5 x terveellinen välipala töihin ja treeneihin

5 x terveellinen välipala töihin ja treeneihin

Välipala pitää nälän kurissa, energiatason korkealla ja ateriarytmin säännöllisenä. Katso ravitsemusterapeutin viisi terveellistä välipalakomboa, jotka on helppo ottaa mukaan töihin tai treeneihin.

Terveellinen välipala lautasmallin mukaan

Välipala on ateria siinä, missä muutkin, ja auttaa pitämään ateriarytmin säännöllisenä. Sen tarkoitus on antaa energiaa, jotta jaksaa seuraavalle aterialle.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen neuvookin, että terveellisessä välipalassa kannattaa huomioida lautasmalli.

Hyvässä, terveellisessä välipalassa on proteiinia, joka tuo kylläisyyttä. Lisäksi siinä on hyvä olla täysjyvää, josta saa kuitua. Kasviksia pitäisi saada päivässä vähintään puoli kiloa, ja myös niitä kannattaakin lisätä terveelliseen välipalaan. Näin saa nostettua päivän kasvispottia helposti. Hyvää rasvaa ja proteiinia sisältävät pähkinät sopivat myös terveelliseksi välipalaksi.

"Välipalan ei tarvitse olla kevyt varsinkaan, jos seuraavaan ateriaan on pitkä aika ja edessä vaikka treenit", Putkonen sanoo.

Pidä hyviä välipaloja mukana

Jos kiljuva nälkä pääsee yllättämään, suuhunsa haalii helposti sitä, mitä on saatavilla. Siksi terveellisiä välipaloja kannattaakin pitää aina mukana ja nälkää ennakoida. Kun ateriarytmi on kunnossa, osaa arvioida, milloin nälkä seuraavan kerran iskee. Silloin pystyy varautumaan siihen.

"Käytä sunnuntaista tai alkuviikosta 20 minuuttia viikon ruokailujen suunnittelemiseen, ja muista myös välipalat", Putkonen neuvoo.

Välipala sopii monille aikuisille, sillä säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään vireystilan sekä mielialan korkealla ja painon kurissa. Kun keho saa säännöllisesti ruokaa, ei tule niin helposti ahmittua liikaa.

Lapsille välipala on lähes välttämättömyys, sillä he tarvitsevat ruokaa säännöllisemmin kuin aikuiset, eivätkä pysty syömään yhdellä aterialla kovin paljon.

5 terveellistä välipalakomboa

  1. Mysliä, jugurttia ja kourallinen marjoja. Myslissä on kuitua, jugurtissa proteiinia ja marjoista saa tärkeitä vitamiineja sekä ravintoaineita.

Jogurttikulho (680x300) Kuvassa: Jogurttikulho

  1. Banaani ja pähkinöitä. Banaani on täyttävä hedelmä, jossa on kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia ja kuitua. Pähkinöissä on hyvää, sydänystävällistä rasvaa, proteiinia ja kuitua. Ne pitävät kylläisenä.

Banana split jogurtista Kuvassa: Banana split jogurtista

  1. Kaura-marja-siemen -välipalapatukka ja täysjyväleipäviipale, jolla salaattia, kurkkua, tomaattia ja juustoa tai paputahnaa. Kaurasta saa kuitua, siemenistä hyvää rasvaa ja marjoista vitamiineja. Täysjyväleipä lisää päivän kuitu- ja kasvispottia. Juustosta tai paputahnasta saa proteiinia.

Pähkinä-myslipatukat 2019 Kuvassa: Pähkinä-myslipatukat

  1. Smoothie, jossa jugurttipohja tai proteiinijauhetta. Smoothie on helppo tapa lisätä päivään kasviksia. Siihen voi heittää marjojen ja hedelmien lisäksi vaikka salaattia, porkkanaa ja kurkkua. Jugurtista tai proteiinilisästä saa kylläisenä pitävää proteiinia.

Vihreä smoothiebowl680x300 2018 Kuvassa: Vihreä smoothiebowl

  1. Rieskarullat, joiden sisällä savulohta, salaattia, kurkkua, tomaattia ja levitettä. Rieskarullat ovat täyttävä välipala tai retkieväs. Niiden sisälle kannattaa pyörittää proteiinia ja kasviksia.

Rieskarullat (680x300) Kuvassa: Rieskarullat

Välipalatarpeet kätevästi myös verkkokaupasta!