Näin syöt vatsaystävällisesti

Näin syöt vatsaystävällisesti

Päivitetty 19.2.2019

Toisinaan vatsa kiukuttelee, on kipeä tai turvonnut. Kun haluat vatsasi voivan hyvin, anna suolisto­bakteereille niiden lempiruokia! Ravitsemustera­peutti Kati Laine poimi nämä viisi ruokaa vatsaystävälliseen ruokavalioon.

1. Kuitupitoiset jyvälisäkkeet

Kuidut edesauttavat vatsan toimintaa ja vähentävät ummetusta.

Vatsa kiittää kuiduista, jotka saat, kun vaihdat vaalean pastan, riisin tai perunan kuitu- ja ravinnepitoisempiin lisäkkeisiin. Hyviä vaihtoehtoja ovat spelttihelmet, ohranjyvät ja -helmet, kvinoa, bulguri ja kikherneistä tai pavuista tehdyt pastat.

Kuidut lisäävät suolistossa liikkuvaa ulostemassaa, mikä ehkäisee ummetusta. Kuitupitoinen ruokavalio sisältää myös runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, joten täysjyvätuotteisiin vaihtaminen parantaa ruokavaliota kokonaisuudessaan.

2. Kaalit

Kaalit ja sipulit monipuolistavat suoliston bakteerikantaa ja tukevat vastustuskykyä.

Kaalit ja sipulit saavat välillä negatiivista huomiota, sillä ne saattavat aiheuttaa herkkävatsaisille turvotusta, vatsakipuja ja muita kurjia oireita. Oireet johtuvat fermentoituvista FODMAP-hiilihydraateista, joilla on myös terveydelle hyödyllinen puolensa: ne tarjoavat suoliston hyville bakteereille ravintoa ja auttavat siten vatsaa voimaan hyvin.

Jos vatsa siis suinkin kestää, kaaleja, sipuleita ja juureksia kannattaa sisällyttää ruokavalioon mahdollisimman monipuolisesti, sillä jokaisella kasviksella on omat terveysvaikutuksensa. Hapankaali sopii yleensä herkkävatsaisellekin.

3. Kaura

Kaura säätelee verensokeria ja kolesterolia. Se sopii myös herkkävatsaisille.

Kaura on hyvin kuitupitoista, mutta lempeää vatsalle. Kauran sisältämä liukoinen beetaglukaani-kuitu muuttuu suolistossa geelimäiseksi, minkä ansioista ravintoaineita imeytyy tasaisesti pitkin päivää. Beetaglukaani myös sitoo kolesterolia ruoansulatuskanavassa ja estää sen imeytymistä.

4. Linssit ja muut palkokasvit

Palkokasvit sisältävät proteiinia ja kuituja sekä suojaavat suolistoa ja tukevat painonhallintaa.

Vatsan hyvinvoinnin kannalta parhaat proteiininlähteet ovat kasviperäisiä, eli esimerkiksi linssejä, papuja ja muita palkokasveja. Niistä saa proteiinin lisäksi kuituja, ja ne monipuolistavat suoliston bakteerikantaa sekä tukevat hyvää tekevien bifidobakteerien kasvua.

5. Piimä

Hapanmaitotuotteet monipuolistavat suoliston bakteerikantaa ja tukevat vastustuskykyä.

Hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti, piimä ja viili, auttavat suoliston bakteerikantaa monipuolistumaan, mikä voi näkyä muun muassa parempana vastustuskykynä.

Maitotuotteiden laktoosi voi myös pehmentää kovaa vatsaa hiukan. Jos maidosta kuitenkin saa vatsakipuja tai muita oireita, kannattaa kokeilla laktoosittomia tuotteita.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine Ravistamosta Kuopiosta.