Kalan maustaminen
Kala on siitä hieno raaka-aine, että se on herkullista miedosti maustettuna, mutta sopii myös vahvempien makujen kanssa. K-Citymarket Launeen kalatiskin Niina Peltonen kertoo parhaat vinkkinsä kalan maustamiseen.
1. Älä liioittele suolaa
Olipa kyseesäs mikä tahansa kala, pahin virhe maustamisessa on ylisuolaus. Laita siis suolaa ruoanvalmistusvaiheessa mieluummin vähemmän kuin enemmän - suolaa saa tarvittaessa aina lisättyä valmiiseen ruokaan.
2. Kokeile aasialaisittain
Varsinkin vaaleat kalat, kuten siika, kuha ja hauki, ovat maukkaita lähes sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös mausteisempiin ruokiin. Esimerkiksi aasialaisessa keittiössä käytetään raaka-aineena paljon kalaa. Kokeile esimerkiksi aasialaista lohta tai lohitatakia.
3. Yhdistä pesto graaviin
"Olemme kokeilleet palvelutiskillä erilaisia mausteyhdistelmiä, ja oman keittiömme graavattu pestolohi on saanut hyvin siivet alleen", kertoo K-Citymarket Launeen Niina Peltonen.
4. Marinoi sopiva aika
Kalafileetä ei kotona kannata marinoida liian pitkään. Sopiva aika fileen paksuudesta riippuen on puolesta tunnista pariin tuntiin. Kokeile marinoituja silakoita tai pikamarinoitua uuniseitiä.
5. Mausta kala kastikkeella
Kastikkeella saa miedompaankin kalaan mukavasti makua. Kokeile Niinan helppoa kastikeohjetta: "Kermaviiliin tilliä, aromisuolaa ja sitruunaa - sitten hetkeksi jääkaappiin maustumaan".