Kurkuma

Kurkuma

Päivitetty 4.1.2019

Kirkkaan keltainen kurkuma on astunut parissa vuodessa maustekaapin perältä parrasvaloihin.

Miten kurkumaa käytetään?

Trendikkäimmissä kahviloissa siemaillaan nyt cappuccinon sijasta kurkumalattea. Ikiaikainen kasvi kurkuma on nyt kirjaimellisesti kaikkien huulilla ja se on hittimauste numero yksi, kiitos sen omintakeisen maun, syvän värin ja mahdollisten terveysvaikutusten. Varsinkin intialaisessa keittiössä paljon käytetty maustekurkuma on inkiväärin sukuinen kasvi, josta käytetään paksut oranssit juuret joko tuoreena tai kuivattuna jauheena.

Kurkuma sopii suolaisiin ruokiin sekä smoothieihin ja erilaisiin juomiin. Mausta kurkumalla wokit, munakkaat, padat ja keitot. Tupsauta sitä täydennykseksi hedelmä- tai vihersmoothieen tai valmista siitä lämmittävää kurkumalattea tai -teetä.

TIESITKÖ?
Kurkumalla on usein korvattu huomattavasti kalliimpi sahrami. Vaikka maku ei olekaan sama, molemmilla mausteilla saa aikaan kauniin keltaisen värin.

Kurkuma kuvitus

Onko kurkuma terveellistä?

Maun ja värin lisäksi kurkumaa käytetään sen mahdollisten terveysvaikutusten vuoksi. Kurkuma on keskeinen lääkeyrtti intialaisessa perinteisessä terveysopissa, ayurvedassa, jossa sitä on käytetty muun muassa hoitamaan tulehduksia, parantamaan ruoansulatusta ja puhdistamaan elimistöä Kurkuman ominaisuuksia onkin tutkittu paljon viime vuosina

Kurkuman eniten tutkittu antioksidantti on kurkumiini. Se pääsee imeytymään parhaiten, kun kurkuman kanssa nauttii hieman mustapippuria ja jotain rasvapitoista, kuten pähkinöitä tai öljyä.