Pingviinin tarina

Pingviinin tarina

Päivitetty 26.5.2023

Me suomalaiset olemme kerta kaikkiaan jäätelöhullua kansaa. Syömme eniten jäätelöä Euroopassa: vuodessa noin 12 litraa henkeä kohti. Valtaosa jäätelön kulutuksesta keskittyy luonnollisesi kesään, mutta yhtälailla moni meistä saattaa talvisin seurataan niin maastohiihtoa kuin jääkiekkoa jäätelötuutti kädessä.

Pingviini tulee Turengista

Pingviinin koti sijaitsee Turengin jäätelötehtaalla, Hämeenlinnan kupeessa. Tehtaalla valmistetaan jäätelöä alusta loppuun ja kehitetään uusia makuja jäätelön ystävien herkkuhetkiin. Turengin jäätelötehtaalla valmistetut jäätelöt ovat suomalaisia ja tunnistat ne kaupassa Avainlippu-tunnuksesta.

Turengin ensimmäinen jäätelöerä, 900 litraa vaniljanmakuista irtojäätelöä, valmistettiin vuonna 1962. Alkuvuosina tuotevalikoima oli pieni ja jäätelöä valmistettiin lähinnä käsityönä. Sittemmin tehdas on laajentunut ja nykyään Turengin jäätelötehdas onkin Pohjoismaiden suurimpia lajissaan. Tiesitkö, että Turengin jäätelötehdas on ensimmäinen Euroopassa, jossa alettiin valmistaa laktoositonta jäätelöä?

Turengissa valmistetaan lukuisia eri jäätelömakuja aina perusvaniljasta erikoisempiin herkuttelupuikkoihin. Kermasta, sokerista, maidosta ja sakeuttamisaineesta koostuva jäätelön perusmassa kypsyy ensin kypsytyssäiliössä useiden tuntien tai jopa päivien ajan. Siitä jäätelö jatkaa vispauskoneeseen ja konelinjalle, jossa esimerkiksi Pingviini Eskimo-puikko kuorrutetaan lämpimällä suklaalla.

Pingviinillä on pitkä historia

Pingviinin matka suomalaisten sydämiin alkoi yli 80 vuotta sitten, vuonna 1935 Oy Jäätelö - Glass Ab -nimisessä yrityksessä. Muutama vuosi myöhemmin Valio osti Pingviini-jäätelön. Valio myös perusti ensimmäisen jäätelöbaarin Helsingin Lasipalatsiin vuonna 1936. Kauppojen valikoimiin jäätelö pääsi 1950-luvulla, samalla kun kylmälaitteet yleistyivät suomalaiskodeissa. Turengin jäätelötehdas valmistui vuonna 1962 vastaamaan jäätelön lisääntyneeseen suosioon.

Vuonna 2004 Valiojäätelö siirtyi Nestlén omistukseen, mutta suomalaisten rakastaman jäätelön herkullinen maku pysyi ennallaan. Suomen Nestlén jäätelöliiketoiminta siirtyi kokonaisuudessaan Froneri Finland Oy:n alle lokakuussa 2016. Froneri Finland on osa maailmanlaajuista yhteisyritystä, jonka omistavat puoliksi elintarvikeyritys Nestlé ja englantilainen jäätelönvalmistaja R&R. Froneri on toiseksi suurin jäätelönvalmistaja Euroopassa ja kolmanneksi suurin maailmassa, toimimme yli 20 maassa ympäri maailman. Suomessa meitä on parisataa.

Valikoimaa joka makuun

Pingviini jäätelön tarina alkoi jäätelökioskeille alun alkaen valmistetuista isoista jäätelöpakkauksista, sittemmin valikoimaa tulivat tutut 1 litran kotipakkaukset. Tänä päivänä makuvaarioita löytyy erikokoisissa pakkauksissa jo noin kuusikymmentä! Uutuuksia Pingviini tuo jäätelön ystävien iloksi aina jäätelösesongin kynnyksellä keväällä. Syysvalikoimissa on enemmän kotipakkausuutuuksia.

Pingviini-tuuttien valmistus käynnistyi jo 60-luvulla ja nyt tuuttia on saatavilla 12 eri maussa. Alkuaikojen mustavalkoinen Pingviini-hahmo on kotiutunut supisuomalaiseen sinivalkoiseen asuunsa ja pitää edelleen pintansa yhtenä suomalaisten suosikkijäätelönä.  

Jäätelöreseptiikkaa

Jäätelö on yksi suomalaisten jälkiruokasuosikeista. Marjaisat kastikkeet, hillot ja marmeladit, suklaiset keksit ja vohvelit, kakun koristeet ja hiljattain lanseeratut karkkirouheet toimivat erinomaisina jäätelön lisäkkeinä.

Katso alta jäätelöreseptimme, lisää vaihtoehtoja löydät K-ruoan reseptihausta.