Kinkkulaskuri: Kuinka suuren joulukinkun tarvitset?

Kinkkulaskuri: Kuinka suuren joulukinkun tarvitset?

Päivitetty 30.10.2018

Joulukinkkuja löytyy K-ruokakauppojen valikoimista jos jonkin kokoisena. Arvioi kinkkulaskurin avulla helposti kuinka suuren joulukinkun tarvitset perheesi joulupöytään.

Paljonko joulukinkkua tarvitaan

Joulukinkun menekkiin vaikuttaa luonnollisesti syöjien lukumäärä, ikä, sukupuoli sekä joulupöydän muut tarjottavat. Aikuiset syövät kinkkua lapsia enemmän, miehille kinkku maistuu todennäköisesti paremmin kuin naisille ja runsaasta joulupöydästä riittää lautaselle paljon muutakin maisteltavaa kinkun lisäksi.

Varaa joulukinkkua joulun aikana nautittavaksi

  • aikuisille 1 kg henkeä kohden ja
  • **lapsille 500 g henkeä kohden **

Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta muista, että joulukinkku menettää kypsennyksen aikana jopa noin 30% painostaan. Lisäksi luullisissa kinkuissa luun osuus kypsentämättömän joulukinkun painosta on noin 1-2 kg. Monissa keittiössä kinkkua myös maistellaan jo ennen jouluaaton ruokailua ja kinkun tähteistä halutaan joulun välipäivinä valmistaa perinteistä kinkkupiirakkaa.

Katso taulukosta paljonko joulukinkkua kannattaa varata, jos tarjoat kinkkua ainoastaan joulun päivien ruokailuihin. Kinkkulaskurissa on laskettu, että ruokailijat syövät kinkkua kolmeen kertaan, esimerkiksi kerran jouluaattona, kerran joulupäivänä ja kerran tapaninpäivänä.

Kinkkulaskuri

RuokailijoitaJoulukinkkua*
20,9 kg
41,9 kg
62,8 kg
83,8 kg
104,7 kg
125,6 kg
146,6 kg
167,5 kg
188,4 kg
209,4 kg

* Kinkun paino raakana, kolmelle ruokailukerralle.

Kinkun sulatus ja paisto - näin onnistut

Joulukinkun sulatus, paistaminen ja kuorruttaminen on lastenleikkiä kun muistat muutaman ohjenuoran.