Chilit

Chilit

Maustepaprikat tunnetaan puhekielessä chileinä. Ne ovat pienempikokoisia kuin vihannespaprikat, mutta voimakasta makua löytyy sitäkin enemmän. Chilit ovat tutuimpia eteläamerikkalaisista tai aasialaisista ruokalajeista, mutta kevyesti käytettynä niistä saa sopivaa potkua moneen tuttuun suomalaiseen ruokaan.

Chilien polttavan kirpeän makutuntemuksen aiheuttaa kapsaisiini. Kapsaisiinia on eniten paprikoiden seinämissä, mutta koko hedelmämalto sisältää sitä. Eri chililajikkeiden tulisuus vaihtelee kapsaisiinin määrästä riippuen, ja lajikkeen sisällä määrät vaihtelevat myös. Tutustu seuraavassa erilaisiin lajikkeisiin ja kokeile rohkeasti! Alkuun tosin kannattaa aloittaa tutustuminen pienemmillä chilimäärillä ja lisätä tulisuutta sitten maun mukaan.

Pirkka punaisen chilin lajike on nimeltään Medina tai Fire flame. Sekä Medina että Fire flame ovat pitkänomaisia chilejä, joiden väri muuttuu kypsyessä vihreästä punaiseen. Molempien lajikkeiden malto on melko ohut ja maku on voimakas ja keskitulinen. Medinachilit sekä Fire flame –chilit sopivat erinomaisesti salsoihin ja niitä käytetään paahdettuna, kuivattuna sekä säilöttynä antamaan makua erilaisiin ruokiin.

Lue myös:

Seuraavassa muita chilejä meiltä ja maailmalta. Näitä chilejä on vaihtelevasti kauppojen valikoimissa.

Anaheimchili

Anaheimchilin maku vaihtelee miedosta keskituliseen. Kypsyessä maku muuttuu makeammaksi ja paistaminen parantaa makua. Anaheimchili on malloltaan keskipaksu tai paksu. Sopii hyvin kastikkeisiin, säilöntään, täytettynä nautittavaksi, sekä nuudeliruokien, patojen ja keittojen koristeeksi.

Poblanochili

Poblanochilin maku vaihtelee miedosta keskituliseen, ja se on yksi suosituimmista chileistä Meksikossa. Paksumaltoinen poblanochili on kypsänä väriltään punainen, ja väri voi olla jopa lähes musta, kun chili kypsyy edelleen. Usein tämä chili paahdetaan, jolloin sen maku voimistuu. Poblanochili on parhaimmillaan täytettynä, kypsennettynä kastikkeissa tai muhennoksissa. Se sopii myös keittoihin muiden kasvisten kanssa.

Jalapeñochili

Jalapeño on maultaan maukas ja keskitulinen chili, joka maistuu kypsänä makeammalta. Sen malto on paksu ja väriltään raakana vihreä ja kypsänä punainen. Jalapeñochiliä käytetään salsoissa, muhennoksissa, kastikkeissa ja dipeissä. Se sopii myös säilöttäväksi ja paistettavaksi sekä nautittavaksi juustolla, lihalla tai kalalla täytettynä ja pieninä suupaloina juomien kanssa.

Serranochili

Serranochilit ovat väriltään kirkkaanvihreitä tai punaisia ja paksu malto maistuu voimakkaalta ja kirpeältä. Tulisuudeltaan serranochili luokitellaan yleisimmin keskituliseksi. Punaiset serranochilit ovat hieman makeampia kuin vihreät, ja niitä käytetään usein ruoan koristeena. Serranochili sopii erinomaisesti käytettäväksi salsoissa, säilöttynä tai paistettuna kastikkeissa.

Cayennechili

Cayennechili on maultaan voimakas ja tulinen, ohutmaltoinen punainen tai vihreä chili. Cayennechili sopii salsoihin, keittoihin ja kastikkeisiin, ja sitä käytetään myös koristeena. Cayennechilistä valmistetaan myös cayennepippurina tunnettu kuivattu mauste, jota käytetään ruoanlaitossa antamaan ruoalle tulista vivahdetta.

Thaichili

Thaichilit ovat väriltään punaisia tai vihreitä, pitkiä kapeita chilejä, joiden voimakkuus vaihtelee keskitulisesta tuliseen. Thaichilit ovat kuoreltaan ohuita, meheviä ja paljon siemeniä sisältäviä chilejä, joita käytetään erityisesti kaakkoisaasialaisissa ruoissa. Kaakkoisaasialaisiin ruokiin chili pilkotaan, kun ruoasta halutaan tulista, nuudeliruokiin ja salaatteihin se taas viipaloidaan.

Linnunsilmächili

Linnunsilmächili on tulinen ja ohutmaltoinen chili, joka on sukua cayennechilille. Linnunsilmächilejä on monen värisiä; tummanpunaisia, kermanvalkoisia, keltaisia ja oransseja. Näitä chilejä käytetään erityisesti salsoissa, pataruoissa ja pikapaistetuissa ruoissa.

Habanerochili

Habanero on yksi tulisimmista chileistä, se maistuu jopa polttavan tuliselta. Habanerochilejä löytyy monen värisiä – raakana vihreä habanero voi olla kypsänä punainen, keltainen tai oranssi. Habanerochili sopii erinomaisesti tomaatin kanssa, sekä ruokiin, joissa on eksoottisia hedelmiä. Habanero on tuttu salsoista, chutneysta, marinadeista, ja sitä myös säilötään. Habaneroa kannattaa käsitellä varovasti, ja lisätä ruokiin oman maun mukaan vähitellen lisäillen.