Kuitupitoiset ruoat

Kuitupitoiset ruoat

Päivitetty 6.8.2018

Ruoansulatuksessa imeytymättömät hiilihydraatit ovat ravintokuitua. Kuidun tehtävä on lisää kylläisyyden tunnetta, hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja alentaen veren kolesterolia. Hyviä kuidun lähteitä ovat ruis-, kokojyväviljatuotteet kuten leipä ja puuro, sekä kasvikset.

Kuitua tulisi saada päivittäin vähintään 25 - 35 grammaa. Määrä tulee esimerkiksi 6-9 palasta täysjyväleipää, 30 porkkanasta tai 12 omenasta. Yksi viipale vaaleaa ranskanleipää sisältää 1,1 grammaa kuitua kun taas yksi viipale täysjyväruisleipää saattaa sisltää jopa 4,7 grammaa kuitua.

Kuitu ehkäisee sairauksia ja helpottaa painonhallintaa

Kuidut tasoittavat aterian jälkeistä verensokeritason nousua ja vähentävät insuliinin eritystä. Täysjyväviljoista saatavan liukenemattoman kuidun on todettu suojaavan tyypin 2 diabetekselta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta. Kauran kuitu alentaa sekä veren kokonaiskolesterolia että LDL-kolesterolia. Kuitu auttaa myös painonhallintaan.

Liian vähäinen kuidunsaanti saattaa hidastaa vatsan toimintaa ja aiheuttaa ummetusta. 

Kuitua ruoasta

Runsaasti kuitua löytyy erityisesti täysjyväviljatuotteista, joita ovat esimerkiksi ruisleipä, näkkileipä ja kaurapuuro. Myös juurekset kuten punajuuri, bataatti ja lanttu sisältävät runsaasti kuitua. Superfoodit kuten chia-siemenet ovat kuitupitoisia, kokeile vaikkapa chia-marjakiisseliä.