Hyödynnä joulukinkun jämät

Hyödynnä joulukinkun jämät

Päivitetty 9.11.2023

Käykö joka vuosi näin: puolet joulukinkusta on yhä syömättä, eikä sitä jaksaisi syödä loppiaiseen saakka? Miten siis hyödyntää joulukinkun tähteet? Kinkkukiusaukset ja pizzat ovat klassiset ruoat, joihin kinkun jämät saa upotettua, mutta saisiko kinkusta muutakin? Nappaa parhaimmat ideat joulukinkun jämien hyödyntämiseen!

1. Joulun kinkkupasta

Ylijääneestä joulukinkusta saa helposti valmistettua simppeliä, mutta superherkullista kinkkupastaa! Paista kuutioitu kinkku rapsakaksi pannulla sipulin kanssa ja lisää kinkku sekä valitsemasi kasvikset ja mausteet keitetyn pastan sekaan.

Joulun kinkkupasta 2023 (680x300)

2. Suussasulavaa karamellipossua

Karamellisoitu possu syntyy helposti myös joulukinkusta! Karamellipossun kastike keitetään muun muassa fariinisokerista sekä soija- ja chilikastikkeesta. Tarjoile karamellipossu vaikkapa basmatiriisin kanssa.

Karamellisoitu possu kinkusta (680x300)

3. Lettujen tai pannukakun täytteeksi

Lettujen ja pannukakkujen ei aina tarvitse olla makeita. Joulukinkun tähteistä saakin erinomaisen täytteen lettujen tai pannukakun sisään.

Galettet eli ranskalaiset täytetyt ohukaiset (680x300) Kuvassa: Galettet eli ranskalaiset täytetyt ohukaiset

4. Kinkun tähteet keittoon

Joulun jälkeen moni haluaa hieman keventää ruokavaliotaan. Keitot maistuvat silloinkin, kun joulunpyhien jälkeinen ähky vaivaa.

hernekeitto Kuvassa: Hernekeitto

5. Kastikkeen raaka-aineeksi

Kinkusta saa pyöräytettyä erilaisia kastikkeita pastan, perunan tai riisin kaveriksi. Myös perinteisen karjalanpaistin voi tehdä joulukinkun tähteistä.

Karjalanpaisti joulukinkusta (680x300) Kuvassa: Karjalanpaisti joulukinkusta

6. Uuniperunan sisään

Täytetty uuniperuna sulkee loistavasti sisäänsä kinkuntähteet. Viereen vähän salaattia ja ateria on valmis!

Uuniperunat ja lämmin kinkku-pinaattikastike (680x300) Kuvassa: Uuniperunat ja lämmin kinkku-pinaattikastike

7. Pizzan tai piiraan täytteeksi

Varma valinta on valmistaa pizzaa tai piirakkaa kinkun rippeistä. Piirakka säilyy jääkaapissa useammankin päivän, ja sitä on helppo lämmittää sieltä nälän yllättäessä.

Kinkkupiirakka pellillinen (680x300) Kuvassa: Kinkkupiirakka, pellillinen

Kierrätä kinkun paistorasva! Rasvasta tehdään kierrätyspolttoainetta, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Katso lähin kierrätyspiste.