Chilit esittelyssä - hyppää chilien maailmaan ja löydä suosikkisi

Chilit esittelyssä - hyppää chilien maailmaan ja löydä suosikkisi

Maustepaprikat tunnetaan puhekielessä chileinä. Ne ovat pienempikokoisia kuin vihannespaprikat, mutta voimakasta makua löytyy sitäkin enemmän. Chilit kuuluvat koisokasvien sukuun, ja erilaisia lajikkeita tunnetaan jopa 200. Värejä löytyy aina punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti. Tutustu erilaisiin lajikkeisiin ja kokeile rohkeasti!

Chilit ovat tutuimpia etelä-amerikkalaisista tai aasialaisista ruokalajeista, mutta kevyesti käytettynä saat niistä sopivaa potkua myös moneen tuttuun suomalaiseen ruokaan. Vinkkejä chilien käyttämiseen löydät tästä.

Anaheimchili

Anaheimchilin maku vaihtelee miedosta keskituliseen. Kypsyessä maku muuttuu makeammaksi ja paistaminen parantaa makua. Anaheimchili on malloltaan keskipaksu tai paksu. Sopii hyvin kastikkeisiin, säilöntään, täytettynä nautittavaksi, sekä nuudeliruokien, patojen ja keittojen koristeeksi.

Carolina Reaper

Yksi maailman tulisimmista chileistä on Carolina Reaper, jolla on nimensä mukaisesti viikatemiehen viikatteen näköinen häntä. Chili on niin tulinen, että se kannattaa jättää harrastajille. Tätä löytää harvoin kaupoista!

Chili Carolina Reaper (680 x 300)

Cayennechili

Cayennechili on maultaan voimakas ja tulinen, ohutmaltoinen punainen tai vihreä chili. Cayennechili sopii salsoihin, keittoihin ja kastikkeisiin, ja sitä käytetään myös koristeena. Cayennechilistä valmistetaan myös cayennepippurina tunnettu kuivattu mauste, jota käytetään ruoanlaitossa antamaan ruoalle tulista vivahdetta.

Habanerochili

Habanero on yksi tulisimmista chileistä, se maistuu jopa polttavan tuliselta. Habanerochilejä löytyy monen värisiä – raakana vihreä habanero voi olla kypsänä punainen, keltainen tai oranssi. Habanerochili sopii erinomaisesti tomaatin kanssa, sekä ruokiin, joissa on eksoottisia hedelmiä. Habanero on tuttu salsoista, chutneysta, marinadeista, ja sitä myös säilötään. Habaneroa kannattaa käsitellä varovasti, ja lisätä ruokiin oman maun mukaan vähitellen lisäillen.

Habanero (680 x 300)

Jalapeñochili

Jalapeño on maultaan maukas ja keskitulinen chili, joka maistuu kypsänä makeammalta. Sen malto on paksu ja väriltään raakana vihreä ja kypsänä punainen. Jalapeñochiliä käytetään salsoissa, muhennoksissa, kastikkeissa ja dipeissä. Se sopii myös säilöttäväksi ja paistettavaksi sekä nautittavaksi juustolla, lihalla tai kalalla täytettynä ja pieninä suupaloina juomien kanssa.

Linnunsilmächili

Linnunsilmächili on tulinen ja ohutmaltoinen chili, joka on sukua cayennechilille. Linnunsilmächilejä on monen värisiä; tummanpunaisia, kermanvalkoisia, keltaisia ja oransseja. Näitä chilejä käytetään erityisesti salsoissa, pataruoissa ja pikapaistetuissa ruoissa.

Medina ja Fire flame

Pirkka punaisen chilin lajike on nimeltään Medina tai Fire flame. Sekä Medina että Fire flame ovat pitkänomaisia chilejä, joiden väri muuttuu kypsyessä vihreästä punaiseen. Molempien lajikkeiden malto on melko ohut ja maku on voimakas ja keskitulinen. Medinachilit sekä Fire flame –chilit sopivat erinomaisesti salsoihin ja niitä käytetään paahdettuna, kuivattuna sekä säilöttynä antamaan makua erilaisiin ruokiin.

Punainen chili (680 x 300)

Poblanochili

Poblanochilin maku vaihtelee miedosta keskituliseen, ja se on yksi suosituimmista chileistä Meksikossa. Paksumaltoinen poblanochili on kypsänä väriltään punainen, ja väri voi olla jopa lähes musta, kun chili kypsyy edelleen. Usein tämä chili paahdetaan, jolloin sen maku voimistuu. Poblanochili on parhaimmillaan täytettynä, kypsennettynä kastikkeissa tai muhennoksissa. Se sopii myös keittoihin muiden kasvisten kanssa.

Chili Poblano (680 x 300)

Rawit

Rawitin maku on paprikamainen ja hiukan makeahko. Raakana syötynä chilin polte on melko kova. Rawit sopii oikein mainiosti monenlaiseen ruoanlaittoon ja tulisiin kastikkeisiin.

Chili Rawit (680 x 300)

Serranochili

Serranochilit ovat väriltään kirkkaanvihreitä tai punaisia ja paksu malto maistuu voimakkaalta ja kirpeältä. Tulisuudeltaan serranochili luokitellaan yleisimmin keskituliseksi. Punaiset serranochilit ovat hieman makeampia kuin vihreät, ja niitä käytetään usein ruoan koristeena. Serranochili sopii erinomaisesti käytettäväksi salsoissa, säilöttynä tai paistettuna kastikkeissa.

Chili Serrano (680 x 300)

Thaichili

Thaichilit ovat väriltään punaisia tai vihreitä, pitkiä kapeita chilejä, joiden voimakkuus vaihtelee keskitulisesta tuliseen. Thaichilit ovat kuoreltaan ohuita, meheviä ja paljon siemeniä sisältäviä chilejä, joita käytetään erityisesti kaakkoisaasialaisissa ruoissa. Kaakkoisaasialaisiin ruokiin chili pilkotaan, kun ruoasta halutaan tulista, nuudeliruokiin ja salaatteihin se taas viipaloidaan.

Nappaa Pirkka-tuotteet chilifanille:

Pirkka salaatti kastike 320ml tomaatti-chili - kuva

Pirkka salaatti kastike 320ml tomaatti-chili

Katso lisää ›

Pirkka rub mausteseos 17g sweet chili - kuva

Pirkka rub mausteseos 17g sweet chili

Katso lisää ›

Pirkka salaattijuusto & chili 100g/70g laktoositon - kuva

Pirkka salaattijuusto & chili 100g/70g laktoositon

Katso lisää ›

Pirkka paseerattu tomaatti - Chili 390g - kuva

Pirkka paseerattu tomaatti - Chili 390g

Katso lisää ›

Pirkka chilipähkinä 125 g - kuva

Pirkka chilipähkinä 125 g

Katso lisää ›

Pirkka cheddarjalapenot ja sweet chili -dippikastike 250g pakaste - kuva

Pirkka cheddarjalapenot ja sweet chili -dippikastike 250g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka makea chilikastike 200ml - kuva

Pirkka makea chilikastike 200ml

Katso lisää ›

Pirkka tonnikala chili 170g - kuva

Pirkka tonnikala chili 170g

Katso lisää ›