Luumu (1440x550)

Luumu lumoaa

Julkaistu 16.5.2024

Luumut ovat mehukkaita ja makean aromikkaita hedelmiä. Luumut ovat muodoltaan pyöreitä tai soikeita ja niiden koko vaihtelee suuresti. Luumu sopii erinomaisesti moniin erilaisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin ympäri vuoden!

Mitä tuoreet luumut sisältävät?

Luumut sisältävät A-vitamiinia erityisesti karotenoidien, eli kasvipigmentin muodossa. Tästä syystä tuoreiden luumujen väritys onkin tummanpunertava kuoresta ja kirkkaankeltainen sisältä. Lisäksi luumuista löytyy kaliumia.

Miten säilyttää luumuja?

Jos luumu on ostaessa kova ja raaka, se kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Mikäli kypsiä luumuja säilyttää useampia päiviä, kannattaa ne säilyttää jääkaapissa +0 – +2 asteessa. Luumut tuottavat etyleeniä, eli kasvien kypsymistä edistävää kaasua, joten se kannattaa pitää erillään herkästi pilaantuvista hedelmistä ja kasviksista.

Mitä tehdä tuoreista luumuista?

Luumut ovat omassa elementissään erilaisissa leivonnaisissa. Luumuista saa valmistettua myös ihania jälkiruokia ja kuivatuista luumuista tehdyt jälkiruoat ovatkin erityisesti joulun suosikkijälkkäreitä. Luumu sopii leivonnaisten ja jälkiruokien lisäksi erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Luumut tuovat suolaisiin ruokiin makeaa täyteläisyyttä, joka saa kaapimaan lautasen puhtaaksi.

Loihdi herkkuja luumusta

Löydä lisää reseptejä ja vinkkejä hedelmien käyttöön