Raaka-aineet
Makean maukas bataatti

Makean maukas bataatti

Värikästä ja makeaa bataattia käytetään perunan tavoin monenlaisissa arkisissa ruoissa sekä vähän eksoottisempanakin vaihtoehtona. Katso parhaat ja monipuoliset bataattireseptit.

Bataatti on talvella #parastanyt

Toisin kuin moni uskoo, bataatti ei ole sukua perunalle. Bataatin sanotaan olevan terveellisempi vaihtoehto kuin peruna, sillä bataatti sisältää hieman enemmän vatsan hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kuituja. Bataatissa on myös perunaa enemmän antioksidantteja sekä A-vitamiinia.

Bataatti on suomalaisten suuressa suosiossa varsinkin talviaikaan ollessaan silloin parhaimmillaan. Suurin osa K-ruokakaupoissa myytävistä bataateista tulee Yhdysvalloista, sillä bataattia ei kasvateta Suomessa sääolosuhteiden vuoksi. Bataatti voi olla kuoreltaan punainen, violetti, ruskea tai valkoinen, ja kuoren alta voi paljastua oranssi, violetti tai valkoinen sisus. K-ruokakaupoissa myydään oranssia bataattia ympäri vuoden sekä värillisiä vaihtoehtoja kaupan valikoiman ja vuodenajan mukaan.

varilliset-bataatit

Mitä kaikkea bataatista?

Bataatista on moneen! Siitä voi taikoa herkullisen sosekeiton, muusin, padan, kiusauksen, laatikkoruoan sekä upeita lohkoja ja ranskalaisia. Bataatin voi keittää, kypsentää täytettynä uunibataattina tai pilkkoa bataattipyttipannuun. Bataatti sopii hyvin myös piirakoihin, ja pilkottuna se maistuu muiden vihannesten joukossa uunijuureksissa sekä pataruoissa. Kokeile myös intialaistyylistä bataatticurry-reseptiämme. Yhteistyöblogimme Kaikki äitini reseptit valmisti jopa bataattijäätelöä!

Suussasulavat bataattikeitot

Makea bataatti on loistava raaka-aine pehmeissä sosekeitoissa. Kokeile esimerkiksi suussasulavaa porkkana-bataattikeittoa tai ruokaisaa bataatti-kikhernekeittoa. Jos rohkenet ja uskallat, kokeile myös vähän erikoisempaa uutuusreseptiä, sirkka-bataattisosekeittoa.

Bataattilaatikkoa jouluna ja lisäkkeenä

Bataattilaatikon suosio on viime vuosina joulun alla kasvanut kasvamistaan, ja nykyään bataattilaatikko on jo saanut vakiopaikan monessa joulupöydässä. Kokeile perinteisemmän bataattilaatikon lisäksi myös pähkinäistä pekaanikuorrutettua bataattilaatikkoa. Arkisemmaksi vaihtoehdoksi kannattaa kokeilla [bataatti-perunasoselaatikkoa], johon sujahtaa myös rasiallinen naudan jauhelihaa. Bataattilaatikot, kuten myös bataattikeitot, valmistuvat helposti valmiista Pirkka bataattisoseesta kiireisemmälläkin aikataululla.

Bataattiburgeria, -pizzaa, -ranskalaisia ja -sipsejä

Bataatti toimii paitsi loistavana vaihtoehtona perunalle, myös korvaamaan viljatuotteita joissain tilanteissa. Oletko kokeillut esimerkiksi bataattiburgereita tai bataattitoasteja, joissa sämpylän tilalla on uunissa tai leivänpaahtimessa paahdetut bataattisiivut? Bataattipizzassa on pizzapohjana käytetty ohuita bataattisiivuja ja päälle on ladottu vegaanisia suosikkeja, mutta täytteet voi myös valita oman mielensä mukaan kuten tavallisessakin pizzassa.

Perunalastuja makeammat bataattisipsit on myös helppo tehdä omassa kotikeittiössä. Herkullisia, trendikkäitä bataattiranskalaisia valmistetaan itse jo monessa suomalaisessa kodissa. Mikäli tahdot hieman oikaista, K-kauppojen pakastealtaista löydät suuren suosion saaneet Pirkka bataattiranskalaiset sekä paljon toivotun uutuuden, Pirkka gluteenittomat bataattilohkot!

Pirkka-bataattiranskalaiset-bataattilohkot