Voileipäkakun koristelu

Voileipäkakun koristelu

Päivitetty 30.1.2020

Voileipäkakku voi olla pöydän kaunein tarjottava. Nappaa tästä tuoreet ideat voileipäkakun koristeluun ja kerää kehut juhlissa.

Koristelu on vinkki makumaailmasta

Voileipäkakun koriste vinkkaa kakun leikkaajalle sen täytteestä. Siksi lihakakun päällä näkee kinkkukoristeita ja kalakakun päällä lohispiraaleja. Voit myös säästää kalleimmat raaka-aineet, kuten kylmäsavupororuusukkeet vain kakun päälle ja käyttää sisällä porolla maustettua tuorejuustoa. Edullisimmat koristeet löytyvät vihanneshyllyltä: kurkusta, salaatista, rypäleistä, sitruunasta ja yrteistä saat helposti hienoja viritelmiä kakkujen päälle.

Liota vihanneksia hetken kylmässä vedessä ennen koristelua, etteivät ne nahistu. Koristeet antavat kakkuun lisämakua. Vihannekset ja salaatit raikastavat voileipäkakun täytteitä. Jos voileipäkakku on pitkään esillä, kannattaa koristelussa hyödyntää nahistumattomia koristeita ja jättää herkimmät versot tai yrtit pois.

Koristele viime tipassa

Täytä voileipäkakku juhlien edellisenä päivänä, jotta se ehtii mehevöityä jääkaapissa. Voileipäkakun koristelu edellisenä päivänä ei kuitenkaan kannata, sillä kakun pinta voi kuortua ja koristeet muuttuvat nuupahtaneiksi. Koristelu on parasta säästää viime tippaan.

Tuorejuusto säilyy kakun päällä majoneesia pidempään kuortumatta. Käytä majoneesia, smetanaa ja ranskankermaa kohtuudella, sillä ne voivat liiallisina määrinä dominoida kakun makua. Kakun voi kuorruttaa myös hummuksella: punajuurihummus on niin näyttävä kuorrute, että yksinkertainen versokoristelu riittää somisteeksi.

Kasvisvoileipäkakku 680 Kuvassa: Kasvisvoileipäkakku

Voileipäkakun reunoja ei ole pakko peittää kuorrutuksella. Leipien välistä pilkistävä täyte voi antaa kakulle hauskan ilmeen.

Texmex-voileipäkakku kuvitus Kuvassa: Texmex-voileipäkakku

1. Kinkkuvoileipäkakun koristelu: ruusuja ja hedelmiä

Voileipäkakun koristeluun kuuluu usein pursotus. Vatkaa kaksi purkkia (à 125 g) smetanaa vaahdoksi ja pursota koristeet kakun ympäri tähtipäisellä tyllalla. Myös tuorejuustolla tanakoitettu vatkattu kerma (purkki kermaa + purkki tuorejuustoa) toimii hyvin suolaisen voileipäkakun päällä.

 • Kinkkuruusut ovat klassinen voileipäkakun päällinen. Ne syntyvät helposti: leikkaa kinkkuleikkeleeseen viilto ja pyöritä leikkele ruusuksi.
 • Modernimman kinkkuvoileipäkakun koristelet ujuttamalla ruusukkeiden väliin raikkaan värisiä hedelmiä ja kasviksia.
 • Neljään osaan leikatut retiisit, viipaloidut karambolat, puolitetut ananaskirsikat, nopeasti kiehautetut parsat ja yrttien lehdet muodostavat kakun pinnalla iloisen kimaran. Yhdestä karambolasta saat monta tähdenmuotoista viipaletta.
 • Painele herkät viinisuolaheinän tai sitruunamelissan lehdet kakun kuorrutteeseen kiinni, jotta ne eivät nuupahda ja kakku säilyy pitkään hyvännäköisenä.
 • Siemensekoitus sopii hyvin kakun koristeeksi.
 • Ropsauta pinnalle kourallinen rucolan versoja ennen kuin kannat kakun pöytään.

kinkkuvoileipakakku

2. Lohivoileipäkakun koristelu: kruunaa koristeilla

Jos pohdit ison voileipäkakun koristelua, kokeile vaihteeksi pelkkien kakun reunojen somistamista. Runsas reunus muodostaa kakulle kauniin kehyksen.

 1. Levitä tuorejuustokuorrutus kakun päälle tasaisesti nuolijalla.
 2. Pyörittele kylmäsavulohesta rullia ja asettele ne ensin kakun reunoille.
 3. Levitä sitten väleihin myös katkarapuja, sulatettuja pakasteherneitä, herneenversoja, yrttejä, herneenpalkoja, kurkkuviipaleita ja unikonsiemeniä. 4.
 4. Valmista tuli!

Jos haluat nopeuttaa koristelua, pyörittele lohirullat valmiiksi jääkaappiin edellisenä iltana ja peitä hyvin kelmulla.

lohivoileipakakku

3. Kasvisvoileipäkakun koristelu: värikäs niitty

Tässäpä on kakku kuin kukkaketo! Yksinkertainen voileipäkakun koristelu voi olla myös todella näyttävä. Syötävät kukat sopivat hienosti kesäiseen kakkuun. Kerää esimerkiksi villiorvokkeja, päivänkakkaroita, ketunleipiä, voikukkia ja siankärsämön lehtiä.

Huuhtaise ne ja säilytä talouspaperinpalan kanssa tiiviissä muovirasiassa koristeluhetkeen asti. Syötäviä kukkia voi ostaa myös hyvinvarustelluista kaupoista.

 • Varaa kukkien lisäksi kakkuun ruohosipulia, yrttejä ja versoja.
 • Levitä kakun päälle tuorejuustoa ja painele kukat ja yrtit kakun pintaan kiinni.
 • Tuorejuusto toimii hyvin liimana ja kakku pysyy hyvännäköisenä, kun herkät yrtit eivät pääse käpristymään kokoon.

kasvisvoileipakakku