon väkiviinaetikka. Riko kananmuna pieneen kulhoon tai kahvikuppiin. Upota siivilä kiehuvaan veteen ja kaada kananmuna kulhosta siivilään. Keitä noin 4 minuuttia.

Mikrossa

Riko kananmuna ja valuta juoksevin valkuainen pois siivilässä. Kippaa muna puolilleen vedellä täytettyyn kuppiin. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1½ minuuttia. Valuta muna talouspaperin päällä.