Makean maukas bataatti

Makean maukas bataatti

Päivitetty 12.12.2023

Värikästä ja makeaa bataattia käytetään perunan tavoin monenlaisissa arkisissa ruoissa. Siitä saa mainiot ranskalaiset, ihanan pehmeän soseen keittoon tai muusiin sekä paljon muuta. Katso ideat bataattiruokiin ja inspiroidu bataatin kokkailusta!

Bataatti on talvella parhaimmillaan

Toisin kuin moni uskoo, bataatti ei ole sukua perunalle. Bataatin sanotaan olevan terveellisempi vaihtoehto kuin peruna, sillä bataatti sisältää hieman enemmän vatsan hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kuituja. Bataatissa on myös perunaa enemmän antioksidantteja sekä A-vitamiinia.

Bataatti on suomalaisten suuressa suosiossa varsinkin talviaikaan ollessaan silloin parhaimmillaan. Suurin osa K-ruokakaupoissa myytävistä bataateista tulee Yhdysvalloista, sillä bataattia ei kasvateta Suomessa sääolosuhteiden vuoksi. Bataatti voi olla kuoreltaan punainen, violetti, ruskea tai valkoinen, ja kuoren alta voi paljastua oranssi, violetti tai valkoinen sisus. K-ruokakaupoissa myydään oranssia bataattia ympäri vuoden sekä värillisiä vaihtoehtoja, kuten violettia bataattia kaupan valikoiman ja vuodenajan mukaan.

varilliset-bataatit

Bataatista on moneen!

Bataatista voi taikoa herkullisen sosekeiton, muusin, padan, kiusauksen, laatikkoruoan sekä upeita lohkoja ja ranskalaisia. Bataatin voi keittää, kypsentää uunissa tai paistinpannulla. Myös makeat herkut onnistuvat bataatista! Bataatti sopii mainiosti esimerkiksi piirakoihin ja leivonnaisiin.

Bataattinachopelti 2022 (680 x 298) Kuvassa: Bataattinachopelti

Suussasulavat bataattikeitot

Makea ja kermaisen pehmeä bataatti on loistava raaka-aine sosekeitoissa sekä laatikoissa ja muusina. Mausta bataattikeitot ja soseet rohkeasti voimakkaillakin mausteilla. Esimerkiksi chili ja bataatti ovat hyvin toisiaan tasapainottava makupari.

Bataattikeitto 680x300 Kuvassa: Bataattikeitto

Bataattilaatikot ja muut vuokaruoat

Bataatista saa myös erittäin oivia arkiruokia ja sitä kannattaa kokeilla erilaisiin uuniruokiin ja esimerkiksi aasialaisiin curryihin sekä paahdettuna tuomaan ruokaisuuttaa salaattiin. Bataatti sopii myös hyvin talven juhliin, ja kardemummalla sekä kanelilla maustettu bataattilaatikko onkin jo olennainen osa monen suomalaisen joulupöytää. Valmistusta on helppo nopeuttaa valmilla Pirkka bataattisoseella

Afrikkalainen bataattipata 2019 (680 x 298) Kuvassa: Afrikkalainen bataattipata

Bataattiranskalaiset ja -sipsit

Bataatti toimii paitsi loistavana vaihtoehtona perunalle, myös korvaamaan viljatuotteita joissain tilanteissa. Oletko esimerkiksi kokeillut korvata hampurilaissämpylät tai paahdetun leivän uunissa paahdetulla bataattisiivulla? Ohuen ohuena siivuna bataatista saa myös pizzapohjan, sipsejä tai pohjan nachopeltiin. Isompia bataattilohkoja tai puolikkaita bataatteja voi kypsentää myös grillissä ja niitä voi täyttää kuten uuniperunaa.

Bataattiranskalaiset 2016 (680 x 298) Kuvassa: Bataattiranskalaiset

Tilaa valmiit bataattiherkut verkkokaupasta

Pirkka bataattilohkot gluteeniton 500g pakaste - kuva

Pirkka bataattilohkot gluteeniton 500g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka bataattisose 400g - kuva

Pirkka bataattisose 400g

Katso lisää ›

Pirkka bataattiranskalaiset 500g pakaste - kuva

Pirkka bataattiranskalaiset 500g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka bataatti-chilikeitto 300g - kuva

Pirkka bataatti-chilikeitto 300g

Katso lisää ›