Mikrolla saa paljon aikaan ruoanlaitossa

Mikrolla saa paljon aikaan ruoanlaitossa

Päivitetty 9.1.2023

Rajoittuuko mikron käyttösi ruoan lämmitykseen tai pikakaurapuuron valmistukseen? Mikroruoka on muutakin kuin pizzaa ja lihapiirakkaa. Se säästää ajan lisäksi myös sähköä. Valmista mikrossa nakkimunakas, leivo vaikkapa suklaakakku ja kypsennä kalaa.

Mikro ruoanlaitossa

Kun mikroaaltouunit yleistyivät kodeissa 80-luvulla, niitä käytettiin ahkerasti myös ruoanvalmistukseen. Sulatuksen ja lämmityksen lisäksi mikro soveltuu erinomaisesti myös pienten annosten valmistukseen. Pienet määrät ruokaa valmistuu mikroaaltouunissa nopeammin ja energiataloudellisemmin kuin liedellä. Energiankulutuksen kannalta ruokaa kannattaakin opetella valmistamaan sekä liedellä että mikroaaltouunissa.

Kasvikset

Pakastekasvikset kypsyvät kätevästi jäisenä ilman vettä. Kuori tuoreet kasvikset tarvittaessa, paloittele ja kypsennä astiassa, jossa on hieman vettä. Peitä astia mikrokuvulla ja kokeile kypsyyttä välillä esimerkiksi haarukalla. Paloitellut kasvikset kypsyvät mikroaaltouunissa täydellä teholla (600–700 W) muutamassa minuutissa.

Peruna

Pieni määrä perunoita kypsyy mikroaaltouunissa. Pese ja pistele kuorelliset perunat. Kuorittuja perunoita ei tarvitse enää pistellä. Laita perunat mikron kestävään laakeaan astiaan, peitä mikrokuvulla ja kypsennä täydellä teholla (600–700 W). Neljä keskikokoista perunaa kypsyy mikroaaltouunissa noin 6 minuutissa, isommat perunat tai uuniperunat noin 15 minuutissa.

Kala

Kala kypsyy nopeasti, joten mikroaaltouunia käytettäessä kannattaa olla tarkkana. Kypsennä kalaa jaksoittain, ettei se pääse kypsymään liikaa ja kuivumaan. Kalaruoista parhaiten mikroaaltouuniin sopivat kalamurekeruoat ja kastikkeessa kypsennettävät kalapalat. Kannattaa kokeilla myös perinteisen uunilohen mikroversiota, helppoa kirjolohta mikrossa, joka kypsyy mikrossa alle 10 minuutissa.

Leivonnaiset

Leivonnaisten valmistuksessa mikro on kätevä, kun tehdään yksittäisiä annoksia esimerkiksi mukikakkuja ja muffineita. Pienet mukikakut kypsyvät täydellä teholla (800 W) noin 2 minuutissa. Myös isompi piirakkavuokaan tehty matala kakku onnistuu hyvin. Paista kakkua mikroaaltouunissa täysteholla (800 W) 5–6 minuuttia. Jos uuni kypsentää epätasaisesti, tai jos siinä ole pyörivää pohjaa, kääntele torttua uunissa muutaman kerran paiston aikana.