Ruoan asettelu lautaselle – näin pleittaat kuin ammattilainen

Ruoan asettelu lautaselle – näin pleittaat kuin ammattilainen

Päivitetty 27.9.2021

”Pleittaus” eli ruoan asettelu lautaselle saa annoksen näyttämään houkuttelevalta. Poimi ruokastailauksen ammattilaisen trendivinkit ja tarjoa annoksesi kuin ravintolassa.

1. Tyhjä tila

Yksinkertaisuus ja ruoka-annoksen selkeä asettelu lautaselle ovat suurimpia pleittaustrendejä maailmalla. Minimalismin suunnannäyttäjiä ovat skandinaaviset fine dining -ravintolat Orasta Nomaan. Pelkistetty ruoan asettelu on pinnalla myös rennommissa korttelibistroissa, kuten helsinkiläisessä ravintola Sikke’sissä.

Yhtä kaikki: jätä lautaselle reilusti tyhjää tilaa ja pidä annokset yksinkertaisina. Kokeile vaikka bistroklassikkoa, siikaa meunière.

2. Räiskettä ja roisketta

Tähän saakka juurespyreet ja kastikkeet on ”laappaistu” lautasen pintaan kuin maalipensselillä ison pisaran muotoon. Nyt trendikkäin kokki on astetta hövelimpi: kastike roiskaistaan lautaselle niin, että se leviää epäsäännölliseksi lätäköksi ja pisaroiksi. Siispä kaikki taiteelliset lahjat rohkeasti käyttöön!

Thairibsit kuvitus

3. Murut ja yrtit

Jos ruoka näyttää lautasella tylsältä tai kelmeältä, annoksen voi vielä pelastaa. Lisää päälle yrtinlehtiä, versoja, syötäviä kukkia ja jotain rapeaa, vaikka paahdettua sipulia tai rouhittua pähkinää. Ota mallia thairibseistä!

4. Värikäs yllätys

Trendikkäältä näyttävässä annoksessa on nyt jokin värikäs yllätys, joka luo ruokailijalle vau-elämyksen ensikatsomalta. Mustikan värinen majoneesi parmesaaniranskalaisten kyljessä saa katsojan pysähtymään ruoan äärellä – mitä ihmettä tämä herkku oikein on?

5. Räikeät lautaset

Kiinnitä huomioita myös astioiden väreihin. Käsin tehtyjen, haaleiden keramiikka-astioiden jälkeen muodissa ovat myös värikkäät lautaset. Pastellimintun lautasen rinnalla voi komeilla vaikka räikeän oranssi kulho. Tutut silakkapihvit tai vaikka karjalanpaisti saa uuden visuaalisen kontekstin pinkillä lautasella tarjottuna. Suomessa uuden astiatrendin aallonharjalla ui ravintola Yes Yes Yes.

Värikkäät lautaset kuvitus

6. Geokulma

Geometrinen sommittelu saa piirakat näyttämään muodikkailta. Asettele omenat ja muut hedelmät viivasuoraan, diagonaaliin tai astetta rennommin ryppäiksi, kuten nektariini-mantelipiirakassa. Täytekakun päällisetkin voit asetella lähes viivottimella.

7. Platterit

Vastavoima trendikkäälle minimalismille on trendikäs yltäkylläisyys. Tämä näkyy erityisesti brunsseilla. Brunssin vau-tarjottava on ”platteri”, englanniksi ”grazing table”, tunkutarjotin. Leikkuulaudan tai vaikka uunipellin päälle koottava tarjotin koostuu hedelmistä, marjoista, dipeistä ja kekseistä. Muista tehdä platterille myös vegaanista suklaahummusta.

Suolainen platteri voi koostua juustoista, leikkeleistä, suokakekseistä ja levitteistä. Viimeistellyimmän ilmeen saat, kun asettelet ruoat platterille värisävyittäin sointuviksi. Pinkki hummus käy monen ruoan kaveriksi.

Platteri kuvitus