Mitä Pirkka-perunapussien värikoodit kertovat?

Mitä Pirkka-perunapussien värikoodit kertovat?

Päivitetty 15.8.2022

Toiset perunat ovat kiinteämpiä, toiset jauhoisempia ja toiset sopivat monipuolisesti erilaiseen ruoanlaittoon. Jauhoinen, kiinteä vai yleisperuna? Pirkan värikoodatuilla pusseilla valitset aina oikean perunan aterialle.

Pirkka perunapussien värit kertovat, mihin juuri tätä perunaa kannattaa käyttää. Vihreässä pussissa on kiinteitä perunoita, punaisessa jauhoisia ja keltaisessa monikäyttöisiä yleisperunoita.

Tärkkelyksen määrällä on väliä

Perunat luokitellaan pusseihin tärkkelyspitoisuuden mukaan, sillä juuri tärkkelyksen määrästä riippuu perunan kiinteys ja sen sopivuus eri ruokiin.

Kiinteissä perunoissa tärkkelyksen määrä on pieni. Ne sopivat keittämiseen, salaatteihin ja muihin ruokiin, missä perunan koossapysyminen on tärkeää. Jauhoisissa perunoissa tärkkelyksen määrä on suuri, jolloin perunan rakenne hajoaa helpommin. Ne soveltuvat parhaiten uuniperunoiksi tai muusiin.

Lajike ei aina ratkaise

Kun perunoiden käyttötarkoituksia mietitään, keskustelua käydään usein lajike edellä. Lajikkeet käyttäytyvät kuitenkin eri tavoin viljelytekniikasta, lannoituksesta ja maaperästä riippuen. Myös jokainen kasvukausi on erilainen omine lämpö- ja sadeolosuhteineen. Jopa saman lajikkeen perunat voivat siis olla kiinteitä tai jauhoisia riippuen siitä, millaisissa olosuhteissa ne ovat kasvaneet. Näinpä samaa lajiketta voidaan luokitella esimerkiksi sekä keltaiseen että punaiseen perunapussiin.

Tarkkaa laadunvalvontaa

K-ryhmä on jo vuosia tehnyt yhteistyötä viljelijöiden kanssa sen eteen, että kuluttaja saisi aina Pirkkaa ostaessaan keittolaadultaan tasalaatuista perunaa. Jos kuluttaja tekee valintansa pelkästään lajikkeen perusteella, voi pettymys olla suuri, kun peruna ei käyttäydykään samalla tavalla kuin viimeksi. Yleisperunana pidetty lajike voikin hajota keitettäessä täysin, jos tärkkelystä on liikaa.

Jotta pettymyksiä ei pääsisi syntymään, jokaiselle Pirkan perunaerälle tehdään keittolaatutestaus. Näin määritellään esimerkiksi, päätyykö tietty erä Colomba-perunaa keltaiseen vai vihreään pussiin. Testauksessa arvioidaan keitettyjen perunoiden rakennetta, makua ja suutuntumaa. Arviointivaiheessa perunan lajike- ja viljelijätiedoilla ei ole merkitystä, vaan perunat pakataan käyttötarkoitukseensa sopiviin pusseihin. Tällä laadunvalvonnalla huolehditaan, että kuluttaja saa kaupasta mukaansa aina oikeanlaiset tuotteet.

Perunan käyttökaavio 2021