Perunamuusi: näin onnistut täydellisesti
Miten syntyy täydellinen perunamuusi? Tässä helpot ja herkulliset perunamuusireseptit, parhaimmat ideat muusin maustamiseen sekä tärkeät vinkit, joilla onnistut aina perunamuusin valmistuksessa!
Perunamuusin valmistaminen on helppoa! Valitse perunasoseeseen sopiva perunalajike, keitä perunat ja valmista perunasose jollain kolmesta tavasta:
- Perinteisellä survimella
- Puristimella
- Sähkövatkaimella
Kuvassa: Cacio e pepe -perunamuusi
Valitse muusiin oikea perunalajike
Valitse perunamuusiin jauhoinen perunalajike. Muusista ei tule liisteriä, kun valitset punaiseen pussiin pakattuja Pirkan jauhoisia perunoita. Jokaisessa pussissa kerrotaan, mitä perunalajiketta pussista löytyy.
Näin valmistat perunamuussin
Kuori, huuhtele ja paloittele perunat. Perunoiden paloittelu on tärkeää, koska silloin huomaat, jos perunassa on huono kohta. Leikkaa perunat mahdollisimman samankokoisiksi paloiksi, jolloin ne kypsyvät yhtä aikaa.
Keitä perunat vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kokonaan pois. Soseuta perunat survimella tai vatkaa ne sähkövatkaimella huolellisesti tasaiseksi. Lisää kuumaa maitoa niin paljon, että saat pehmeän muusin. Voit korvata maidon kokonaan tai osittain perunoiden keitinvedellä. Mausta lopuksi suolalla ja nokareella voita.
Näin maustat perunamuusin
Vaihtelu virkistää perunamuusiakin ja sen voikin maustaa monin eri tavoin sekä oman maun mukaan. Tässä kolme vinkkiä perunamuusin tuunaukseen!
1. Ruskistettu voi
Ruskistettu voi tekee kaikesta parempaa – niin myös perunamuusista. Voin ruskistamisen ehtii tehdä näppärästi sillä aikaa, kun perunat porisevat liedellä. Tarjoa muusi lihan tai kalan kanssa. Täydellistä viikonloppuruokaa!
2. Yrtit
Yrtit maustavat perunamuusin käden käänteessä. Hienonna joukkoon esimerkiksi persiljaa, ruohosipulia, basilikaa tai rakuunaa. Herkullisen vihreä muusi syntyy yrttien lisäksi myös lehtikaalista, pinaatista tai pestosta.
3. Juurekset
Arkiseen perunamuusiin sopivat erinomaisesti muutkin juurekset. Korvaa osa perunoista esimerkiksi porkkanalla, juurisellerillä, palsternakalla tai maa-artisokalla.
Kuvassa: Lehtikaali-perunamuusi