Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatus

Päivitetty 30.10.2018

Tiesitkö, että kinkun sulamisessa voi vierähtää viisikin vuorokautta? Ideaalitilanteessa kinkku on ennen kypsentämistä kauttaaltaan sulanut ja sisälämpötilaltaan noin 10-asteinen. Kinkku kannattaa sulatella rauhassa viileässä lämpötilassa ja ottaa huoneenlämpöön vähän ennen kypsennystä.

Kinkun sulamisaika jääkaapissa:

  • 2–4 kilogramman kinkku 2–3 vuorokautta
  • 6–8 kilogramman kinkku 3–4 vuorokautta
  • 10–12 kilogramman kinkku 4–5 vuorokautta

Lihalämpömittarin voi ottaa käyttöön jo siinä vaiheessa, kun kinkun siirtää lämpenemään kypsentämistä varten. Se kertoo, milloin lämpötila on sopiva uuniin eli 8–10 astetta. Lämpeneminen kestää suurin piirtein tunnin per kilo.

Koko sulatusta sen sijaan ei saa tehdä huoneenlämmössä, koska silloin pintaosat lämpenevät liikaa sisäosan ollessa vielä jäinen, mikä altistaa bakteerikasvulle. Samasta syystä kinkun sulatuksen nopeuttaminen lämpimän veden avulla ei ole suositeltavaa.

Jääkinkku

Pääsikö joulukinkun sulatus perheenjäsenen muistutteluista huolimatta unohtumaan? "Jääkinkku" sopii siihen tilanteeseen ja moniin muihinkin – esimerkiksi jos jääkaapissa ei ole tilaa kinkulle ja ulkona sulattamiseen ei ole mahdollisuutta tai lämpötila on liian kylmä sulamiseen.

Lue ohjeet jäisen kinkun paistoon >>