Probiootit ja prebiootit - terve suolisto, hyvinvoiva keho ja mieli

Probiootit ja prebiootit - terve suolisto, hyvinvoiva keho ja mieli

Oletko kuullut probiooteista ja prebiooteista? Lue, miten ne vaikuttavat suoliston toimintaan ja hyvinvointiin.

Tiesitkö, että suolistosi kertoo sinusta yllättävän paljon? Toimiva suolisto heijastuu kokonaisvaltaisesti sekä kehosi että mielesi hyvinvointiin. Suolistosta huolehtiminen onkin avainasemassa hyvän olon saavuttamisessa ja ylläpitämisessä. Kokenut ravitsemusterapeutti valaisee, miten probiootit ja prebiootit vaikuttavat suoliston toimintaan.

Arkikielessä probiootit ja prebiootit saatetaan helposti sekoittaa keskenään. Todellisuudessa kyse on kuitenkin kahdesta eri suoliston hyvinvointiin liittyvästä asiasta.

”Probiootit ovat suolistolle jalostettuja bakteereja ja hiivasieniä, jotka sulautuvat suoliston bakteeristoon ja vaikuttavat tutkitusti positiivisella tavalla sen hyvinvointiin. Prebiootit sen sijaan ovat luonnollisia, kuitumaisia hiilihydraatteja, joita suoliston bakteerit käyttävät ravinnokseen”, Lääkärikeskus Aavan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen selventää.

Toisin sanoen riittävällä prebioottien saannilla voit huolehtia, että suolistosi terveyttä edistävät mikrobit saavat tarvitsemansa ravinnon. Tällöin hyvien bakteerien määrä suolistossasi lisääntyy, mikä vaikuttaa samalla koko kehosi hyvinvointiin positiivisesti.

Prebiootit ovat suolistolle monella tavalla hyödyksi, ja niiden liian vähäisellä saannilla voi olla epäedullisia seurauksia terveydelle.

”Prebioottien puute johtaa suolistobakteeriston kutistumiseen, minkä seurauksena voivat olla esimerkiksi hiljalleen koko kehoon leviävä matala-asteinen tulehdus, puolustuskyvyn heikentyminen, yliläpäisevä suoli ja kakkostyypin diabetes. Myös masennuksella ja prebioottien puutteellisella saannilla on todettu olevan yhteys.”

Probiootit ja prebiootit osana arkea – ruokavalio kuntoon

Sanomattakin selvää, että jokaisen meistä kannattaa pitää huolta prebioottien riittävästä saannista. Näin varmistat myös terveyttä edistävien bakteerien toiminnan kehossasi. Mutta miten huolehtia tästä arjessa? Laatikaisen mukaan monipuolisella ruokavaliolla pääsee jo pitkälle.

”Terveydelle hyödyllisiä bakteereita löytyy lisättynä esimerkiksi hapatetuista maitotuotteista, kuten jugurtista. Parhaimpia prebioottien lähteitä taas ovat kuitupitoiset raaka-aineet, kuten täysjyväviljat ja marjat. Myös hedelmissä, vihanneksissa ja palkokasveissa on reilusti prebiootteja, unohtamatta siemeniä ja pähkinöitä.”

Kuulostaa varsin terveelliseltä. Mutta löytyy prebiootteja muualtakin.

”Myös esimerkiksi kahvi ja tumma suklaa sisältävät keholle tarpeellisia prebiootteja”, Laatikainen täydentää.

Lisäpotkua ravintolisistä

Jos kokee, ettei suolistolle tärkeitä aineita saa riittävästi ravinnosta, ovat probiootti- ja prebioottiravintolisät toki vaihtoehto.

”Nykyisen tutkimustiedon valossa nämä ravintolisät eivät ole välttämättömiä, mutta eipä niistä ole todettu olevan haittaakaan. Kaiken lähtökohtana kannattaa silti aina pitää hyvää ja tasapainoista ruokavaliota”, Laatikainen summaa.

Prebiootit eivät välttämättä kuitenkaan sovi kaikkien vatsoille. Laatikainen täsmentää, että erityisesti ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville prebiootit saattavat aiheuttaa kiusallisia oireita, kuten vatsavaivoja ja -kipua.

Juttu on julkaistu alunperin Hehku-ketjun verkkosivulla.