Tuoreet yrtit tuovat makua ruokaan - tunnistatko yleisimmät?

Tuoreet yrtit tuovat makua ruokaan - tunnistatko yleisimmät?

Päivitetty 8.1.2024

Yrtit maustavat mitä erilaisimpia ruokia ja jokaiselle raaka-aineelle löytyy oma yrttiparinsa. Tutustu yleisimpiin yrtteihin ja tee niilllä jatkossa arkiruoastasi entistä parempaa!

Varhaisperunat maustava tilli on kesän suosikkiyrtti, mutta ovatko salvia, korianteri ja meirami jo sinulle tuttuja? Nappaa sopivat yrtit kalan maustamiseen tai valitse paras yrtti liharuokaan.

Basilika

Basilika on yksi tutuimmista yrteistä. Se on helppo tunnistaa sen vahvoista ja kiiltävistä lehdistä sekä voimakkaasta tuoksusta. Herkän yrtin maku on pehmeä, mikä tekee siitä monikäyttöisen.

Basilika sopii hyvin valkosipulin pariksi pasta- ja kasvisruokiin. Basilika, tomaatti ja mozzarellajuusto on täydellinen kombo. Kokeile vaikka tomaatti-mozzarellasämpylöitä.

Basilika (680 x 300)

Kirveli

Kirveli menee ulkonäkönsä puolesta helposti sekaisin persiljan, korianterin ja lipstikan kanssa. Tunnistat kirvelin kuitenkin siitä, että sillä on hennon karvaiset lehdet. Kirvelin aromi muistuttaa lakritsia ja anista.

Kirveliä voit käyttää miedoissa kasvisruoissa ja kalan kaverina. Sillä saa pelastettua myös ruoan, johon on vahingossa lipsahtanut liikaa suolaa, koska kirvelin maku taittaa suolaisuutta. Kokkaa kirvelillä kuorrutettu nieriä ja nautit lopputuloksesta taatusti!

Kirveli (680 x 300)

Korianteri

Mielipiteitä jakava korianteri on toisten herkkuyrtti ja toisten suussa se maistuu saippualta. Tunnistat sen voimakkaasta tuoksusta sekä makeahkosta mausta.

Korianteri on aasialaisen keittiön perusmauste, joka sopii niin salaatteihin kun keittoihinkin. Keitä helppo kana-kookoskeitto ja nypi päälle reilusti korianteria!

Korianteri (680 x 300)

Laakerinlehti

Laakerinlehdessä on melko voimakas ja hallitseva maku. Sitä käytetään yleensä kuivattuna.

Laakerinlehti on tuttu keittojen, pataruokien ja kastikkeiden mauste. Voit käytetään sitä ruokiin kokonaisena tai rouhittuna. Kokeile maukkaan omenaista lihapataa.

Laakerinlehti (680 x 300)

Lipstikka

Lipstikka on voimakastuoksuinen perinteinen yrtti, joka sopii yleismausteena varsinkin alkukesän ruokiin. Voit käyttää koko lipstikan ruokaan juurista lehtiin asti - joko tuoreena tai kuivattuna. Lipstikan maku muistuttaa lehtiselleriä ja purjoa.

Lipstikka sopii esimerkiksi erilaisiin kastikkeisiin tai kasvisruokiin korvaamaan lihaliemikuution. Kokkaa grillattua kananpojan fileetä parsan kanssa ja viimeistele annos herkullisella lipstikka-bearnaisella.

Lipstikka (680 x 300)

Meirami

Meirami on voimakkaan makuinen yrtti ja sitä pidetään yhtenä vanhimmista Suomessa käytetyistä maustekasveista.

Meiramilla maustetaan perinteisesti erityisesti kaaliruoat ja hernekeitot, mutta meirami on yllättävän monipuolinen mausteyrtti. Kokeile maustaa sillä todella herkullinen gruusialainen kaalipata.

Meirami (680 x 300)

Minttu

Minttu on voimakas, raikas ja ihanan tuoksuva yrtti. Tunnistat sen loivasti sahalaitaisista lehdistä.

Ruoanlaitossa minttu on ehdoton lampaan kaveri esimerkiksi marinadin ja kastikkeen muodossa. Mintun raikas maku sopii ihanasti myös makeisiin herkkuihin! Testaa vaikka minttuista jäähilejuomaa.

Minttu (680 x 300)

Oregano

Oreganolla on villi aromi ja aavistuksen timjaminen maku. Sitä käytetään paljon myös kuivattuna.

Oregano on kaikille tuttu pizzan mauste. Oreganoa käytetään erityisesti italialaisessa, kreikkalaisessa ja meksikolaisessa keittiössä. Hasselbackan munakoisot ovat mainio ruoka, jossa maistuu oreganon lisäksi myös basilika.

oregano (680 x 300)

Persilja

Pehmeä persilja on mainio aromaattinen yleismaustaja. Persiljaa tunnetaan kolme eri tyyppiä: silolehtistä, kähärälehtistä (sammalpoimuista) ja juuripersiljaa.

Monikäyttöinen yrtti sopii esimerkiksi Lähi-idän tabbouleh-salaattiin.

Persilja (680 x 300)

Rakuuna

Mainiossa rakuunassa on hieman kitkerä maku. Rakuunaa pidetään yhtenä hienoimmista mausteista.

Rakuunalla voit maustaa esimerkiksi ranskalaiset klassikkokastikkeet, kalaruoat, äyriäiset ja kanan. Kokeile maukasta Lyonin kanaa.

Rakuuna (680 x 300)

Rosmariini

Rosmariini on helppo yrtti tunnistaa, sillä sen lehdet ovat neulasmaisia ja varret jämäkät.

Rosmariini tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, mutta sopii monipuolisesti myös muihin ruokiin ja lisukkeisiin. Voimakkaimmin rosmariinin maku tulee lihan marinadissa esiin, kun pyörittelet lehtiä ensin huhmareessa. Kokeile tomaattista lihapataa!

Rosmariini (680 x 300)

Ruohosipuli

Kaikille tuttu, maukas ruohosipuli maistuu ja tuoksuu miedosti sipulilta. Sitä kasvaa rannikkoseudulla luonnonvaraisena.

Ruohosipuli on klassinen perunan ja kalan maustaja. Kesällä ruohosipulia voi leikata suoraan puutarhasta salaattiin. Sinappiuunilohi on herkullinen resepti, jossa voit käyttää ruohosipulia.

Ruohosipuli (680 x 300)

Salvia

Salvia tuoksuu hieman minttuiselta, mutta yrtin maku on kuitenkin minttua voimakkaampi ja pistävämpi. Salviassa on kauniit hopeanvihreät lehdet ja sinivioletit kukat.

Salvia sopii lähes kaikkiin liharuokiin. Kokeile esimerkiksi salviabroileria.

Salvia (680 x 300)

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa on sitruunalta tuoksuva pehmeälehtinen yrtti. Se kuuluu minttukasvien heimoon, joten myös sitä voit käyttää ruoan raikastajana.

Sitruunamelissa sopii niin curryyn kuin kalakeittoon. Yrtti maistuu myös monissa jälkiruoissa, kokeile kirpeää sitruunamelissaa vaikka marinoitujen päärynöiden kanssa.

Sitruunamelissa (680 x 300)

Tilli

Tilli on pitkään ollut maustekasveista suomalaisten suosikki. Se on helppo tunnistaa kapeasta, ruohomaisesta olemuksesta.

Tilliä pääasiassa käytetään peruna-, kala- ja rapuruokien mausteena. Tilli on ehdoton makupari kesän varhaisperunoiden kanssa sekä erilaisissa keitoissa, kuten lohi-kesäkeitossa.

Tilli (680 x 300)

Timjami

Timjami on voimakkaan makuinen yrtti, joka on tuttu monista ruoista. Timjamin tunnistaa pienistä lehdistä ja voimakkaasta tuoksusta.

Ruoanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiin pitkäänkin. Timjami sopii erinomaisesti erilaisiin liha-, siipikarja-, kala- ja äyriäisruokiin sekä näiden marinadeihin. Kokeile esimerkiksi yrttistä lihapataa.

Timjami (680 x 300)

Nappaa yrtit kätevästi verkkokaupasta:

Pirkka suomalainen basilika ruukussa - kuva

Pirkka suomalainen basilika ruukussa

Katso lisää ›

Pirkka laakerinlehti 4g - kuva

Pirkka laakerinlehti 4g

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen persilja 50g - kuva

Pirkka suomalainen persilja 50g

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen ruohosipuli ruukussa - kuva

Pirkka suomalainen ruohosipuli ruukussa

Katso lisää ›

Pirkka tilli 50g - kuva

Pirkka tilli 50g

Katso lisää ›