Äitien 10 testattua ideaa arjen ruokahaasteisiin

Äitien 10 testattua ideaa arjen ruokahaasteisiin

Päivitetty 30.12.2019

Joukko äitejä laittoi parhaat keksintönsä jakoon: näin taklaamme arjen ruokahärdellin ja tiedämme aina, mitä meillä syödään.

1. Preppaus.

”Meillä toimii parhaiten esivalmistelusysteemi: Haen inspiraation kaupasta lauantaina eli ostan kasan sesongin vihannesta tai paria, esimerkiksi kuusi munakoisoa. Kotona paahdan ne uunissa. Viikon mittaan teen paahdetuista munakoisoista melanzane alla parmigianaa, pasta alla normaa ja vaikka lämpimiä leipiä. Kun olomuoto vaihtuu, ruoka ikään kuin tuntuu uudelta, vaikka periaatteessa syömmekin koko viikon samaa. Kypsät vihannekset säilyvät aivan hyvin viisi päivää, kun ne nostaa heti jääkaappiin.”

10 vinkkia Melanzane

2. Lapsi päättää.

”Ronkelien lasten kanssa sujuu hienosti, kun annan lapselle keittokirjan selailtavaksi ja he saavat valita mieluisimmat ruoat kuvien perusteella. Kerralla tulee ideoitua parin viikon ruoat, ja itsekin saa inspiroitua uusista resepteistä.”

3. Yhden padan ihmeet.

”Arkisuosikkejani ovat aina olleet ruoat, jotka valmistuvat yhdessä astiassa: kaalipata ja kaalilaatikko, juuresrösti-fetapelti, keitot. Lähtökohta on, että arkiruokaa on riitettävä vähintään kahdelle päivälle. Viikonloppuisin kokkailu saa olla monimutkaisempaa ja enemmän aikaa vievää.”

10 vinkkia Kaalilaatikko

4. WhatsApp kertoo.

”WhatsAppin kaveriryhmissä jaetut reseptisuositukset on helppo napata omaan käyttöön, sillä ne on testattu ja hyviksi todettu. Laitammekin usein suosikkireseptimme kaveriperheiden kanssa jakoon.”

5. Opettele ulkoa.

”Minulla on aina takataskussa vähintään kolme reseptiä, jotka osaan ulkoa. Näin kaupassakin saa ainekset kasaan, vaikka ei ole ehtinyt ideoida ostoksia aiemmin. Helposti ulkoa opittavia reseptejä ovat vaikka uunifetapasta, pestolihapullat tai uunimunakas.”

10 vinkkia Pestolihapullat

6. Kokkisota jääkaapissa.

”Olen perheen hävikkipoliisi ja käyn jatkuvaa yhden naisen kokkisotaa. Eli jos näyttää, että jääkaapissa ei ole mitään, se on vain hyvä haaste keksiä vielä parin päivän ruoka. Siihen liittyen erilaiset wokit ovat meillä suosittua arkiruokaa, samoin kasvissosekeitot, joihin piilotan elämänsä ehtoopuolelle ehtineet kasvikset ja juurekset. ”

7. Sunnuntaisammio.

”Teemme sunnuntaisin valmiiksi kaksi isoa ruokaa, yhden laatikkoruoan ja yhden keiton. Ne ovat helppoja lämmittää viikolla. Lasagne on ehdoton suosikki: perinteinen, munakoisolasagne, linssilasagne, tonnikalalasagne, pinaattilasagne, raejuusto-, vuohenjuusto-…”

10 vinkkia Tonnikalalasagne

8. Kopioi koulun lista.

”Mikä siinä onkaan, että päiväkodin ja koulun ruoat maistuvat lapsille paremmin kuin kotona valmistetut? Onneksi ruokalistat löytyvät googlaamalla, ja näin kotona on muutaman viikon kiertävä lista valmiina.”

9. Hävikkikori.

”Nerokas hävikkikori inspiroi meillä paitsi ruokien ideoinnissa myös kuivakaapin pussinpohjien hyödyntämisessä. Käytännössä siis etsin kuivakaapista kolme epämääräistä pussia, vaikka vajaan pussillisen sydänkuviopastaa, blineistä jääneet tattarijauhot ja mustat linssit. Laitan pussukat koriin työtasolle näkyville. Kun teen ruokaa, tarkistan ensin hävikkikorin. Kun kori on tyhjä, käyn kaapin heti uudelleen läpi ja nostan uudet kolme nyssykkää koriin.”

10. Reseptiarpajaiset.

”Meillä on monta vakioruokaa makaronilaatikosta kalapuikkoihin. Tämän perussetin pyörittäminen tuli hauskemmaksi, kun keksimme arpajaiset: ruokien nimet kirjoitetaan lapuille, laput purkkiin ja lapset saavat arpoa tulevan viikon ruoat.”