Juustoja Italiasta

Juustoja Italiasta

Päivitetty 12.8.2019

Luonteikkaat italialaiset juustot sopivat sekä leivontaan että ruoanlaittoon. Hienoaromisista juustoista kannattaa nauttia myös juustotarjottimen herkkupaloina.

Valitse juustotarjottimellesi  2–3 erilaista italialaista kypsytettyä juustoa esimerkiksi pecorinoa, gorgonzolaa ja parmesaania. Kypsytettyjen juustojen aromit tulevat parhaiten esille, kun otat juustot jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Voit avata juustot kääreistään kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Asettele juustot esille tarjoiluvadille tai sopivalle leikkuulaudalle. Voit myös paloitella osan juustoisa valmiiksi kulhoihin. Peitä juustot kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi. Tarjoa juustojen kanssa paahdettuja pinjansiemeniä ja viikunahilloa tai juoksevaa hunajaa.

Pieni juustosanasto

Mozzarella

Mozzarella on alkuperältään italialainen tuorejuusto, jota valmistetaan perinteisesti vesipuhvelinmaidosta. Mozzarella di bufalassa on puhvelinmaidolle ominainen maku ja pehmeä rakenne. Lehmänmaidosta valmistettu mozzarella on maultaan miedompi ja koostumukseltaan kiinteämpi. Sitä käytetään alkupaloissa, salaateissa, pizzoissa ja pastoissa. Mozzarellajuustoraaste sulaa kauniisti ja sopii erityisen hyvin kuorrutuksiin. Caprin salaatissa (insalata caprese) on mozzarella- ja tomaattiviipaleita sekä basilikaa.

Mascarpone

Mascarpone on kermaisen pehmeä, hieman makea ja notkea tuorejuusto. Mascarpone on valmistettu pastöroidusta lehmänmaidosta (kermasta) ja juoksutettu viini-, etikka- tai sitruunahapolla. Rasvapitoisuus on noin 40 %.

Mascarpone on tuorejuustojen aatelia. Aito italialainen tiramisu valmistetaan mascarponesta ja se sopii moniin muihinkin jälkiruokiin kuten juustokakkuihin. Pehmeä tuorejuusto antaa täyteläisen maun myös kastikkeisiin ja risottoihin ja sillä voikin korvata kerman. 

Parmigiano Reggiano

Parmesaani eli Parmigiano Reggiano on varmasti italialaisista juustoista tutuin. Parmesaani on keltaista, kovaa, rakeista, helposti murentuvaa ja voimakkaan, mutta hienostuneen makuista. Juusto valmistetaan pastöroimattomasta lehmänmaidosta, ja sitä kypsytetään 1¬4 vuotta. Rasvaa parmesaanissa on noin 28 %. Parmesaanikiekot painavat jopa 40 kg.

Parmesaania käytetään raasteena tai lastuina pastaan, keittoihin, salaatteihin ja risottoihin. Se on vakiojuusto monissa italialaisissa ruoissa kuten pestossa. Parmesaani sopii myös laktoosi-intolerantikoille.

Ricotta

Ricotta on pehmeä, hiukan mureneva tuorejuustotyyppinen juusto, joka (rasvaa 11 %) valmistetaan maidon herasta. Ricotassa on rasvaa 11 %. Ricotta sopii mainiosti juustokakun raaka-aineeksi. Ricottaa voi tarjota sellaisenaan leivän ja hillojen kera tai käyttää cannellonien ja lettujen täytteenä kasvisten ja pinaatin kanssa.

Gorgonzola

Gorgonzola on pehmeä sinihomejuusto, joka valmistetaan täysrasvaisesta lehmänmaidosta. Juusto on saanut nimensä Italian Lombardiassa sijaitsevan Gorgonzolan kaupungin mukaan. Kokonainen, sylinterin muotoinen gorgonzolajuusto painaa 6–8 kiloa. Gorgonzola sisältää 50 % rasvaa.

Juusto sopii erinomaisesti sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Tarjoa myös juustotarjottimella oliivien, pähkinöiden ja hedelmien kanssa.

Grana Padano

Grana Padano on raakamaidosta valmistettu puolirasvainen, kova, väriltään valkea tai oljenkeltainen juusto. Juustoa on valmistettu Po-joen laaksossa 1100-luvulta alkaen. Grana Padano muistuttaa parmesaania, johon se myös usein sekoitetaan. Grana Padanon maku on mieto, hiukan hapokas ja aromaattinen. Sen rasvapitoisuus on 32 %. Juustoa kypsytetään 12–24 kuukautta. Se sopii nautittavaksi siivutettuna tai kypsänä raastettavaksi.