Perunamuusi: näin onnistut täydellisesti

Perunamuusi: näin onnistut täydellisesti

Päivitetty 23.9.2022

Miten syntyy täydellinen perunamuusi? Tässä helpot ja herkulliset perunamuusireseptit, parhaimmat ideat muusin maustamiseen sekä tärkeät vinkit, joilla onnistut aina perunamuusin valmistuksessa!

Perunamuusin valmistaminen on helppoa! Valitse perunasoseeseen sopiva perunalajike, keitä perunat ja valmista perunasose jollain kolmesta tavasta:

  1. Perinteisellä survimella
  2. Puristimella
  3. Sähkövatkaimella

cacio e pepe perunamuusi 680x300 Kuvassa: Cacio e pepe -perunamuusi

Valitse muusiin oikea perunalajike

Valitse perunamuusiin jauhoinen perunalajike. Muusista ei tule liisteriä, kun valitset punaiseen pussiin pakattuja Pirkan jauhoisia perunoita. Jokaisessa pussissa kerrotaan, mitä perunalajiketta pussista löytyy.

Näin valmistat perunamuussin

Kuori, huuhtele ja paloittele perunat. Perunoiden paloittelu on tärkeää, koska silloin huomaat, jos perunassa on huono kohta. Leikkaa perunat mahdollisimman samankokoisiksi paloiksi, jolloin ne kypsyvät yhtä aikaa.

Keitä perunat vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kokonaan pois. Soseuta perunat survimella tai vatkaa ne sähkövatkaimella huolellisesti tasaiseksi. Lisää kuumaa maitoa niin paljon, että saat pehmeän muusin. Voit korvata maidon kokonaan tai osittain perunoiden keitinvedellä. Mausta lopuksi suolalla ja nokareella voita.

Näin maustat perunamuusin

Vaihtelu virkistää perunamuusiakin ja sen voikin maustaa monin eri tavoin sekä oman maun mukaan. Tässä kolme vinkkiä perunamuusin tuunaukseen!

1. Ruskistettu voi

Ruskistettu voi tekee kaikesta parempaa – niin myös perunamuusista. Voin ruskistamisen ehtii tehdä näppärästi sillä aikaa, kun perunat porisevat liedellä. Tarjoa muusi lihan tai kalan kanssa. Täydellistä viikonloppuruokaa!

2. Yrtit

Yrtit maustavat perunamuusin käden käänteessä. Hienonna joukkoon esimerkiksi persiljaa, ruohosipulia, basilikaa tai rakuunaa. Herkullisen vihreä muusi syntyy yrttien lisäksi myös lehtikaalista, pinaatista tai pestosta.

3. Juurekset

Arkiseen perunamuusiin sopivat erinomaisesti muutkin juurekset. Korvaa osa perunoista esimerkiksi porkkanalla, juurisellerillä, palsternakalla tai maa-artisokalla.

Lehtikaali-perunamuusi (680x300) Kuvassa: Lehtikaali-perunamuusi

Raaka-aineet täydelliseen perunamuusiin kätevästi myös verkkokaupasta!